Ravna planina banerRavna planina baner

Intervju

Gagović: Trnovo jedno od najzdravijih mjesta za život

20 Juli 2023
4 min.
Gagović: Trnovo jedno od najzdravijih mjesta za život

Opština Trnovo nedavno je proslavila Dan i krsnu slavu, svete apostole Petra i Pavla, a period između dvije slave obilježili su brojni projekti, od kojih je najznačajniji rješavanje vodovodne mreže na Jahorini. Rekao je ovo za Princip.news načelnik Trnova Dragomir Gagović koji je govorio o značajnim ulaganjima, prednostima, ali i problemima ove lokalne zajednice. Naglasio je da opština izdvaja značajna sredstva za pronatalitetnu politiku kako bi se zadržalo stanovništvo, posebno omladima.

Princip: Opština Trnovo je proslavila Dan i krsnu slavu, svete apostole Petra i Pavla, šta je to što je obilježilo period između dvije slave?

Gagović: Između dvije slave su urađeni mnogi projekti, a najznačajniji je završetak vodovodne mreže na Jahorini u iznosu od milion KM čime smo trajno riješili problem vodosnabdijevanja na tom prostoru. Projekat je započet prošle godina sa 300.000 KM, dok je ove godine uloženo još oko 700.000 KM. Takođe, na Jahorini ćemo raditi i potporni zid vrijednosti 150.000 KM. U samom Trnovu projekata je mnogo. Završili smo rekonstrukciju objekta Veterinarske stanice, završen je tender za rekonstrukciju krova zgrade pošte, kao i za objekat kod Policijske stanice. Za sedmočlanu porodicu koja je došla da živi u Trnovo kupili smo kuću. Za kupovinu je iz kabineta predsjednika Republike Srpske izdvojeno 50.000 KM, dok je opština izdvojila 96.000 KM. Ove godine ćemo rekonstruisati asfalt u ulicama Miladina Rističevića i Braće Divljan. Završićemo i prilazni put i parking u Gradskom groblju. Na podrčju čitave opštine uvedena je LED rasvjeta… U mjesnoj zajednici Kijevo radimo vodovodnu mrežu u vrijednosti 150.000 KM, asfaltiranje zaseoka Grab u dužini od 500 metara, uradili smo dva mosta, trenutno radimo na projektnoj dokumentaciji za izgradnju mosta u Presjenici. Imamo puno završenih, ali i planiranih projekata, što predstavlja velika izdvaja iz budžeta za jednu malu lokalnu zajednicu kao što je Trnovo. Sa federalnom opštinom Trnovo imamo djelimičnu saradnju. Ove godine je to u iznosu od oko 250.000 KM. Takođe, imamo saradnju i sa UNDP-om sa oko 70.000 KM. Počeli su radovi na promjeni podloge na sportskom terenu Osnovne škole “Sveti Sava”, kao i postavljanje tribina. Uz pomoć Vlade Republike Srpske prošle godine je završena ski staza i prateći sadržaji u naselju Obućina bare, tako da možemo reći da je ova godina bila veoma uspješna.

Princip: Trnovo spada u red izrazito nerazvijenih opština. Spomenuli ste kupovinu kuće za višečlanu porodicu, na koji način se još opština trudi da zadrži stanovništvo, posebno mlade? I da li u tome ima podrške institucija Republike Srpske?

Gagović: Opština čini sve što je u njenoj moći, čak i mnogo više nego druge lokalne zajednice. Izdvajamo sredstva za sklapanje braka, rođenje djeteta, polazak u prvi razred. Obezbjeđujemo udžbenike za učenike osnovne škole, prevoz za učenike srednjih škola, stipendije čak i za brucoše, odrađivanje pripravničkog staža. Boravak u vrtiću za svoju djecu Trnova je besplatan. Međutim, rezultati nisu vidljivi i mislim da neće biti. Jer mladi svoju perspektivu vide u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži, ali i dalje. Zaposlili smo određeni broj mladih koji imaju jedno ili više djece u organizacije koje se finansiraju iz opštinskog budžeta, ali čim steknu stalni radni odnos, posežu sa velikim kreditima i kupuju stanove u pomenutim opštinama i napuštaju Trnovo.

Princip: A koji su to potencijali Trnova? Zbog čega biste Vi nekome preporučili da živi u Trnovu?

Gagović: Trnovo je jedno od najzdravijih mjesta u Republici Srpskoj. Primjer tome je da su prije dvije godine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo 42 dana bile pod maglom i smogom, a u Trnovu je bilo vedro, sunce, kao da je drugi svijet Poznato je da su veliki sportski kolektivi svoje pripreme obavljali u Trnovu koje je mesto sa najviše ozona posle Igmana. Nezasposlenost je mala.

Princip: Koliko lokalna zajednica pomaže sportistima. Znamo da u Trnovu ima dosta perspektivnih sportista. Koliko je posvećena kulturi?

Gagović: Opština je mnogo posvećena sporu i kulturi. Mi smo malo mjesto koje ima predstavnika u Prvoj futsal ligi Republike Srpske, a to je Željeznica. Imamo uspješnu džudo sekciju pri Džudo klubu “Famos”. U Kik boksu imamo prvaka svijeta za djecu i mlade. Sjedište Kik boks Saveza Republike Srpske je u Trnovu i mi finansirano sekretara Saveza.

Princip: Spomenuli ste projekte na Jahorini. Znamo da jedan dio Jahorine je na teritoriji opštine Trnovo, koliko to doprinosi opštini i budžetu?

Gagović: Iskreno govoreći, da nije naplate od rente i uređenja i prodaje zemljišta na Jahorini, mi bismo bili u vrlo teškoj situaciji. Još uvijek nemamo izvornih prihoda koji bi mogli podmiriti potrebe budžeta. Znate i da je Trnovo najviše stradalo mjesto u proteklom ratu po broju stanovnika, stambeni fond je uništeno preko 70%. Zbog toga imamo stalna ulaganja u infrastrukturu, prvenstveno se to odnosi na zamjenu krovova i utopljavanje zgrada i objekata. A to ćemo raditi još sigurno dvije ili tri godine. Stanje nije idealno tako da Jahorina značajno doprinosi lokalnom budžetu.

Povezani članci

Barać: Bog me ostavlja da živim da bih svjedočila o strahotama u NDH

Marija Barać /90/, koja je kao dijete preživjela strahote logora Stara Gradiška i Zavoda za gluvonijemu djecu u Zagrebu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, govori za Srnu da, iako se ponekad pita zašto je Bog kažnjava da tako dugo živi, misli da je to zbog toga da bi se sjećala i svjedočila o strahotama koje je […]

Dodik: Treba podržati rukovodstvo Srbije u zaštiti naroda na Kosmetu – Zapad ne poštuje dogovore

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u intervjuu Srni da treba podržati rukovodstvo Srbije u tome da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji i ukazao da Zapad ne poštuje minimum dogovora. Dodik je rekao da Srbi ne smiju odustati od odavanja počasti za Srbe koji su tamo poginuli. “Ne možemo prihvatiti matricu o […]