Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Dok pravosuđe ćuti, zločinci slobodno hodaju: Orić nagrađen za uništavanje svega što je srpsko

28 Maj 2022
2 min.
Dok pravosuđe ćuti, zločinci slobodno hodaju: Orić nagrađen za uništavanje svega što je srpsko

Naser Orić i njegova banda koji su vršili stravične zločine uništavajući sve što je srpsko, ubijali su i svoje ljude zarad prevlasti, tako da bi on trebao da odgovara za genocid nad Srbima, ali i Bošnjacima, rekao je Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branislav Kojić za “Novosti”.

Uprkos brojnim dokazima koji svjedoče o njegovim zlodjelima, za zločine počinjene nad Srbima Orić je nagrađen slobodom, naglašava Kojić.

– Međunarodni sud u Hagu ga je nagradio za ovo što je ubijao, kao i Sud BiH. Orić se nama u sudnici smijao u lice. Na žalost bio sam svjedok  kada su ga i pojedini srpski advokati grlili i javljali mu se – ističe Kojić.

Dok god Tužilaštvo BiH ne prestane da negira činjenicu da je nad Srbima počinjen zločin i sankcioniše krivce, oni koji su palili sela i krvnički ubijali srpske civile, ostavljajući za sobom samo ruševine, bol i jad, hodaće kao slobodni ljudi.

– Ako se pravni sistem ne promijeni, Orić nikada neće odgovarati za zločine, koje je počinio. To što on danas hoda kao slobodan čovjek je rezultat ovakvog sudstva u BiH i nerad institucija Republike Srpske – kazao je Kojić.

Podsjećamo, 2017. godine Sud BiH oslobodio je komadanta jedinica tzv. Armije BiH Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Orića i Muhića optuženica je teretila da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Pred Haškim sudom, Orić je oslobođen od svih navoda koji su ga u optužnici teretili za zločine počinjene na području Srebrenice i okolnih sela u periodu decembra 1992. — marta 1993. godine.

Novosti

Povezani članci

“Snus” – duvanski proizvod: Regionalni problem među djecom

U zemljama u okruženju, ali i u Srpskoj, djeca koriste tzv. “cnus” duvanski proizvod u vrećicama poput čaja. Manje poznat na našem prostoru, postao je regionalni problem i izazvao veliku paniku, posebno među roditeljima i nastavnicima. Lako je dostupan u trgovinama, jer nije na listi zabranjenih proizvoda, a veoma je opasan, izaziva zavisnost i bolesti. […]

BiH druga u svijetu po rastu mjesečne zarade: Plate sve veće, građani sve siromašniji

Iako možda zvuči nevjerovatno, Bosna i Hercegovina je druga u svijetu po rastu plata, i to odmah nakon Srbije. Međutim, oni koji svakodnevno rade za tu platu i njome plaćaju životne troškove posvjedočiće da povećanje plate nisu ni osjetili, a stručnjaci se nadovezuju da podaci koje objavljuju relevantne domaće, ali i svjetske institucije u velikoj […]