Ravna planina banerRavna planina baner

Intervju

Đurević: Nakon nestabilnog perioda, opština funkcioniše besprijekorno

07 Decembar 2023
7 min.
Đurević: Nakon nestabilnog perioda, opština funkcioniše besprijekorno

Nakon turbulentnog perioda počev od pandemije virusa korona, privremenog finansiranja do skupštinske nestabilnosti opština Višegrad trenutno je funkcionalna lokalna zajednica u kojoj se velika pažnja posvećuje pronatalitetnoj politici, poljoprivredi, ali i kulturi i sportu. Ove godine su obilježeni veliki jubileji, 70 godina postojanja Narodne biblioteke i Doma kulture, a opština je bila i jedan od domaćina manifestacije “Dani Srbije u Republici Srpskoj”. O prevalizaženju problema, planovima za narednu godinu, ali i pripremama za MOSI 2025. godine, za Princip.news govorio je prvi čovjek opštine Mladen Đurević.

Princip: Višegrad je u prethodnom periodu prošao kroztežak period- otežano funkcionisanje opštine zbog privremenog finansiranja, skupštinske nestabilnosti… Da li je opština to prevazišla, kako sada funkcioniše?

Đurević: Tako je, od 2021. pa sve do skoro kraja 2022. godine imali problema sa skupštinskom većinom. 2021. godina nakon lokalnih izbora protekla je kroz privremeno finansiranje jer budžet za tu godinu nije usvojen na vrijeme. Zbog toga smo u skladu sa zakonom, po automatizmu presli na privremeno finansiranje prvih šest mjeseci, a onda i drugih šest mjeseci, a sve zbog toga što tadašnja skupštinska većina nije radila u skladu sa zakonom, statutom i poslovnikom opštine Višegrad, što je dokazano u novembru iste godine kada je sud poništio sve donesene odluke sa tri skupštine koje su održane početkom 2021. godine. Smanjili su budžet obdaništu, smanjili budžet opštini za gorivo, toliko da vatrgasna služba nije mogla normalno da funkcioniše… Zatim smo 2022. godine ušli u još jednu turbulenciju, kada je ta ista skupštinska većin izglasala održavanje referenduma za opoziv načelnika. Referendum nije uspio. 2022. godine smo imali izbore nakon kojih je oformljena nova skupštinska većina koja već godinu dana funkcioniše besprijekorno, korektno i sve ono što je potrebno našoj opštini se usvaja, a sve su to odluke koje smo nažalost zapostavljali dvije godine i nismo mogli da djelujemo bez takvih odluka. Na svu sreću sada je to mnogo bolje. Planiramo sledeću godinu, već je usvojen Nacrt budžeta za 2024. godinu. Krajem decembra planiramo skupštinu na kojoj ćemo usvojiti i Prijedlog budžeta i ući mirni u sledeću godinu. Ne bih poželio nikome da doživi period privremenog finansiranja jer je to bilo “mrcvarenje” ne samo opštine nego i svih ustanova, preduzeća, svih naših sugrađana. Ali taj loš period je iza nas, i nadamo se da se više nikada neće ponoviti.

Prinip: Bliži se kraj godine. Koji su to najvažniji projekti koje je opština realizovala u ovoj godini, a šta je u planu za narednu? Odbornici su usvojili Nacrt budžeta u iznosu od 11 i po miliona maraka.

Đurević: U ovoj godini smo imali dosta projekata vezano za sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju novih vodovodnih i kanalizacionih mreža. Radovi su još u toku. Lijepo vrijeme dozvoljava da se i sada može raditi. Radili smo i sanaciju lokalnih nekategorisanih puteva, asfaltiranje pojedinih dionica u gradu. Za sledeću godinu taođe planiramo određene infrastrukturne projekte kao što je sanacija i rekonstrukcija KOVSKOG i pješačkog mosta u naselju Dobrun. Očekuje nas i početak izgradnje kotlovnice za naselje Dikavac za šta su sredstva dijelom obezbijeđena od strane Vlade Republike Srpske. Takođe, planiramo da nastavimo sa rekonstrukcijom i izgradnjom nove kanalizacione mreže. Ono što je poražavajuće je da su sve te kanalizacione i vodovodne mreže bile iz 60-ih godina, već su dotrajale i nisu bile za upotrebu i funkciju. Imamo u planu i nastavak asfaltiranja i sanacije puteva. Mislim da je to nešto što je neophodno našim sugrađanima, a prije svega to je naša obaveza.

Princip: Šta opština radi kada je riječ o pronatalitetoj politici?

Đurević: Za pronatalitetnu politiku iz godine u godinu kroz budžet planiramo određena sredstva. Imamo niz programa koji su se do sada pokazali dobro. Podržavamo svaki zahtjev za vještačku oplodnju. Svako novorođeno dijete dobija određeni iznos novca. Ukoliko tih sredstava nestane u toku godine, mi nastojimo da obezbijedimo i dodatna sredstva. Ove godine se u Višegradu održao i republički skup gdje su predstavnici republičkog i lokalnih udruženja “Četiri plus” održali konferenciji tokom koje su apelovali na problem natalitetne politike ne samo u Višegradu nego i u čitavoj Republici Srpskoj, ali i u regiji. Nadam se da je poruka koja je otišla sa te konferencije bar djelimično dala ploda jer u današnje vrijeme svi moramo uložiti dodatne napore da se pronatalitetna uozbilji i da se za nju obezbijede dodatna sredstva kako bismo mogli stimulisati bračne parove da razmišljaju o većem broju djece jer to je nešto što ostaje iza nas.

