Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Zašto se posti baš srijedom i petkom? Ovo je česta zabluda

26 Maj 2022
1 min.
Zašto se posti baš srijedom i petkom? Ovo je česta zabluda

Post sredom i petkom zauzima važno mesto u životu svakog vernika.

Sigurno ste i vi mnogo puta čuli od nekoga da je petak dan za post zbog dece, ili da oba dana treba da poste roditelji, radi dobrobiti svog potomstva. Ovo je još jedna u nizu hrišćanskih zabluda.

U davnoj prošlosti, post je podrazumevao potpuno uzdržavanje od hrane tim danima, da bi kasnije to bilo promenjeno, pa danas kada govorimo o postu mislimo na odricanje samo od mrsne hrane tokom ova dva dana.

Ali, da li znate zbog čega vernici poste baš u sredu i petak?

Sreda je posni dan jer je baš u sredu Juda izdao Isusa Hrista. To je događaj koji je prethodio njegovom stradanju i zbog toga je crkva odredila sredu kao dan molitve i uzdržavanja od mrsne hrane.

U petak svaki vernik treba da posti, jer je to najtužniji hrišćanski dan. Dan kada je Isus Hrist mučen i razapet na krst.

Novosti

Povezani članci

Usredsrediti se na pozitivne stvari pomjeranja kazaljki naprijed

Milioni ljudi će u narednim danima i sedmicama patiti zbog izgubljenih 60 minuta za spavanje zbog pomjeranja kazaljki naprijed, a stručnjaci kažu da je poželjno fokusirati se na pozitivne stvari ljetnog računanja vremena. Stručnjaci skreću pažnju na to da tokom ljetnog računanja vremena sunce kasnije zađe, večeri su duže i “može se sjediti na balkonu […]

Najbolje palačinke na svijetu, po receptu čuvenog francuskog kuvara: Mekane kao pamuk, a trik je u mlijeku

Čuveni francuski kuvar Pjer Erme po mnogima je nedvosmisleno najbolji poslastičar na svijetu koji pravi najljepše palačinke, a trik je u tome što prvo zagrije mlijeko pa tek onda dodaje sve sastojke. Tako se bolje povežu, a tijesto je mekano i prozračno. Palačinke možete služiti uz slatke ili slane namaze. Sastojci: 200 g brašna 50 […]