Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Dodik: Zbog antidejtonskog djelovanja prekid kontakta sa američkim i britanskim diplomatama u BiH

17 Mart 2023
2 min.
Dodik: Zbog antidejtonskog djelovanja prekid kontakta sa američkim i britanskim diplomatama u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je na sastanku Savjeta koalicije, koja vrši vlast u Srpskoj, odlučeno da se sačini informacija i pristupi donošenju odluke u Narodnoj skupštini i Vladi o prestanku kontakata sa američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH.


“Već se formira tim koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH”, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

U tom dokumentu se navodi da Dejtonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija, te da oni nisu ti koji bi mogli da tumače navedeni sporazum koji je stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa.

“Srpska je potpisnik aneksa, a pogotovo Aneksa četiri, koji je Ustav BiH, i Aneksa 10 o visokom predstavniku. Američke i britanske diplomate i ambasade sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku, permanentno, a pogotovo u posljednjem slučaju kada bez obavezne odluke Savjeta bezbjednosti UN podržavaju privatno neimenovano lice za visokog predstavnika”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da ambasador SAD u BiH Majkl Marfi otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH, solidarišući se s izjavom poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Kavazovića o dizanju na oružje muslimana u BiH, a što je za Srbe neprihvatljivo i sprečava bilo kakvu komunikaciju s nevedenim strukturama, jer takvo ponašanje je direktan udarac mogućem pomirenju u BiH.

“Stoga smo prisiljeni da obustavimo sve kontakte sa navedenim predstavnicima ambasada. Kontakte će obustaviti predstavnici vlasti u Srpskoj i Srba na nivou BiH, od Predsjedništva BiH, Savjeta ministara, Parlamentarne skupštine BiH i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama. Vlada Srpske će takvu odluku donijeti tokom iduće sedmice, a Narodna skupština na prvom redovnom zasjedanju, ukoliko se ne odluči da se organizuje vanredna sjednica Skupštine po ovom pitanju”, navedeno je u predsjednikovom saopštenju.

U istom dokumentu se napominje da su Srpsku na ovom prisilile američka i britanska strana, jer očigledno da, pored svih dosadašnjih kršenja Dejtonskog sporazuma, a pogotovo aneksa četiri i 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumnjivo i bez dileme pripada Srpskoj.

“Bilo kakvo preduzimanje mjera navedenih neprijatelja srpskih interesa koje se tiču imovine Srpske dovešće do odluka koje će zaštititi njen suverenitet i dodatno izgraditi njen državni kapacitet”, rekao je Dodik.

SRNA

Povezani članci

Dodik odgovorio Marfiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas poruku američkom ambasadoru u BiH Majklu Marfiju putem Tvitera. Dodik je Marfiju rekao da sluša pjesme Baje Malog Knindže, odgovarajući na ambasadorovu “preporuku” njemu da posluša hit Tejlor Svift. Амбасадору Мајклу Марфију препоручио бих да слуша пјесме Баје Малог Книнџе. — Милорад Додик (@MiloradDodik) March 30, 2023

Usvojen budžet institucija BiH za 2023. godinu

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas budžet institucija BiH za 2023. godinu u iznosu od 1,3 milijarde KM kojim osnovica za obračun plata službenicima i izabranim zvaničnicima iznosi 600 KM. Okvir budžeta iznosi 1.315.400.000 KM, a zahtavatanje iz indirektnih poreza je 1.020.500.000 KM. Ključni prihod čine indirektni porezi, ostali prihodi oko 152 […]