Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Završni dan izbora za Evropski parlament, očekuje se pobjeda desnice i evroskeptika

09 Jun 2024
2 min.
Završni dan izbora za Evropski parlament, očekuje se pobjeda desnice i evroskeptika

Birači u 21 zemlji EU, uključujući Francusku i Njemačku, zaključuju četvorodnevne izbore za Evropski parlament, za koje se očekuje da će politiku koja će se voditi pomjeriti udesno i povećati broj evroskeptičnih nacionalista.

Izbori će oblikovati kako se Evropska unija, sa 450 miliona građana, suočava sa izazovima, uključujući odnos sa Rusijom, povećano industrijsko rivalstvo Kine i SAD, klimatske promjene i imigraciju, navodi Rojters.

Izbori su počeli u četvrtak u Holandiji iu drugim zemljama u petak i subotu, ali će većina glasova u EU biti data u nedjelju, pri čemu će biračka mjesta otvoriti Francuska, Njemačka, Poljska i Španija, a drugi dan glasanja u Italiji.

Evropski parlament je saopštio da će objaviti izlaznu anketu širom EU oko 20.30, a zatim prvi privremeni rezultat nakon 23 časa.

Istraživanja javnog mnjenja predviđaju da će proevropski liberali i Zeleni izgubiti mjesta u EP,što će umanjiti mogućnost da se proguraju novi zakoni EU ili poveća integracija Unije.

Mnogi glasači su pogođeni krizom troškova života, zabrinuti su za migracije i cijenu zelene tranzicije i uznemireni su rastućim geopolitičkim tenzijama, uključujući rat u Ukrajini.

Tvrde i krajnje desničarske stranke uhvatile su se za ote brige i ponudile biračkom tijelu alternativu.

Kako naglašava britanska agencija, Evropski zeleni, koji se suočavaju sa odgovorom teško pritisnutih domaćinstava, farmera i industrije zbog skupih politika EU koje ograničavaju emisiju ugljen-dioksida, čini se da će biti među velikim gubitnicima.

Očekuje se da će francuski krajnje desničarski Nacionalni savez Marin Le Pen dobiti više glasova od centrističkog Preporoda francuskog predsjednika Emanuela Makrona u Francuskoj.

RTS

Povezani članci

Sastali se Orban i Putin: Mađarska će uskoro jedina razgovarati i sa Rusijom i sa Ukrajinom (VIDEO)

Mađarska će uskoro postati jedina zemlja u Evropi koja će moći da vodi dijalog i sa Rusijom i sa Ukrajinom, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban na sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. “Broj zemalja koje imaju mogućnost da razgovaraju sa obje strane sukoba u Ukrajini se smanjuje. Mađarska će, vjerovatno, uskoro postati jedina zemlja […]

Ko je Kir Starmer, budući premijer Velike Britanije

Lider Laburističke stranke Kir Starmer (61), na putu je da postane sledeći britanskih premijer, nakon što je njegova stranka osvojila ogromnu većinu na jučerašnjim parlamentarnim izborima i tako okončala 14-godišnju vladavinu konzervativaca. Starmer je izabran za lidera stranke posle Džeremija Korbina 2020. godine, odmah nakon što je stranka pretrpela svoj najvećii poraz na opštim izborima […]