Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Bilo bi više od 90 miliona mrtvih na samom početku nuklearnog rata

09 Avgust 2023
2 min.
Bilo bi više od 90 miliona mrtvih na samom početku nuklearnog rata

 Prema simulaciji Laboratorije za nauku i globalnu bezbjednost Univerziteta u Prinstonu, u prvih nekoliko sati nuklearnog rata Rusije i SAD bilo bi više od 90 miliona mrtvih i povrijeđenih.


Koliko bi ih još umrlo od posljedica ranjavanja, gladi i nuklearnih padavina teško je procijeniti, ali simulacija u trajanju od četiri minute, iako izgleda poput videoigre, pokazuje koliko bi brzo stvari mogle eskalirati.

Koliko bi posljedice nuklearnog rata mogle biti ozbiljne istražili su još 1982. godine naučnici Pol Krucen i DŽon Birks, koji su sugerisali da bi moglo doći do toliko velikog oblaka dima da bi mogla nastupiti nuklearna zima, koja bi dovela do propasti poljoprivrede, a onda i civilizacije kakvu znamo.

Samo godinu kasnije, naučnici iz SAD i tadašnjeg SSSR-a potvrdili su ovu teoriju.

Moderni klimatski modeli, koji su nešto precizniji i sofisticiraniji od onih koje su koristili Krucen i Birks, pokazuju da je njihovo zlokobno proročanstvo bilo prilično blago spram mogućih posljedica.

Naučnici predvođeni Alenom Robokom sa Univerziteta Rutgers u nedavno objavljenom radu navode da su procjene o posljedicama nuklearnog sukoba vjerovatno pomogle u zaustavljanju “hladnog rata”, ali da novi klimatski modeli, koji u obzir uzimaju i klimatske promjene, sugerišu da bi nuklearni rat bio – katastrofalan potez.

Naime, kad su u modele unijeli potencijalni nuklearni sukob između SAD i Rusije, rezultati su bili nevjerovatni.

Prema eihovom zaključku, svjetski okeani bi se toliko Ohladili da bi svijet bio gurnut u “malo ledeno doba” koje bi moglo trajati hiljadama godina.

Čak i sukob manjih razmjera između, na primjer, Indije i Pakistana, doveo bi do više od 130 miliona stradalih,a 2,5 milijarde ljudi ostalo bi bez hrane bar dvije godine.

Profesor sa Univerziteta “UCL” Mark Maslin, upozorava da prijetnje nuklearnim oružjem, pa i njegovom ograničenom upotrebom, treba shvatiti ozbiljno – prenose naučni portali.

On navodi da bi se naučnici trebali posvetiti proučavanju potencijalnih posljedica u slučaju detoniranja nuklearnog oružja, kako bi nadležni shvatili da će negativne posljedice korištenja takvog oružja osjetiti svi – i oni protiv kojih se koristi i oni koji ga koriste.

“Prijetnja nuklearnim ratom nije nestala, a nuklearno ledeno doba, koje bi zbrisalo život na Zemlji sljedećih nekoliko hiljada godina, i dalje je stvarna mogućnost”, upozorava on u članku objavljenom na portalu “Konverzejšn”.

SRNA

Povezani članci

HRT priznao: Diplomatska pobjeda Srbije u Ujedinjenim nacijama

U drugom dnevniku hrvatskog javnog servisa večeras se moglo čuti priznanje o diplomatskoj pobjedi Srbije. Naime, reporterka hrvatskog javnog servisa uključila se uživo iz Njujorka i tom prilikom rekla da je rezoluciju poduprlo manje država nego što se očekivalo, te istakla da je to “diplomatska pobjeda Srbije”. “Predložile su je (rezoluciju o Srebrenici, prim.aut.) Njemačka […]

Nikaragva protiv rezolucije o Srebrenici; UN treba da predstavlja sve narode

Nikaragva će glasati protiv rezolucije o Srebrenici zato što ona ne doprinosi miru i pomirenju nego bi samo mogla da pogorša situaciju – izjavila je predstavnica Nikaragve pri UN. Predstavnica Nikaragve ukazala je na dvostruke standarde međunarodne zajednice. Ona je podsetila da rezolucija o Srebrenici ne uživa konsenzus u BiH i ne doprinosi miru i […]