Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Delegacija Sveruskog narodnog fronta sutra na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Sokocu

08 Maj 2024
2 min.
Delegacija Sveruskog narodnog fronta sutra na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Sokocu

U Sokocu će sutra biti obilježen Dan pobjede nad fašizmom, kojem će prisustvovati i delegacija Sveruskog narodnog fronta za Srbiju i Republiku Srpsku, rečeno je Srni u Organizacionom odboru.

Obilježavanje 9. maja počeće parastosom na Srpskom vojničkom spomen-groblju “Novi Zejtinlik” u 10.00 časova, a potom intoniranjem himni Ruske Federacije, Srbije i Republike Srpske i primopredajom “Plamena sjećanja” – patriotske akcije u znak sjećanja na stradale ruske heroje od Drugog svjetskog do posljednjih ratova.

Polaganje vijenaca na Centralni krst na “Novom Zejtinliku” i na Spomen-kosturnici u Parku boraca Romanije na kojoj su upisana imena 971 poginulog boraca u Drugom svjetskom ratu, planirani su od 10.50 do 11.20 časova.

Delegacija Sveruskog narodnog fronta za Srbiju i Republiku Srpsku, sa domaćinima ove manifestacije iz Boračke organizacije opštine Sokolac i Opštinskog odbora SUBNOR-a Sokolac, posjetiće Spomen-krst u Vidrićima i Manastir Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji – “Romanijsku Sokolicu”.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Jugoslavije i podnio najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.

Bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala je najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi. 

SRNA

Povezani članci

Potrebna kvalitetnija podrška slijepim

Slijepi i slabovidi trebaju kvalitetniju institucionalnu podršku jer nisu u istom položaju kao lica sa drugim invaliditetima koja su zbrinuta kroz sisteme, istaknuto je danas u Istočnom Sarajevu tokom radionice “Socijalna sigurnost slijepih i slabovidih lica i organizacija”. Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić rekao je da je cilj projekta koji nosi isti naziv […]

Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama

 Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je promovisano 134 diplomiranih studenata prvog i drugog ciklusa studija ove visokoškolske ustanove. Dekan Filozofskog fakulteta Pale Vladan Bartula rekao je da je danas promovisano 115 diplomiranih studenata prvog i 19 drugog ciklusa studija, te da imaju čime da se pohvale s obzirom da su najveća organizaciona […]