Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Estonsko pozorište odigralo predstavu “Poklon vodenog zmaja”

28 Septembar 2022
2 min.
Estonsko pozorište odigralo predstavu “Poklon vodenog zmaja”

Glumci lutkarskog pozorišta “Tulevski” iz Estonije izveli su danas u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo predstavu “Poklon vodenog zmaja” u režiji Marije Serskaje, u okviru 23. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” .


Riječ je o drevnoj kineskoj bajci koja čitaocima, ali i gledaocima postavlja pitanje da li su spremni da uđu u taj čudesni svijet.

Režiser ove predstave poručuje da će gledaoci naučiti nevjerovatnu priču o Lunovom magičnom repu koji može činiti čuda, te saznati o njegovoj jedinstvenoj sposobnosti da poprimi ljudski oblik.

U okviru pratećeg programa Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta “Lut fest”, danas, trećeg dana festivala, u Kulturnom centru Pale odigrana je i predstava “Tri bajke traže čitača” koju izvode glumci “Teatrila” iz Novog Sada, koja je sinoć izvedena i u Istočnom Sarajevu.

Danas su nastavljene i kreativne radionice posvećene izradi lutaka, a održan je i Master klas “Kreacije lutkarskih likova kroz muziku” čiji su voditelji profesori iz Bugarske Bonjo Lungov, koji je i predsjednik stručnog žirija 23. “Lut festa” i njegov mlađi kolega Konstanttin Karakostov.

Na festivalu, koji će trajati do 30. septembra, učestvovaće pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

U okviru takmičarskog i pratećeg programa biće realizovano 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

Moto festivala je “Dijete i scenska lutka” i predstavlja misiju koju “Lut fest” provodi 23 godine putem edukacije i socijalizacije djece kroz njima bliske tradicionalne i nove bajke, lutkarske predstave i sa lutkom sa kojom najlakše komuniciraju.

Festival su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i Grad Zvornik.

Medijski sponzori su Novinska agencije Republike Srpske SRNA i RTRS.

SRNA

Povezani članci

Održan humanitarni koncert djece iz Kosovske Kamenice i Istočne Ilidže

 U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu večeras je održan humanitarni koncert za pomoć djeci sa Kosova i Metohije, na kojem su nastupili osnovci iz Kosovske Kamenice i Istočne Ilidže. Humanitarni koncert “Mi smo djeca neba” organizovali su banjalučki Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i Opštinska organizacija Crvenog krsta Istočna Ilidža. Sekretar […]

Sahranjen Rajko Petrov Nogo

U porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu sahranjen je veliki pejsnik i književnik Rajko Petrov Nogo. Na vječni počinak ispratila ga je supruga Ljiljana, sinovi, brojni poštovaoci i prijatelji, među kojima su bili profesori univerziteta, akademici, predstavnici političkih partija koje baštine srpsku ideju. Na Novom groblju ispred Crkve Svetog Nikole, u kojoj je služeno […]