Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas izgovaramo ovu molitvu: SPC i njeni vjernici obilježavaju PREPODOBNOG GRIGORIJA DEKAPOLITA

03 Decembar 2022
1 min.
Danas izgovaramo ovu molitvu: SPC i njeni vjernici obilježavaju PREPODOBNOG GRIGORIJA DEKAPOLITA

Danas proslavljamo hrišćanskog svetitelja iz 9. vijeka. Prepodobni Grigorije Dekapolit rođen je u Dekapolju Isavrijskom, današnji Dar es Salam.

Roditelji su mu bili znameniti ljudi poznati po svojoj hrišćanskoj vjeri, pa mnoge nije začudilo kada je, nakon završetka škole, umjesto da se oženi, Grigorije riješio da se zamonaši.

Legenda kaže da je Sveti Grigorije gdje god bi otišao ljude oduševljavao raznim čudima i podvizima kojima je dokazivao postojanje Boga – dešavalo se da ga odjednom obasja nebeska svjetlost, a govorio je da mu se javljaju anđeli Božiji i da može da čuje njihovo pjevanje.

Poživio je dugo i bogougodno, i umro je mirno u 9. vijeku u Carigradu.

Svoj život proveo je u redu i miru, pa se vjeruje da on danas može pomoći svima koji se nalaze u problemu i žive nespokojno i u duhovnom haosu, piše Magazin Novosti.

Molitva

“Bože otaca naših, čini uvijek sa nama po Tvojoj krotkosti, ne napuštaj nas Tvojom milošću, no njihovim molitvama u miru uredi život naš.”

Srpskainfo

Povezani članci

Danas slavimo Prepodobnog Jovana Lestvičnika: Iza sebe je ostavio delo koje se čita i dan-danas

Pisac znamenite „Lestvice“ došao je od nekud na Sinajsku Goru kao šesnaestogodišnji dečko i tu ostao, najpre kao poslušnik, po tom kao otšelnik i najzad kao Sinajski iguman do svoje 83 godine, kada je i skončao, oko 608. godine. NJegov životopisac, monah Danil, kaže za njega: „Uznese se telom na Goru Sinajsku, a duhom na […]

Danas slavimo PREPODOBNOG MARKA ARETUSKOG: Svetac koji se borio protiv prinošenja žrtava idolima

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 29. marta po crkvenom, a 11. aprila po gregorijanskom kalendaru. O Markovom stradanju su pisali sv. Grigorije Bogoslov i blaženi Teodorit. Prema njihovim izveštajima, Marko je, u vreme cara Konstantina, razorio neki „neznabožački“ hram i mnoge sledbenike iz Aretusije preveo u hrišćanstvo. Međutim, kada je car Julijan stupio na presto, […]