Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Cvijanović: Predsjedništvo BiH nema stav o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope- ministar mora biti neutralan (VIDEO)

23 April 2024
2 min.
Cvijanović: Predsjedništvo BiH nema stav o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope- ministar mora biti neutralan (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da bi glas BiH u Savjetu Evrope o pitanju članstva samoproglašenog Kosova trebalo da bude negativan.

– BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo i ne treba da podrži članstvo u međunarodnim organizacijama – rekla je Cvijanović.

Cvijanović je istakla da s obzirom da Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici nije postiglo konsenzus o stavu u vezi sa članstvom samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope, ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković mora biti neutralan prilikom glasanja o ovom pitanju u Komitetu ministara SE 16. maja.

Ona je navela da je glasala protiv zaključka kojim se preporučuje članstvo samoproglašenog Kosova, dok je bošnjački član Denis Bećirović glasao za, a hrvatski član Željko Komšić bio je suzdržan.

– S obzirom na različito glasanje u Predsjedništvu BiH, ministar ne može sam da definiše stavove. Kada imamo šaroliko glasanje, ne može da bude drugi stav, osim neutralnog – rekla je ona.

Cvijanović kaže da ovakve razlike u stavovima, pokazane tokom glasanja ukazuju da se BiH nalazi u situaciji koja je prilično problematična. Podsjetila je na samovoljno djelovanje ambasadora, mimo stavova Predsjedništva BiH.

– Ne može jedan član Predsjedništva da daje instrukciju ambasadoru da djeluje – rekla je Cvijanović na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Cvijanović je rekla da je Tužilaštvu BiH podnijela krivičnu prijavu protiv ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije.

Ona je navela da je ova prijava prvi korak, a inicijativa za smjenu biće drugi korak, s ciljem sankcionisanja Lagumdžijinog nedopustivog, ilegalnog i jednostranog postupanja.

RTRS

Povezani članci

Istočno Sarajevo: Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku

Na izletištu na Tvrdimićima kod amfiteatra “Beli vuk” na području Istočnog Novog Sarajeva na tradicionalnom prvomajskom uranku okupilo se svega petnaestak izletnika, uglavnom mlađih. Zauzeto je svega nekoliko mjesta predviđenih za roštiljanje. Jedan od izletnika rekao je Srni da je na Tvrdimiće došao sa društvom da se zabave i obilježe Međunarodni praznik rada, kao što […]

Ljevnaić: Od 1. do 6. maja na planini nezaboravna avantura

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić izjavio je danas da sve posjetioce tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika očekuje nezaboravna avantura na olimpijskoj planini u svim čarima koje nudi, a da za ljetnu sezonu, koja će biti otvorena 27. juna, uveliko teku pripreme. “Od 1. do 6. maja, posjetiocima će biti na raspolaganju gondola `Poljice`, avantura […]