Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Danas Dan ruskog jezika

06 Jun 2021
1 min.
Danas Dan ruskog jezika

 U svijetu se danas obilježava Dan ruskog jezika, koji je ustanovljen na dan rođenja velikog ruskog pjesnika Aleksandra Puškina.


Ruski premijer Mihail Mišustin čestitao je Rusima praznik, ističući da je danas jako važno sačuvati čistotu i ljepotu maternjeg jezika, povećati kvalitet njegovog predavanja u školama, iznjedriti nove obrazovne programe.

“Na današnji dan u cijelom svijetu se sjećaju velikog ruskog pjesnika čija djela su milionima ljudi otkrila ljepotu, emocionalnost, izražajnost i dubinu ruskog jezika, a takođe imali ogroman uticaj na stvaranje pisaca i pjesnika”, naveo je Mišustin u čestitki.

On smatra da je ruski jezik jedan od najbogatijih i najizučavanijih jezika u svijetu.

“On je naša nacionalna imovina, unio je veliki doprinos u kultnom i istorijskom nasljeđu čovječanstva. Zahvaljujući Puškinu, Tolstoju, Dostojevskom, Čehovu, Cvetajevoj, Brodskom, u mnogim zemljama izučavaju ruski jezik. To znanje daje im mogućnost za komunikaciju, rad i čitanje klasika u originalu, učenje o kulturi i istoriji Rusije”, naveo je Mišustin.

Aleksandar Puškin, ruski pjesnik, dramaturg, romanopisac, smatra se tvorcem modernog ruskog jezika.

SRNA

Povezani članci

Kako razgovarati sa adolescentima? (VIDEO)

Ukoliko adolescenti nisu pravilno usmjereni, vrlo lako mogu doći u neprijatne životne situacije i stanja iz kojih često sami ne mogu naći izlaz. Većina obrazaca ponašanja koji se formiraju u adolescenciji, postaju karakteristike ličnosti kada odraste. Period adolescencije, tj. prelazak iz djetinjstva u zrelo doba života, znači srce mladosti, gdje dolazi do burnih promjena kod […]

Počelo je ljeto, danas najduži dan u godini

Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi danas je počelo ljeto. Ljeto je počelo jutros u 5.32 časa, a u isto vrijeme na južnoj hemisferi počela je zima. Na dan početka ljeta noć je najkraća, a obdanica najduža i danas će trajati 16 časova i 28 minuta, saopšteno je iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković” iz Beograda. Ljeto na […]