Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas slavimo svetog Aleksandra Nevskog: Na dan RUSKOG čuvara pravoslavlja bitno je da ispoštujete sledeći običaj

12 Septembar 2023
2 min.
Danas slavimo svetog Aleksandra Nevskog: Na dan RUSKOG čuvara pravoslavlja bitno je da ispoštujete sledeći običaj

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Aleksandra Nevskog, odnosno prenos njegovih moštiju. Taj dan je u pravoslavnom kalendaru obeležen crnim slovom, ali se u nekim krajevima Srbije ovaj dan obeležava i kao krsna slava.

U borbi za pravoslavlje pobedio je Šveđane na reci Nevi 15. jula 1240. godine, pa je zbog toga i nazvan Nevskim.

Smatran je za velikog zaštitnika i čuvara pravoslavlja, i neustrašivog ispovednika Hristove vere. Odbio je da se pokloni tatarskim idolima, pa ga je zbog toga tatarski kan Batija veoma poštovao i uvažavao. Pred sam kraj svog ovozemaljskog života, zamonašio se i u monaštvu dobio ime Aleksij i preminuo 1. novembra 1263. godine.

Sazidao je mnogobrojne crkve i učinio bezbroj milostivih dela. Prenos njegovih moštiju u grad Vladimir praznuje se 12. septembra.

U Srbiji ga slavi mali broj porodica, a na Dorćolu se nalazi crkva Svetog Aleksandra Nevskog, koju je podigao kralj Aleksandar Karađorđević koji je smatrao ovog svetitelja svojim zaštitnikom.

Prema verovanjima, na današnji dana valja popiti čašicu rakije. Običaj je da se gosti dok su još na kućnom pragu ponude rakijom i nazdrave.

Ruska crkva kanonizovala je Aleksandra Nevskog zbog njegovih hrišćanskih vrlina, a tokom vremena stvarale su se i priče o čudima vezanim za njegov lik. Po naređenju cara Petra Velikog, 1724. godine njegove mošti su prenete u Petrovgrad, u lavru Aleksandra Nevskog, gde i danas počivaju.

Povezani članci

Danas je praznik velikih mučenika: Evo šta bi trebalo da uradimo za sreću

Srpska pravoslavna crkva danas se seća na stradanja svetitelja i mučenika Trofima, Savatija i Dorimedonta. Današnji dan u crkvenom kalendaru posvećen je trojici hrišćanskih mučenika. Trofim, Savatije i Dorimedont nisu bili istog porekla, ali im je vera u Hrista bila zajednička. Legenda kaže da su Trofim i Savatije uhapšeni za vreme praznika u čast boga […]

Vjernici danas slave SVETU ARIJADNU: Ovo su vjerovanja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetu mučenicu Arijadnu. Arijanda je hiršćanska svetiteljka iz 2. veka. Bila je zaštitnica potlačanih i ugnjetavanih. Prema narodnom predanju kao veoma mlada postala je robinja kod nekog vlastelina, a kao jedina hrišćanka u okruženju nailazila je na brojne muke. Nakon što je vlastelinu rođen sin, on je […]