Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Ćosić: Osnovano Narodno pozorište Istočno Sarajevo

18 Avgust 2022
2 min.
Ćosić: Osnovano Narodno pozorište Istočno Sarajevo

Graradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić obaviješten je da je Vlada Republike Srpske na današnjoj, 183. sjednici, donijela odluku o osnivanju Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo.


“Ovo je kruna svih aktivnosti koje smo do sada radili kada je riječ o našem pozorištu i definitivno smo pokazali da smo sposobni da još jedna ustanova od značaja za kulturu Republike Srpske bude osnovana u gradu Istočno Sarajevo, odnosno opštini Istočno Novo Sarajevo.

Ovo nije pobjeda samo našeg grada ili opštine, ovo je pobjeda kompletnog ovog dijela Republike Srpske, koji zaslužuje da ima ovakvu ustanovu.


Velika zahvalnost, prije svega, srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji je od samog početka podržao ideju o nastavku radova na pozorištu, započetih 2008. godine. Naravno, posebna zahvalnost i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i Radovanu Viškoviću, predsjedniku Vlade Republike Srpske, koja je do sada za izgradnju pozorišta u tri navrata izdvojila 3,5 miliona KM – 2018. godine dva miliona, 2020. godine 500.000 KM i 2021. godine milion KM.


Znam da su se mnogi u prethodnom periodu pitali šta je sa pozorištem, napreduju li radovi na zgradi… Nažalost, Zakon o javnim nabavkama je takav da dozvoljava širok krug žalbi i upravo zbog toga već dvije godine kasne radovi na izgradnji zgrade pozorišta, ali sada su završene sve neophodne tenderske procedure i radovi će sigurno biti privedeni kraju.


Kada sve završimo, imaćemo veoma važnu ustanovu kulture sa najmanje 35 zaposlenih, gdje ćemo po prvi put imati stalni ansambl, stalne glumce i, naravno, ljude koji će raditi na pratećoj audio, video i mašinskoj tehnici.
Nije lako izgraditi i osnovati jednu ovakvu ustanovu, ali to nije bilo lako ni prije 100 godina kada su sarajevski Srbi zajedno sa velikim Branislavom Nušićem osnivali pozorište u tadašnjem Sarajevu. Veliko mi je zadovoljstvo što smi mi kao generacija dobili priliku da ponovimo jedan takav poduhvat u oblasti kulture.


Ovo je projekat svih nas koji treba da okupi ne samo Istočno Sarajevo i naše opštine, nego i naše prijatelje iz cijele Republike Srpske koji će dolaziti i u našem pozorištu uživati u kvalitetnim predstavama. Potrudićemo se da uspostavimo i prijateljske odnose sa drugim pozorištima iz Republike Srpske, ali i Srbije i zemalja regiona.
Još malo strpljenja i sve to će biti moguće sa jednom ovakvom ustanovom kulture. Idemo dalje, radimo za naš grad” rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici!,

Povezani članci

Služen parastos poginulim borcima Srpske garde Ilidža

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnoj Ilidži danas je služen parastos za 18 poginulih pripadnika Srpske garde Ilidža, elitne jedinice Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske, koja je formirana prije 30 godina. Pripadnik Srpske garde Ilidža Miroslav Lučić podsjetio je da je 1. oktobra 1992. godine ova jednica formirana na osnovu odluke komande […]

Šekara: Posljednje podvale i spinovi guraju opoziciju u još jedan poraz

Član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Šekara poručio je opoziciji u Republici Srpskoj da požuri ako nisu potrošili cjelokupan arsenal spinova, lažnih vijesti, teorija zavjere i raznoraznih podmetanja, jer je čak i CIK BiH, imenovan kako je imenovan, definisao početak izborne ćutnje, a opozicione perjanice su tada, ruku na srce, najpametniji. “Takva vrsta pritiska možda negdje […]