Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Da li treba nositi crninu nakon smrti bliske osobe? Vladika Grigorije ima odgovor s kojim se Srbi nikako ne slažu

22 Januar 2023
3 min.
Da li treba nositi crninu nakon smrti bliske osobe? Vladika Grigorije ima odgovor s kojim se Srbi nikako ne slažu

Nošenje crnine nakon smrti bliske osobe je običaj oko kojeg se često naš narod raspravlja, jer ima različita viđenja stvari.

Episkop diseldorfski i cijele Njemačke vladika Grigorije vjernicima pristupa na vrlo savremen način, te im se vrlo često obraća i preko društvenih mreža. Na taj način razbija brojne predrasude o vjerovanjima i običajima, rješavajići brojne nedoumice kod ljudi. Nedavno se osvrnuo na pitanje nošenja crnine posle gubitke voljene osobe, koje često izaziva oprečna mišljenja kod naroda.

Naime, naše starije generacije, kao i oni konzervativniji Srbi vjeruju da bi crnina trebalo da se nosi najmanje 40 dana, pa čak i do jedne godine, nakon smrti bliske osobe. Međutim, mlađe generacije nerijetko ovaj običaj više uopšte ne uzimaju u obzir, jer imaju drugačija uvjerenja.

Baš tu dilemu je razriješio na svom Tviter nalogu vladika Grigorije.

“Da li treba nositi cninu nakon smrti bliske osobe?! Na ovo pitanje najradije bih odgovorio potpitanjem: Da li je crnina uistinu potvrda da žalimo i tugujemo za nekim?! Proces tugovanja odvija se u nama i za to nam nije neophodan nikakav spoljašni dokaz”, istakao je vladika.

Vladika Grigorije naglasio je da crnina obično stavlja do znanja ljudima oko nas da smo izgubili nekog bliskog, kako bi se oni obazrivo i s uvažavanjem odnosili prema našem bolu.

“U praksi, neretko se dešava upravo suprotno: u tim danima koji su vrlo teški i izazovni za ožalošćene, crnina privlači tuđu pažnju i to u trenutku kada smo najosjetljiviji i kada su nam ljubopitljivi i sažaljivi pogledi drugih najmanje potrebni”, upozorio je i dodao:

“Ne bi trebalo da se nakon smrti bližnjih oblačimo u crno samo zato što to neko od nas očekuje. Ovo je najmanje smislen od svih mogućih razloga kojih možete da se setite”, bio je više nego jasan.

Sa druge strane, vladika smatra da ako neko želi i ima potrebu da nosi crninu, to je sasvim u redu da uradi.

“Ali to što neko drugi neće obući crninu ne znači da je taj neko manje voleo i poštovao svoje bližnje, ili da su mu manje značili”, kaže episkop diseldorfski.

A posebno je podvukao da je najvažnije da našim bliskim osobama pokažemo koliko nam je stalo do njih, dok su među nama.

“Ukoliko vam slučajno to što ne nosite crninu stvara grižu savesti pred upokojenima, setite se da je mnogo važnije od crnine da im, dok su među vama, svojim delima i pažnjom pokažete da su vam bitni i da ih volite. Sve ostalo je manje bitno, i tiče se forme a ne suštine”, zaključio je Vladika Grigorije.

Kurir

Povezani članci

Pravoslavni vjernici danas slave Svetog Jevtimija Velikog: Jedan postupak danas smatra se velikim grehom

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju praznik Prepodobnog Jevtimija Velikog, svetitelja iz 5. vijeka. Prepodobni Jevtimije Veliki, rođen je u jermenskom gradu Melitini, blizu rijeke Eufrata, u porodici plemenitih i znamenitih roditelja. Od ranog djetinjstva vrijeme je provodio u molitvi, a kao mladić se zamonašio i počeo da živi po strogim pravilima monaha. […]

Blumbergova lista milionera: Vodi Arno, Mask drugi, Bezos treći…

Na najnovijoj, danas objavljenoj Blumbergovoj listi milijardera situacija među najbogatijih pet ljudi svijeta je nepromijenjena – prvi je i dalje Francuz Bernar Arno, vlasnik brojnih poznatih brendova, među kojima je “Lui Viton”, i njegovo bogatstvo se procijenjuje na 191 milijardu dolara. Drugi je vlasnik Tvitera i “Tesle” Ilon Mask sa 164 milijarde dolara. Treći je […]