Princip: Kolika su izdvajanja za poljoprivredu? Mogu li poljoprivrednici normalno da žive od svog rada?

Đurević: Mi smo kroz ovogodišnji budžet predvidjeli značajna sredstva. Dozvolili smo da za pomoć apliciraju i poljoprivrednici ali i oni koji se ne bave samo poljoprivrednom, nego im je poljoprivreda i neka dodatna djelatnost. Kroz zahtjeve se pokazalo da je bilo potrebno mnogo više sredstava, tako da smo kroz drugi rebalans budžeta donijeli odluku i povećali ta prvobitno planirana sredstva. Mislim da je to 55.000 KM dodatnih sredstava, kako bismo ispoštovali sve pristigle zahtjeve. Tako da ćemo sve one koji su podnijeli zahjtev za podsticaj u poljoprivredi po bilo kom osnovu ispoštovati i uskoro isplatiti.

Princip: Višegrad je poznat kao mjesto brojnih kulturnih zbivanja. Nedavno je obilježeno 70 godina rada Doma kulture, kao i 70 godina postojanja Narodne biblioteke “Ivo Andrić”, a opština je bila jedan od domaćina manifestacije “Dani Srbije u Republici Srpskoj”. Koliko je lokalna zajednica posvećena kulturi i da li je to dovoljno?

Đurević: Mogu slobodno reći da smo veoma posvećeni kulturi i da pažnju posvećujemo svakom segmentu kulturnih dešavanja. Svakako, Višegrad je bio jedan od pet gradova domaćina manifestacija “Dani Srbije u Republici Srpskoj”. Spomenuli ste i obilježavanje značajnih jubileja. 70 godina od postojanja biblioteke u našem gradu, kao i 70 godina postojanja kulturnog centra. Oba velika jubileja obilježena su na adekvatan način sa kojih je poslata poruka da opština Višegrad i njeni stanovnici njeguju kulturu i veliku pažnju posvećuju našem nobelovcu. Tu je i manifestacija “Višegradska staza” koja je ove godine održana po 47. put. Već smo krenuli sa planovima za 48. “Višegradsku stazu” koja će se održati u junu. To je nešto za šta ne možemo dopustiti da padne u zaborav.

Princip: A pored kulture opština veliku podršku pruža i sportu. Kolika su izdvajanja za sport i koji to najuspješniji sportski kolektivi ili pojedinci?

Đurević: U opštini imamo 13 sportskih klubova i svi oni ostvaruju veoma dobre i zapažene rezultate. Ono što je najbitnije je da nam djeca treniraju, da su na sportskim terenima, da se razvijaju sportski i duhovno. Za sport zasigurno izdvajamo dovoljno novca. Uvijek je potrebno više, ali mislim da ovo što izdvajamo je sasvim dovoljno i da oni to na pravi način iskoriste, za takmičenja, pripreme, novu sportsku opremu… za sve ono što im je potrebno da bi ostvarili što bolje rezultate.

Princip: Predsjednik Atletskog saveza Republike Srpske Duško Ivičić rekao je da Višegrad ima potencijama za atletiku, infrastrukturno i geografski te da je planirano osnivanje atletskog kluba kao i izgradnja atletske staze. Da li je nešto već urađeno po tom pitanju i kada se očekuje izgradnja?

Đurević: Nedavno smo održali sastanak sa predstavnicima Atletskog saveza Republike Srpske sa kojima smo razgovarali o mogućnostima pokretanja atletskog kluba u Višegradu. Već smo preduzeli određene aktivnosti, tražimo nekoga ko bi ispunjavao sve potrebne uslove i ko bi imao želju da se bavi sa tim. Mi ćemo obezbijediti sve ono što je potrebno za funkcionisanje takvog kluba, a razgovarali smo i o atletskoj stazi koja će nam biti neophodna i za MOSI (Međuopštinske omladinske sportske igre) igre koje će se u julu 2025. godine treći put održati u Višegradu. Te godine će se održati 60. MOSI igre, veliki jubilej i na nama je da do tada sredimo sve sportske terene, dvorane i spremno dočekamo sve sportiste koji će u tom periodu biti naši gosti. Takođe, moramo obezbijediti i da smještajni kapaciteti budu na usluzi jer tu u jednom danu boravi do pet hiljada ljudi. To će biti jedan veliki događaj ne samo za Višegrad, nego i za Republiku Srpsku.

Povezani članci

LJubojević: Masakr u Dobrovoljačkoj detaljno planiran i organizovan

Činjenica da je pravosudnim institucijama BiH bilo potrebno punih 30 godina da podignu optužnicu za ratni zločin za događaje u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, ne uliva nadu da će porodice žrtava dobiti satisfakciju u konačnom ishodu. Kaže ovo u intervju za “Glas Srpske” načelnik Odjeljenja za memorijalizaciju, kulturu sjećanja i pamćenja u Republičkom centru za istraživanje […]

Šehovac: Stranci nijemi na otimanje srpske zemlje u Sarajevu

Imovina Srba u sarajevskim opštinama ponovo je meta otimanja od strane tamošnjih vlasti, a u rješavanje ovog problema treba da se uključi Parlament BiH i međunarodna zajednica, koja se toliko kune u zaštitu privatne imovine, rekao je predsjednik Udruženja “Istina i pravda” iz Istočnog Sarajeva Dušan Šehovac. Šehovac je u intervjuu “Glasu” povodom konstantnih upozorenja […]