Ravna planina banerRavna planina baner

Magazin

Bog se javi! Danas je Bogojavljenje: Evo šta u našem narodu simbolizuje bacanje bosiljka i krsta u rijeku

19 Januar 2022
2 min.
Bog se javi! Danas je Bogojavljenje: Evo šta u našem narodu simbolizuje bacanje bosiljka i krsta u rijeku

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Bogojavljenje, praznik kojim se završava period koji nazivaju nekrštenim danima, od Božića do Bogojavljenja. Po narodnom verovanju, u periodu nekrštenih dana lutaju aveti, veštice i druge nemani. To je period od Hristovog rođenja do njegovog krštenja u reci Jordan.

Noć uoči praznika, po narodnom verovanju, otvaraju se nebesa i na njima se ukazuje Bog u svoj svojoj veličini. Otvaranje nebesa i pojavu Boga, po ovom verovanju, vezuje za ispunjenje želje (pod uslovom da je jedina). U gluvo doba, kaže se: vetar prestaje da duva, reke i potoci se zaustavljaju i pretvaraju u vino, vodenice prestaju da rade, a ceo svemir utone u tišinu.

Bogojavljenska noć je vezana i za mnoge ritualne radnje, magijske obrede i gatanja koji su se u nekim sredinama održale i do danas

U pojedinim delovima Srbije, devojke ili  žene odlaze na izvor pre svitanja da zahvate vodu, a pri tome je bitno da niko, ili ništa pre toga uzimalo vodu, odnosno da bude „nenačeta“. U izvor ili tekuću vodu, baca se, tom prilikom zrnevlje pšenice ili kukuruza uz reči: „kako ide voda, tako da kod nas ide berićet“, da bi se potom vraćale kući sa vodom u koju je potopljen bosiljak.

Bacanje bosiljka u potoke, reke i izvore je običaj koji se održava i danas u selima istočne Srbije, i veruje se da se tako „sveti voda“.

Vađenje krsta iz vode

Na Bogojavljenje se vadi krst iz vode, a ovaj običaj, koji je usvojila i crkva potiče iz mnogobožačkog vremena kada se jedan od stanovnika zajednice žrtvovan vodenom demonu, odnosno bivao udavljen. Crkva je ovaj prastari običaj zamenila bacanjem krsta u vodu, pri čemu krst simboliše ljudsku žrtvu.

Novosti

Povezani članci

Danas je 25. maj, u SFRJ je slavljen kao Dan mladosti

Iako 25. maj nije u stvarnosti bio rođendan Josipa Broza Tita, bio je to zapravo 7. maj, on je bio prihvaćen kao datum proslavljanja. Hiljade mladih ljudi iz cele Jugoslavije učestvovalo je svake godine u nizu manifestacija vezanih za proslavu Dana mladosti. Štafeta je polazila iz različitih delova zemlje, u skladu s tada standardnom primenom […]

Vlasnici ovih iPhone modela uskoro neće moći da koriste WhatsApp

​Novo obavještenje koje je uočio portal WABetaInfo poziva korisnike iPhone-a da instaliraju najnoviju verziju Apple-ovog mobilnog operativnog sistema koji podržava njihov uređaj kako bi nastavili da koriste aplikaciju nakon 24. oktobra. Prema novom saopštenju, WhatsApp preporučuje iOS 12 kao osnovu za vlasnike iPhone-a. Ako još uvijek posjedujete iPhone 5s, iPhone 6 ili iPhone 6s, moći […]