Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Dok pravosuđe ćuti, zločinci slobodno hodaju: Orić nagrađen za uništavanje svega što je srpsko

28 Maj 2022
2 min.
Dok pravosuđe ćuti, zločinci slobodno hodaju: Orić nagrađen za uništavanje svega što je srpsko

Naser Orić i njegova banda koji su vršili stravične zločine uništavajući sve što je srpsko, ubijali su i svoje ljude zarad prevlasti, tako da bi on trebao da odgovara za genocid nad Srbima, ali i Bošnjacima, rekao je Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branislav Kojić za “Novosti”.

Uprkos brojnim dokazima koji svjedoče o njegovim zlodjelima, za zločine počinjene nad Srbima Orić je nagrađen slobodom, naglašava Kojić.

– Međunarodni sud u Hagu ga je nagradio za ovo što je ubijao, kao i Sud BiH. Orić se nama u sudnici smijao u lice. Na žalost bio sam svjedok  kada su ga i pojedini srpski advokati grlili i javljali mu se – ističe Kojić.

Dok god Tužilaštvo BiH ne prestane da negira činjenicu da je nad Srbima počinjen zločin i sankcioniše krivce, oni koji su palili sela i krvnički ubijali srpske civile, ostavljajući za sobom samo ruševine, bol i jad, hodaće kao slobodni ljudi.

– Ako se pravni sistem ne promijeni, Orić nikada neće odgovarati za zločine, koje je počinio. To što on danas hoda kao slobodan čovjek je rezultat ovakvog sudstva u BiH i nerad institucija Republike Srpske – kazao je Kojić.

Podsjećamo, 2017. godine Sud BiH oslobodio je komadanta jedinica tzv. Armije BiH Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Orića i Muhića optuženica je teretila da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Pred Haškim sudom, Orić je oslobođen od svih navoda koji su ga u optužnici teretili za zločine počinjene na području Srebrenice i okolnih sela u periodu decembra 1992. — marta 1993. godine.

Novosti

Povezani članci

Hoće li doći do pojeftinjenja čelika u BiH?

Cijena željeza u Kini, jednom od najvećih proizvođača i izvoznika ovog metala na svijetu, na najnižem je nivou od početka 2020. godine, te konstantno pada zbog slabe potražnje. Da li ovo znači da će doći do pojeftinjenja željeza, koji je osnovni materijal u građevinarstvu i u Bosni i Hercegovini, pitali smo stručnjake. Inače, na kineskom […]

Džatras: Šmit se ruga demokratiji i nastavlja napade na legitimna prava Srba

 Kristijan Šmit je potonuo na novi nivo licemjerja uzimajući sebi za pravo da umjesto naroda u BiH odlučuje za koga će moći da glasaju i da to naziva “demokratijom” i “izbornim integritetom”, čime se ruga tim pojmovima i nastavlja napad na zakonita prava Srba i narodni integritet Republike Srpske, izjavio Srni je ugledni američki analitičar […]