Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Dodik: BiH može biti samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda

24 Jun 2024
2 min.
Dodik: BiH može biti samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da BiH može biti definisana, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka.


Dodik je istakao da se iznenadio informacijom da je sarajevski intelektualni krug odlučio da prekine zavjet ćutanja, da su smogli snage da organizuju konvenciju “koja će biti u znaku odlučnosti, jasnih vizija i političkih opredjeljenja i prema domaćoj i internacionalnoj javnosti, i prema unutarpolitičkim i spoljnopolitičkim akterima”.

“Znači, poručiće da je dosta stranog intervencionizma, mešetarenja stranih ambasadora, nametanja, suspendovanja institucija od nelegitimnih pojedinaca, neustavnog djelovanja, urušavanja sistema odlučivanja. Založiće se za poštovanje Ustava i Dejtonske strukture BiH, jednakih prava Srba, Bošnjaka, Hrvata. Pohvalno”, naveo je Dodik.

Ili, naglasio je on, neće biti ništa od toga.

“Sigurno neće biti ništa od toga. Druželjubiv sam čovjek, volim kada se ljudi okupljaju, debatuju, razmjenjuju misli. Pozdravljam najavljeno druženje sarajevske intelektualne elite zato što će ono biti još jedno veliko svjedočanstvo besmisla BiH. `Bosna je naša – bosanska`, najavljuju intelektualci. Ništa Srbi, ništa Hrvati, a boga mi ništa ni Bošnjaci. Samo Bosanci”, istakao je Dodik.

Ako je vjerovati Ustavu, naglasio je Dodik, BiH pripada Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalima, u koje spadaju i Bosanci.

“Sarajevski intelektualci, izgleda, smatraju da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, a, Boga mi, ni bošnjačka, već ostalih. Gospodo, bosanski može biti lonac, možda kafa u nekim kafićima centralne BiH, ali BiH može biti definisana samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu. Čisto da znate, da se ne mučite da promišljate”, poručio je Dodik.

On je rekao da je dobro da su skinuli masku.

“Dobro je da ste javno rekli ono što 30 godina mislite, da je BiH samo bošnjačka i da su Srbi i Hrvati za vas strano tijelo. Dobro je da svi vide ko razvaljuje BiH. Dugo vam je trebalo, ali nikada nije kasno”, naglasio je Dodik.

Kao odgovor na Svesrpski sabor, Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” najavila je održavanje konvencije pod nazivom “Bosna je naša – bosanska”, a nakon Sarajeva, skupovi će biti održani širom BiH, radi “iskazivanja otpora daljem urušavanju BiH”.

SRNA

Povezani članci

Košarac: Zatražena informacija o tome ko je naredio da se zastave na zajedničkim institucijama spuste na pola koplja

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac zatražio je od Službe za zajedničke poslove institucija BiH informaciju o tome na osnovu kojeg akta ili naloga su zastave BiH na zgradama zajedničkih institucija u Sarajevu spuštene na pola koplja jer Savjet ministara nije donio odluku o proglašenju 11. jula danom žalosti. Košarac je istakao da spuštanje zastava […]

Vuletić: Okretanje američkom tečnom gasu ravno ekonomskom samoubistvu

Praviti energetsku strategiju tako što će se BiH u potpunosti odreći upotrebe ruskog i okrenuti ka američkom tečnom gasu, daleko skupljem, suludo je i ravno ekonomskom samoubistvu, smatra ekspert za energetiku i gasni sektor Vojislav Vuletić. Komentarišući nastojanja pojedinih bošnjačkih političara, među kojima je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, da se BiH po svaku […]