Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Danas u Istočnom Novom Sarajevu i Sarajevu predstavljanje murala “Muzika spaja”

01 Jun 2023
2 min.
Danas u Istočnom Novom Sarajevu i Sarajevu predstavljanje murala “Muzika spaja”

U Istočnom Sarajevu i Sarajevu danas, kada se obilježava 1. jun, Međunarodni dan djece, biće organizovan susret učenika Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo i Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo na kojem će biti predstavljeni murali sa porukom “Muzika spaja” koji su oslikani na ove dvije škole.

Događaj će biti organizovan na dvije lokacije – u 17:30 sati ispred škole u Istočnom Novom Sarajevu će biti zajednički nastup učenika dvije muzičke škole, koji će potom panoramskim autobusom (na kojem će svirati i pjevati) doći do škole u Novom Sarajevu gdje će takođe nastupiti u 19:00 sati.

Događaj se organizuje u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost u saradnji sa Udruženjem Pogon.

Autor ilustracije je Aleksandra Nina Knežević, a murale je oslikao sarajevski umjetnik Benjamin Čengić sa Obojenom klapom. 

“U vremenu kada je upravo vizuelna komunikacija (murali i grafiti) povod za konflikte i produbljivanje nerazumijevanja, istim alatom želimo ukazati na mogućnost spajanja zajedničkih vrijednosti, te iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva poslati pozitivne poruke saradnje u čitavu Bosnu i Hercegovinu. Identični murali koji su oslikani na dvije škole simbolizuju zajedničke vrijednosti, izgradnju povjerenja i povezivanje različitih grupa i naroda kroz kulturu i umjetnost”, saopštili su organizatori.

Cilj kampanje „Muzika spaja“ je jačanje društvene kohezije i izgradnja otpornosti građana na nacionalističku retoriku i političke podjele. Kampanja pruža alternativne sadržaje dominantnim narativima koji negativno utječu na povjerenje između različitih naroda.

Povezani članci

“Mona Liza” dobija posebnu prostoriju u Luvru

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi posjetioci muzeja dobili više vremena i mjesta da je vide. “Mona Liza” je najpoznatije i najposjećenije umjetničko djelo u svijetu, a svake godine ga vidi desetak miliona ljudi. Njen zagonetni osmijeh obožavaju ljubitelji umjetnosti, a bila je i na meti lopova, […]

“Portret gospođice Lizer” Gustava Klimta na aukciji u Beču

Slika austrijskog slikara Gustava Klimta, za koju se vjerovalo da je izgubljena posljednjih 100 godina, biće data na aukciju u Beču, javlja Bi-Bi-Si. Postoji mnogo pitanja u vezi sa nezavršenom slikom “Portret gospođice Lizer”, koju je Klimt počeo da radi 1917. godine. On je preminuo godinu dana kasnije. Takođe, u toku su debate o ženi […]