Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Aktivnosti vodovoda za prevazilaženje problema kod smanjenog dotoka vode na izvorištu (FOTO)

23 Septembar 2021
5 min.
Aktivnosti vodovoda za prevazilaženje problema kod smanjenog dotoka vode na izvorištu (FOTO)

Iz Komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” a.d. Istočno Sarajevo obavijestili su potrošače o aktivnostima vodovoda za prevazilaženje problema kod smanjenog dotoka vode.

Zbog dugotrajnog sušnog perioda , globalne promjene klime , sječe šume i slično, poslednjih godina dolazi do smanjenja dotoka vode na izvorištu Tilava u periodu od kraja ljeta i početka jeseni. Prvo smanjenje dotoka desilo se 2019. godine i to zadnja sedmica oktobra i prva sedmica novembra.

Nestašica vode 2020. godine javila se krajem novembra i početkom decembra, takođe u trajanju 15–ak dana. Ove godine nestašica vode počela je u julu mjesecu .


Svaku nestašicu vode (zbog smanjenja protoka u mreži a sami tim i pada pritiska ) prvo osjete potrošači viših dijelova prve zone vodosnabdjevanja- tj. zone gravitacije. Tada bez vode ostaju padinski dijelovi Igmana, viši spratovi stambenih zgrada koji u normalnim uslovima ne zahtijevaju ugradnju pumpnih postrojenja, kao i pumpe koje distribuiraju vodu u II visinsku zonu, koje ne mogu da se uključe zbog smanjenog dotoka i pada pritiska ( Gornji Kotorac, Gornje Mladice i Donje Mladice 4).


Već pri prvoj nestašici vode KP ,,Vodovod i kanalizacija,, a.d. Istočno Sarajevo preduzelo je određene mjere i radnje da prevaziđemo problem nestašice vode u narednom periodu.


Jedna od osnovnih mjera bila je smanjenje nivoa gubitaka na optimalan nivo, zatim praćenje izdašnosti postojećih vrela u blizini Filter postrojenja, koja bi se mogla uključiti u sistem vodosnabdijevanja.


Definisali smo sedam osnovnih zona bilansiranja, uradili četiri šahta u definisanim zonama za konstantno praćenje protoka i pritiska na mreži. Nabavili i ugradili neophodnu mjernu opremu (ubodni mjerači protoka i pritiska) u ta četiri šahta . Nabavili dodatnu opremu za istraživanje i lociranje kvarova na mreži. Takođe konstantno smo mjerili izdašnost pojedinih vrela u blizini Filter postrojenja.


Obzirom da su se vrelo Kasipovac i vrelo Topličina pokazali kao vrela sa prihvatljivom izdašnosti pristupili smo izradi neophodne projektne dokumentacije. Dio projekta je realizovan u julu ove godine. Postojeće vrelo Topličina je rekonstruisano, kao i rezervoar pored vrela , ugrađeno je pumpno postrojenje i položen potisni vod od pumpne stanice do Filter postrojenja. Drugo izvorište, Kasipovac se nalazi u privatnom posjedu pa do rješenja imovinsko pravnih odnosa (koje rješava lokalna zajednica ) nismo mogli raditi kaptažni objekat kao ni transportni vod do rezervoara. U rezervoaru, koji je zajednički za ova dva vrela, smo prilikom rekonstrukcije ugradili ulazni vod i za Kasipovac. Takođe nabavljena pumpa zadovoljiće i količine vode sa vrela Kasipovac. Sve radove izvodilo je naše preduzeće, a troškove je snosila Opština Istočno Novo Sarajevo. Vrijednost investicije za oba vrela je 91.880,00 KM


Kako prilikom nestašice vode pumpna postrojenja koja se nalaze na granici prve zone ne mogu da se uključe i pumpaju vodu u drugu visinsku zonu preduzeli smo određene mjere da i ove probleme prevaziđemo.


