Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Desanka Maksimović – pjesnik ljubavi i osjećajnosti

15 Maj 2023
1 min.
Desanka Maksimović – pjesnik ljubavi  i osjećajnosti

Pjesnikinja Desanka Maksimović /1898-1993/, član Srpske akademije nauka i umetnosti, čija se poezija odlikuje toplinom, senzibilnošću, neposrednošću, muzikalnošću i rodoljubljem, rođena je 16. maja 1898. godine.


Maksimovićeva je završila beogradski Filozofski fakultet i bila profesor u Obrenovcu, Dubrovniku i Beogradu.

Ona je napisala zbirke pjesama: “Pesme”, “Zeleni vitez”, “Pesnik i zavičaj”, “Otadžbino, tu sam”, “Miris zemlje”, “Tražim pomilovanje”, “Nemam više vremena”, “Pesme iz Norveške”, “Letopis Perunovih potomaka”, “Ničija zemlja” i “Slovo o ljubavi”, zbirku pripovjedaka “Ludilo srca”, te romane “Otvoren prozor” i “Ne zaboraviti”.

Maksimovićeva je putovala širom tadašnje Jugoslavije i imala veliki broj prijatelja među piscima i pjesnicima, a neki od njih bili su Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Gustav Krklec, Isidora Sekulić, Branko Ćopić.

Poezija Desanke Maksimović je ljubavna, rodoljubiva i osjećajna.

Čuvši za strijeljanje đaka u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine, pjesnikinja je napisala jednu od svojih najpoznatijih pjesama “Krvavu bajku”, koja svjedoči o teroru okupatora nad nedužnim narodom i đacima u Drugom svjetskom ratu.

SRNA

Povezani članci

Trogodišnja Milica Rakić – simbol stradanja djece

Trogodišnja Milica Rakić, koju su NATO bombarderi ubili kasetnom municijom na današnji dan prije 25 godina u njenom porodičnom domu u Batajnici u predgrađu Beograda, postala je simbol stradanja sve djece u NATO agresiji na SR Jugoslaviju. Malena Milica je ubijena fragmentima bombe dok se nalazila u kupatilu na drugom spratu porodične kuće koja je […]

Dogodilo se na današnji datum, 14. april

Danas je nedjelja, 14. april, 105. dan 2024. Do kraja godine su 261 dan. 1629. – Rođen holandski astronom, matematičar i fizičar Kristijan Hajgens, koji je 1655. otkrio tajnu izgleda Saturnovog prstena, posmatranog sa Zemlje, i objasnio promjene tog izgleda tokom heliocentričnog kretanja Saturna. Otkrio je i Saturnov satelit Titan i tačno odredio trajanje njegove […]