Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Zelena kometa pojaviće se na noćnom nebu prvi put od kamenog doba

01 Februar 2023
2 min.
Zelena kometa pojaviće se na noćnom nebu prvi put od kamenog doba

Nedavno otkrivena zelena kometa će noćas proći pored Zemlje, prvi put u 50.000 godina, a posljednji put je bila vidljiva na noćnom nebu tokom kamenog doba, prenosi danas Si-En-En.

Zelenu kometu otkrili su astronomi 2. marta 2022. godine kamerom širokog vidnog polja Zwicky Transient Facility’s, u opservatoriji Palomar u okrugu San Dijego u Kaliforniji, a kometa se približila Suncu 12. januara, saopštila je američka Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija (NASA).

Nazvana C/2022 E3 (ZTF), kometa ima orbitu oko Sunca koja prolazi kroz spoljne krajeve Sunčevog sistema, zbog čega joj je potreban dugačak put i mnogo vremena da ponovo prođe pored Zemlje, navodi američka astronomska organizacijaThe Planetary Society.

Nebeski objekat će biti najbliži Zemlji između 1. i 2. februara, na udaljenosti od oko 42 miliona do 44 miliona kilometara, ali i tada će njena udaljenost biti oko 100 puta veća od udaljenosti Meseca od Zemlje, objavio je portal EarthSky.

Kako se kometa bude približavala Zemlji, posmatrači će moći da je primjete kao blijedu zelenu mrlju u blizini sjajne zvezde Polaris, poznate kao Sjevernjača.

Komete reflektuju različite boje svjetlosti zbog njihovog trenutnog položaja u orbiti i hemijskog sastava. Zelena kometa će biti vidljiva na nebu u ranim jutarnjim satima, kada mjesec zađe poslije ponoći na sjevernoj hemisferi, dok će na južnoj hemisferi biti teže uočljiva.

U zavisnosti od svoje osvjetljenosti, kometa C/2022 E3 (ZTF) će moći da se vidi golim okom na tamnom nebu, ali će u svakom slučaju biti lakše uočljiva pomoću dvogleda ili teleskopa.

Kometa se razlikuje od zvijezda po prugastim repovima prašine i energiziranih čestica, kao i po sjajnoj zelenoj komi koja je okružuje. Koma je omotač koji se formira oko komete dok prolazi blizu Sunca, što dovodi do sublimiranja njenog leda ili pretvaranja direktno u gas. Ovo uzrokuje da kometa izgleda nejasno kada se posmatra kroz teleskope.

Nakon što prođe pored Zemlje, kometa će se biti najbliža Marsu 10. februara, navodi EarthSky.

U slučaju oblačnog i lošeg vremena, projekat Virtuelni teleskop će direktno prenositi prolazak komete na nebu iznad Rima.

Tanjug

Povezani članci

Kanađanin prvi put probao srpsku hranu: Sarmu jeo kineskim štapićima, za kajmak rekao da je majonez

Kanadski bloger Gaj Hobeika popularnost je stekao svojim video-snimcima u kojima degustira hranu iz cijelog svijeta. Posle raznih specijaliteta koje je probao, na red su došli ćevapi, sarma i ajvar. Ove specijalitete, Gaj je nazvao “srpskom hranom”. – Mala zemlja blizu Rusije, mislim – rekao je na početku snimka. Prvo je probao ćevape i lepinju […]

Nevjerovatna i potpuno istinita priča o keruši Gabi, heroju Beograda čiji spomenik i danas stoji u ZOO vrtu

U samom srcu beogradskog “Vrta dobre nade” već godinama stoji statua jednom psu. Ako ste ikada posetili ovo mesto znate da je reč o keruši Gabi, a možda i da na spomeniku piše kako je “njeno srce bilo jače od jaguara”. Ali, ko je bila Gabi i zbog čega je zaslužila ovakav spomenik? Priča o […]