Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Da li je grijeh raditi na crveno slovo:Vječita nedoumica pravoslavnih hrišćana

12 Februar 2024
2 min.
Da li je grijeh raditi na crveno slovo:Vječita nedoumica pravoslavnih hrišćana

Vječita je nedoumica pravoslavnih hrišćana treba li raditi ili ne kada je crveno slovo.

U našem narodnu postoje brojna vjerovanja kad je riječ o običajima i vjeri. Međutim, jako je važno razlikovati šta je pravilo crkve, a šta se u pravoslavlju zadržalo iz paganskih rituala. 

Pravoslavni kalendar ispunjen je svetiteljima koji su obilježili istoriju i postali od velikog značaja za pravoslavlje. Međutim, brojna domaćinstva vjeruju da će im se nešto jako loše dogoditi ako rade na praznik koji je obilježen crvenim slovom. 

Danas proslavljamo Sveta Tri Jerarha, odnosno svetitelje Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog, a svaki od njih ima svoj dan praznovanja u mesecu januaru. 

Ovaj zajednički praznik sva tri svetitelja ustanovljen je u XI vijeku u vrijeme cara Aleksija Komnena zbog rasprave u narodu oko toga koji je od ove trojice svetitelja najveći. Sveti Vasilije Veliki je poznat kao veliki svetovni i duhovni učitelj crkve. Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan kao Bogoslov jer je nenadmašno tumačio dogmu, a sveti Jovan Zlatousti je upamćen kao nedostižan propovjednik Jevanđelja, zbog čega je tako i nazvan.

Razgovarali smo sa etnologom Ivom Radović i teologom Jovanom Blagojevićem su svojim mudrim izlaganjem u video intervjuu i otkrili šta je pravilno.

– Kao hrišćani, padamo često u istu zamku u koju su upali Jevreji iz doba Starog zaveta, i iz Hristovog vremena. To znači da nam je pitanje da li na određeni dan ne treba raditi postalo važnije od verskog, duhovnog života. Hristoj je, kada su ga kritikovali što leči subotom, jasno rekao: Pa, ljudi, subota je stvorena radi čoveka, ne čovek radi subote – započeo je sa izlaganjem Jovan.

U video intervjuu možete saznati šta zbog čega nosimo crven konac i brojanicu. Nošenje jednog od ovih predmeta bilo je poznato i u Bibliji pre Hristovog rođenja.

Povezani članci

Danas je Sveti apostol Onisim: Ispoštujte jedan običaj i ispuniće vam se najveća želja

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave dan posvećen Svetom apostolu Onisimu. Sveti apostol Onisim, bio je čovjek čiji život najbolje svjedoči o tome da, kada se u nešto vjeruje i na tome marljivo radi, ništa nije nemoguće. Prema legendi u koju vjeruju svi hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili […]

Zbog njega PIŠEMO ĆIRILICOM: Pravoslavni vjernici danas slave ĆIRILOVDAN, dan posvećen Svetom Kirilu Slovenskom

Sveti Kiril Slovenski rođen je u Solunu od bogatih i imućnih roditelja. Pravoslavni vjernici danas slave Svetog Kirila slovenskog, praznik koji se naziva još i Ćirilovdan. Srbi i danas koriste ćirilično pismo koje je naziv dobilo upravo po Svetom Kirilu. Iako je današnji dan poznat kao Ćirilovdan, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve nije upisan crvenim slovom. Današnji dan […]