Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Dodik: Istoričari će tek pisati o velikoj srpskoj pobjedi (VIDEO)

23 Jun 2024
2 min.
Dodik: Istoričari će tek pisati o velikoj srpskoj pobjedi (VIDEO)

Mnogi istoričari će tek pisati o velikoj srpskoj pobjedi, odnosno proboju Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Pisaće mnogi o ovoj pobjedi, da se ova vojna operacija nije ovako osmislila, pitanje je kako bi danas izlgledala Republika Srpska – navodi Dodik.

Republika Srpska nije inat, dodaje Dodik, te naglašava da je Srpska pravoslavna crkva sačuvala identitet srpskog naroda.

– Srpska proizilazi iz slobode srpskog naroda. Srpska je od 1992. godine do sada preživjela jedan veoma težak i izazovan period – rekao je Dodik u obraćanju na Dugoj Njivi gdje se danas obilježavaju 32 godina od proboja Koridora.

Dodik je dodao da savremeni svijet čini sve da uništi identitet, te dodao da je srpski narod uvijek stao pred neprijatelja časno.

Naglasio je da se nada će se na ovakvom obilježavanju, iz godine u godinu, okupljati sve više ljudi, jer je proboj Koridora pobjeda od suštinskog značaja.

– Kad god je ugrožena sloboda, Srbi su stali da brane tu slobodu. Da je postojala Republika Srpska, ne bi bilo naših stradanja. Ovo je istorijska pobjeda, ova borba je bila dio koordinacije naše vojske, koja je uspješno završena – napomenuo je Dodik.

Dodik je dodao da Srpske ne širi ratne zastave, nego zastave mira.

– Republiku Srpsku proslavljamo kako mi hoćemo, a ne kako nam neko kaže. Srpski narod hoće ono što su stekli i onako kako piše u Dejtonskom sporazumu, ako nije tako, ne treba nam BiH – naglasio je Dodik.

On je istakao da nema pravo da se povuče, pa makar tu bio i američki ambasador.

Dodik je pozvao prisutne da pažljivo pročitaju Deklaraciju sa Svesrpskog naroda kojom su obuhvaćeni srpski interesi.

On je rekao da srpski narod sa ovog prostora mora da zna da predsjedik Srbije Aleksandar Vučić razumije situaciju i položaj srpskog naroda i zato ga ne vole u Sarajevu.

RTRS

Povezani članci

Dodik: Pozivam sve da ovaj dan bude obilježen u miru i dostojanstvu

Prije nekoliko dana Srbi su dostojanstveno odali počast srpskim žrtvama u Podrinju. Danas se Bošnjaci sjećaju žrtava svog naroda i odaju im počast, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. –  Želim da se obratim ukupnoj javnosti i pozovem sve da ovaj dan bude obilježen u miru i dostojanstvu – istakao je Dodik u objavi […]

U Potočarima komemorativni skup stradalim Bošnjacima

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti obilježeno 29 godina od srebreničkih dešavanja u julu 1995. godine. Program obilježavanja počeće u 9.30 časova dočekom zvanica i gostiju, a u 10.30 časova počeće emitovanje video-poruka i obraćanja zvaničnika u bivšoj fabrici akumulatora. Potom će u 12.00 časova zvaničnici i delegacije odati počast i položiti cvijeće […]