Obzirom da je Gornji Kotorac bio jedno od najugroženijih naselja zbog nemogućnosti rada pumpe, planirano je da se na glavnom transportnom cjevovodu (koji se ne smije ostaviti bez vode) ugradi pumpno postrojenje koje će samo u slučajevima smanjenog dotoka obezbijediti dovoljno vode da se glavna pumpa u Gornjem Kotorcu može uključiti i tako puniti rezervoar te da stanovništvo ima uredno vodosnabdijevanje. Uz pomoć Opštine Istočna Ilidža koja je pored finansiranja obezbijedila i lokaciju za novu pumpu ovaj posao je uspješno završen. Sve radove izvodilo je naše preduzeće. Vrijednost investicije je 30.000,00KM


Za prevazilaženje problema u Donjim Mladicama IV, i Gornjim Mladicama , takođe smo izvršili zamjenu pumpnog postrojenja u pumpnoj stanici Donje Mladice . Novo postrojenje može da se uključi na znatno nižem ulaznom pritisku od prethodnog pumpnog postrojenja.


Takođe višegodišnji problem višespratnih zgrada u naselju Famos (Trg Miroslava Berjana) koji su ostajali bez vode, prebacili smo sa gravitacije na potisni vod pumpnog postrojenja Donje Mladice. To je zahtijevalo polaganje novog voda sa potiska pumpe do priključka u naselje u dužini od 165m. I ovaj projekat je završen , projekat je finansirala Opština Istočna Ilidža a izvodilo naše preduzeće . Vrijednost investicije 11.500,00KM.


Istovremeno, aplicirali smo i prošli projekat kod Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske u svrhu detaljnih hidrogeoloških istraživanja pitkih podzemnih voda u širem području naselja Toplik i Tilava. U planu je određivanje mikrolokacije za istražno- eksploatacionu bušotinu koja bi se nakon pozitvnog rezultata pretvorila u eksploatacioni bunar a čime bi, nadamo se, dobili dodatne količine vode.


Takođe uradili smo i projekat dovoda vode sa izvora Grabski mlini koje se nalazi u naselju Kijevo, Opština Trnovo. Izdašnost vrela je oko 35 l/s a trenutna potrošnja naselja je značajno manja od izdašnosti vrela. Dozvolu za ovaj projekat izdaje resorno Ministarstvo , dovodni cjevovod bi se polagao duž regionalnog puta Sarajevo – Foča. Saglasnost na trasu cjevovoda daju ,,Putevi RS,, . Vrijednost investicije je oko 2 000 000,00 KM, i u realizaciju ovog projekta svakako pored Vodovoda moraju se uključiti Grad Istočno Sarajevo , i Opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža .


Prioritetni cilj je obezbjeđenje dodatnih količina vode, minimalno 50 l/s što bi nam dalo sigurnost ukoliko se narednih godina ponovo desi ovako ekstremno smanjena izdašnost izvorišta Tilava usljed dugotrajnih suša.

Povezani članci

Šešlija: Na liječenju trenutno 29 pacijenata

U Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu trenutno je 29 pacijenata oboljelih od virusa korona, od kojih je pet u kovid intenzivnoj njezi, izjavio je vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Nebojša Šešlija. “Možemo reći da u posljednjih nekoliko dana imamo slabiji intenzitet prijema pacijenata, u odnosu na u raniji period kada je bilo do 50 […]

U Trnovu održana manifestacija “U susret Svetoj Petki” (FOTO)

U Centru za kulturu Trnovo sinoć je održana manifestacija “U susret Svetoj Petki” , koja se tradicionalno održava već deset godina. Organizator manifestacije je Narodna biblioteka Trnovo u saradnji sa Centrom za kulturu, JU OŠ “Sveti Sava” i Opštinom Trnovo. Najmlađi sugrađani su pripremili prigodan program zajedno sa svojom nastavnicom Enom Jelisić.