Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Zemni ostaci Jovana Dučića sahranjeni u Trebinju

22 Oktobar 2022
2 min.
Zemni ostaci Jovana Dučića sahranjeni u Trebinju

Zemni ostaci velikog srpskog pjesnika Јovana Dučića, dopremljeni iz SAD, položeni su na današnji dan 2000. godine u grobno mjesto u novoizgrađenoj crkvi Hercegovačka Gračanica, na brdu Crkvina, iznad Trebinja, čime je ispunjena posljednja pjesnikova želja.

Veliki pjesnik preminuo je na Blagovijesti, 7. aprila 1943. godine, u Geriju u američkoj državi Indijana, gdje je sahrana prvobitno obavljena, ali su potom, iste te godine, njegovi posmrtni ostaci preneseni u portu srpskog Manastira Svetog Save u Libertvilu.

Kada je izvršena ekshumacija, njegovo tijelo bilo je cijelo, kao i na fotografiji od prije više od pola vijeka, kada je sahranjen.

Dučić je još jednom, simbolično, posljednji put tog 22. oktobra 2000. godine obišao srpske zemlje – njegovi posmrtni ostaci su iz Libertvila, preko Srbije i Crne Gore, preneseni u Trebinje.

Dučić je za života obišao mnoge gradove i himere, prvi je podigao spomenik Petru Drugom Petroviću Njegošu, ali nikada nije posjetio Crnu Goru, koja je za njega bila sveta zemlja oličena u pjesniku i vladici Radu.

Ipak, njegova želja nije ostala neostvarena. Dučićevi posmrtni ostaci su, na putu za Trebinje, prošli kroz Podgoricu, Danilovgrad i Nikšić.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je blaženopočivši patrijarh srpski Pavle uz sasluženje blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i arhijereja.

Јovan Dučić je jedan od najvećih srpskih pjesnika svih vremena koji je obavljao i diplomatske poslove.

SRNA

Povezani članci

Danas bi proslavio 100. rođendan: Na današnji dan rođen je slavni pisac DUŠKO RADOVIĆ

Bio je srpski pjesnik, pisac, novinar, aforističar i tv urednik. Duško Radović, rođen je na današnji dan 1922. godine u Nišu. Bio je glavni i odgovorni urednik “Pionirskih novina”, urednik Programa za djecu Radio Beograda, urednik Programa za djecu Televizije Beograd, urednik lista “Poletarac”, novinar “Borbe”, a 1975. godine, postao je urednik Studija B.  Prva […]

Šta je 29. novembar predstavljao u bivšoj Jugoslaviji?

Dan republike se slavio 29. novembra i bio je jedan od pet državnih praznika u bivšoj Jugoslaviji. Praznovao se dva dana i to sve do 2002. godine kada je ukinut odlukom Savezne skupštine. Ovim datumom zapravo se obilježavalo Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu u BiH 1943. godine, kada je, pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije, donijeta […]