Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Bogat program u okviru “Principovih dana” od 23. do 28. juna

19 Jun 2024
3 min.
Bogat program u okviru “Principovih dana” od 23. do 28. juna

Tradicionalna manifestacija “Principovi dani u Istočnom Novom Sarajevu” biće održana od 23. do 28. juna, a cilj ovogodišnjeg programa koji će činiti niz raznovrsnih kulturno-umjetničkih sadržaja jeste afirmacija očuvanja istorijskih vrijednosti i kulture sjećanja pravoslavnih naroda, izjavio je Srni direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković.

“Manifestacija počinje u nedjelju, 23. juna, otvaranjem 6. saziva Likovne kolonije `Beli vuk` i samostalne izložbe fotografija autora Dragana Đukića. Ovaj program planiran je za 20.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo”, najavio je Janković.

On je dodao da će u utorak, 25. juna, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u 20.00 časova biti održan koncert Narodnog omladinskog ansambla igre “Junost” iz ruskog grada Novomoskovska.

“Vođa ansambla je Anatolij Sazonov koji je za višedecenijski rad odlikovan Ordenom `Za zasluge pred Otadžbinom` Prvog reda. Ansambl `Junost` baštini tradiciju ruskog folklornog plesa i modernog plesa u više varijacija”, naveo je Janković.

Prema njegovim riječima, pomoć u organizaciji ovog koncerta Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo pružili su Ambasada Ruske Federacije u BiH i Ruski centar za nauku i kulturu “Ruski dom” iz Beograda.

U srijedu, 26. juna, sa početkom u 19.00 časova u Narodnom pozorištu Istočno Novo Sarajevo planirano je otvaranje izložbe fotografija pod nazivom “Slike života, fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine”, autora Marka Markovića i Gorana Sudimca.

Organizatori izložbe su opština Istočno Novo Sarajevo, Arhiv Republike Srpske i Arhiv BiH.

“Izložbu čini 80 fotografija na kojima se osjeća duh vremena novooslobođenih gradova i sela i životni detalji na istorijskom prelazu iz Osmanskog carstva u Kraljevinu Srbiju”, rekao je Janković.

U četvrtak, 27. juna, sa početkom u 18.30 časova trebalo bi da bude održana “Konferencija beba” na Trgu Republike Srbije, a u isto vrijeme u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće predstavljena knjiga “Kazivanje o đedovima” Siniše Mitrića, člana Udruženja književnika Srbije. O knjizi će govoriti etnolog Branko Pjević i autor.

“Istog dana u 20.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće odigrana duodrama Jovana Janjića `Patrijarh Pavle` /Biti čovek među ljudima i neljudima/. Cilj predstave je da se kroz umjetnički izraz iskaže autentična riječ blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla”, rekao je Janković.

Ovu predstavu režirao je Milan Rus, a igraju Milan Malbaša i Aleksandar Dunić.

Janković je naveo da će na Vidovdan, 28. juna, u 10.00 časova biti položeno cvijeće na grob Gavrila Principa na groblju Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo u Sarajevu, dok je za 12.00 časova planirano polaganje cvijeća kod spomenika Gavrilu Pricipu u istoimenom parku u Istočnom Novom Sarajevu.

On je rekao da će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo tog dana biti predstavljeni radovi 6. saziva Likovne kolonije “Beli vuk” sa početkom u 19.00 časova, a u 20.00 časova će početi Vidovdanska akademija.

SRNA

Povezani članci

U Istočnom Sarajevu predstava “Kovači”, na Palama film “U ime naroda”

Program manifestacije “Dani Srbije u Republici Srpskoj” biće nastavljen danas u Istočnom Sarajevu, gdje će glumci Narodnog pozorišta iz Užica izvesti predstavu “Kovači”, dok će na Palama biti prikazan film “Ime naroda”, autora Darka Bajića. Film “Ime naroda” biće prikazan u 19.00 časova u sali Kulturnog centra Pale. Filmsku projekciju omogućili su Ministarstvo kulture Srbije […]

U Beogradu otvoren sajam knjiga, mjesto gdje žive pisci

Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoren je večeras na Beogradskom sajmu, a tokom devet sajamskih dana predstaviće se više od 400 izlagača iz zemlje i inostranstva, izdavača i pisaca, među kojima i iz Republike Srpske. Sajam, koji je ove godine organizovan pod sloganom “Riječ je slobodna”, otvorila je Milena Marković, nagrađivana pjesnikinja, dramski pisac i scenarista, […]