Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Dok pravosuđe ćuti, zločinci slobodno hodaju: Orić nagrađen za uništavanje svega što je srpsko

28 Maj 2022
2 min.
Dok pravosuđe ćuti, zločinci slobodno hodaju: Orić nagrađen za uništavanje svega što je srpsko

Naser Orić i njegova banda koji su vršili stravične zločine uništavajući sve što je srpsko, ubijali su i svoje ljude zarad prevlasti, tako da bi on trebao da odgovara za genocid nad Srbima, ali i Bošnjacima, rekao je Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branislav Kojić za “Novosti”.

Uprkos brojnim dokazima koji svjedoče o njegovim zlodjelima, za zločine počinjene nad Srbima Orić je nagrađen slobodom, naglašava Kojić.

– Međunarodni sud u Hagu ga je nagradio za ovo što je ubijao, kao i Sud BiH. Orić se nama u sudnici smijao u lice. Na žalost bio sam svjedok  kada su ga i pojedini srpski advokati grlili i javljali mu se – ističe Kojić.

Dok god Tužilaštvo BiH ne prestane da negira činjenicu da je nad Srbima počinjen zločin i sankcioniše krivce, oni koji su palili sela i krvnički ubijali srpske civile, ostavljajući za sobom samo ruševine, bol i jad, hodaće kao slobodni ljudi.

– Ako se pravni sistem ne promijeni, Orić nikada neće odgovarati za zločine, koje je počinio. To što on danas hoda kao slobodan čovjek je rezultat ovakvog sudstva u BiH i nerad institucija Republike Srpske – kazao je Kojić.

Podsjećamo, 2017. godine Sud BiH oslobodio je komadanta jedinica tzv. Armije BiH Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Orića i Muhića optuženica je teretila da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Pred Haškim sudom, Orić je oslobođen od svih navoda koji su ga u optužnici teretili za zločine počinjene na području Srebrenice i okolnih sela u periodu decembra 1992. — marta 1993. godine.

Novosti

Povezani članci

Prljave predizborne igre zapadno-bošnjačke koalicije i opozicije u Republici Srpskoj

Finansijska sredstva za pripremu Јelene Trivić, kandidata opozicije za predsjednika Republike Srpske na predstojećim opštim izborima u BiH, koji će biti održani 2. oktobra, najvećim dijelom stižu iz Velike Britanije i uplaćaju se na račun njemačke Fondacije “Konrad Adenauer”, saznaje portal politiski.rs iz izvora iz Sarajeva, a prenosi SRNA. U tekstu se navodi da se […]

Mračna strana pritvorske jedinice u Ševeningenu: Smrt srpskih zatvorenika ide na dušu haških sudija

Hag im je sudio. On im je na kraju i “presudio” ne pružajući adekvatnu medicinsku njegu i liječenje. Goran Hadžić, Zdravko Tolimir, Slobodan Milošević i Radoslav Brđanin umrli su zbog nehipokratskog ponašanja dijela “ljudi u bijelom” iz pritvorske jedinice u Ševeningenu, ali i haških sudija koji su na sve to gledali sa odobravanjem, ignorišući osnovna […]