Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Dodik: Potvrđen prijateljski odnos Rusije i Putina prema Srpskoj

26 Maj 2023
4 min.
Dodik: Potvrđen prijateljski odnos Rusije i Putina prema Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom bio uspješan i izrazio zahvalnost na podršci Ruske Federacije Srpskoj.

“Razgovor je bio veoma uspješan. Razmijenili smo stavove o trenutnoj situaciji u našim odnosima, o regionalnoj i globalnoj agendi. Još jednom je potvrđen prijateljski odnos Vladimira Vladimiroviča Putina i Ruske Federacije prema Republici Srpskoj. Potvrdili smo da mi smo pouzdani partneri i svi naši sastanci su dokaz o tome”, rekao je Dodik u intervjuu za RIA “Novosti”.

On je dodao da je veoma zahvalan na podršci koju Ruska Federacija pruža Republici Srpskoj, posebno na nivou međunarodnog prava, kao i da je Rusija garant sprovođenja Dejtonskog sporazuma i uslova koji se moraju ispuniti na nivou Savjeta bezbjednosti UN.

Dodik je naveo da je predsjednik Rusije pokušao da uspostavi dijalog sa Zapadom na temu zajedničke bezbjednosti, ali ga nisu poslušali i nastavili su da rade sa Rusijom, ono što su ranije uradili sa Jugoslavijom.

“Putin brine o svojoj državi i svom narodu. On je uvijek bio principijelan kada je ranije pokušavao da razgovara sa Zapadom i NATO-om i uspostavi odnose zajedničke bezbjednosti i politike. Međutim, oni ga nisu poslušali i nastavili su da rade sa Rusijom ono što su ranije radili sa Jugoslavijom”, rekao je Dodik.

SA MOSKVOM U TOKU RAZGOVORI O OBNOVI TERMOELEKTRANA

Republika Srpska razgovara sa Ruskom Federacijom o projektima za obnovu termoelektrana i isporuci opreme za rad u rudnicima, rekao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“U fazi smo pregovora sa ruskom stranom. Ostvareni su kontakti vezani za obnovu termoelektrana u Srpskoj i isporuku opreme za rad u rudnicima”, izjavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, za sva ova pitanja potrebna je koordinacija i procedure na unutrašnjem nivou.

On je napomenuo da se o ovim pitanjima već može razgovarati u junu, tokom posjete delegacije Srpske Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

SRPSKA SE NADA POČETKU IZGRADNJE GASOVODA DO KRAJA GODINE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se nada da će do kraja godine početi izgradnja gasovoda iz pravca Srbije.

“Ugovori između Republike Srpske i `Gasproma` o izgradnji kraka gasovoda iz Srbije ostaju na snazi. Banjaluka se nada da projekat može početi ove godine, ali je potrebno dogovoriti sve preostale procedure”, rekao je za RIA “Novosti” Dodik.

On je objasnio da je neophodno završiti sve procedure na nivou BiH.

“Važno je da je procedura u toku. A mi ćemo sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da obezbijedimo formalno-pravne uslove za početak izgradnje. Najvažnije je da ostane na snazi sporazum između `Gasproma` i Republike Srpske. Tu se ne očekuju nikakve izmjene”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u BiH se ni drugi projekti neće realizovati ako Srpskoj ne bude dozvoljeno da realizuje svoje projekte.

OČEKUJEMO ISPORUKU TREĆEG HELIKOPTERA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da Srpska očekuje da bude završena isporuka ruskih helikoptera “Ansat” i da je potrebno razgovarati novim potrebe u ovoj oblasti.

Dodik je rekao da je Srpska ranije kupila tri ruska helikoptera, od kojih su dva već isporučena Srpskoj i da se čeka treći.

“Potrebno je u tom smjeru pokrenuti nove razgovore o daljim potrebama. Treći helikopter je trebao već biti dostavljen, ali zbog novih okolnosti usložnjene su procedure za transport”, naglasio je Dodik.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u januaru 2020. godine objavilo odabir dobavljača tri helikoptera vrijednosti oko 22 miliona evra, a kao jedini ponuđač navedena je kompanija “Ruski helikopteri”.

Riječ je o tri “Ansat” laka helikoptera.

NEĆEMO SLATI ORUŽJE UKRAJINI

Republika Srpska ne namjerava da isporučuje naoružanje Ukrajini, rekao je danas predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik je, na pitanje ruske novinske agencije RIA “Novosti” o mogućnosti da se zapadno oružje poslato Ukrajini pojavi na crnom tržištu, uključujući Balkan, odgovorio da “postoji slična opasnost”.

“Vidimo da određene države pod uticajem i pritiskom NATO-a šalju oružje Ukrajini. Republika Srpska to ne radi niti ima takvu namjeru”, naglasio je predsjednik Srpske.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Odnosi Banjaluke i Sarajeva na možda najgorem nivou; Sa Bećirovićem se ne može otvoriti dijalog

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović iznosi laži na račun Republike Srpske i da se sa njim ne može otvoriti nikakav dijalog. Dodik je istakao da su odnosi između Banjaluke i Sarajeva možda na najgorem nivou i da je mir jedina vrijednost za koju se zalaže. Ocijenio […]

Karan: Rezoluciju o Srebrenici nazvati antisrpska rezolucija

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da bi rezoluciji o Srebrenici trebalo dati naziv antisrpska rezolucija. Karan je novinarima u Banjaluci rekao da Bošnjaci svojim postupcima samo pojačavaju taj antisrpski element, koji je usmjeren protiv cijelog srpskoj naroda, Srbije i Republike Srpske. On je ukazao i na skrivene političke ciljeve stigmatizacije […]