Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Fond PIO: Dobrovoljno osiguranje i osiguranje poljoprivrednika

24 Januar 2023
2 min.
Fond PIO: Dobrovoljno osiguranje i osiguranje poljoprivrednika

Iznos od 96,02 KM predstavlja minimalnu mjesečnu obavezu poljoprivrednika komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ u ovoj godini, saopšteno je iz Fonda PIO Republike Srpske.


U Republici Srpskoj je 1.705 aktivnih poljoprivrednika komercijalnog gazdinstva.

Minimalna mjesečna obaveza osiguranika u dobrovoljnom osiguranju, kojih je na kraju prošle godine bilo 1.109, je 192,03 KM.

“Objavom zvaničnih podataka Republičkog zavoda za statistiku o prosječnoj plati u Srpskoj za 2022. godinu u bruto iznosu od 1.730 KM, stekli su se uslovi za utvrđivanje najniže osnovice za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u 2023. godini za lica koja obavljaju poljoprivrednu djelatnost u komercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima i lica u dobrovoljnom osiguranju”, navodi se u saopštenju.

Osnovicu za obračun doprinosa za poljoprivrednike u ovoj godini predstavlja 30 odsto prosječne bruto plate u Republici za prethodnu godinu.

Iz Fonda podsjećaju da se, prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, osiguranikom u obaveznom osiguranju smatra i lice koje obavlja poljoprivrednu proizvodnju i koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosilac poljoprivrednog gazdinstva pod uslovom da na dan prijave na osiguranje nije starije od 50 godina, da ima opštu zdravstvenu sposobnost i da nije obavezno osiguran po drugom osnovu.

Kada se radi o dobrovoljnom osiguranju, zakonom je propisano da lice koje nije osiguranik u obaveznom osiguranju može da se osigura na dobrovoljno osiguranje ako ima prebivalište na teritoriji Republike Srpske ili Brčko distrikta, da ima opštu zdravstvenu sposobnost i ako je starije od 15 godina i mlađe od 65 godina života.

Status osiguranika u dobrovoljnom osiguranju stiče se podnošenjem zahtjeva, a Fond PIO ga utvrđuje svojim rješenjem.

Kada su u pitanju osiguranici u dobrovoljnom osiguranju najnižu osnovicu za uplatu doprinosa u 2023. godini predstavlja 60 odsto od prosječne bruto plate u prethodnoj godini, koja iznosi 1.038 KM.

SRNA

Povezani članci

Radio Republike Srpske slavi 56. rođendan

Radio Republike Srpske, koji baštini tradiciju nekadašnjeg Radija Banjaluka, danas slavi 56. rođendan. Radio Banjaluka zvanično je počeo emitovanje programa 2. februara 1967. godine, ali je sa eksperimentalnim programom počeo 25. januara iste godine. Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, krajem 1993. godine, Radio Banjaluka integrisan je sa Srpskim radijom Pale u Srpsku radio-televiziju, današnji Javni […]

U Srpskoj rođeno 29 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 29 beba, i to 18 dječaka i 11 djevojčica, potvrđeno je Srni u porodilištima. U Banjaluci je rođeno 10 beba, u Bijeljini pet, u Zvorniku četiri, po tri u Doboju i Prijedoru, a po jedna u Istočnom Sarajevu, Foči, Trebinju i Gradišci. U Banjaluci […]