Ravna planina banerRavna planina baner

Vijesti

Grupa hodočasnika u petak kreće iz Beograda za Republiku Srpsku

21 Septembar 2022
2 min.
Grupa hodočasnika u petak kreće iz Beograda za Republiku Srpsku

Grupa hodočasnika krenuće u petak, 23. septembra, iz Beograda ka Republici Srpskoj, a hodočašće će biti završeno 27. septembra – na Krstovdan u Bijeljini.

Organizator krsnog hoda Radojko Ljubičić rekao je Srni da će grupa hodočasnika krenuti od Hrama Svetog Save u Beogradu.

Danju se hoda, a noću se spava i odmara, da bi na Krstovdan stigli blizu rijeke Drine na liturgiju u mjestu Klenje, a potom, dodaje on, prešli Drinu i ušli u Bijeljinu, gdje će se u hramu u centru grada završiti molitveno ovaj hod.

– Cilj je da se se povežu Srbija i Republika Srpska, srpski narod i da se uoči velikog praznika Krstovdana krene na hodočašće. Manifestacija ima blagoslov patrijarha srpskog i Patrijaršije – rekao je Ljubičić.

On je dodao da ova lijepa tradicija traje 14. godina, odnosno u kontinuitetu od 2009. na relaciji Beograd – Bijeljina.

Polazak je oko 9.30 časova ispred Hrama Svetog Save, a običaj je, kaže on, da se na početku svakog dana, pa i prvog dana polaska, pročita kratka molitva za putnike i uzme blagoslov, kako pravoslavna vjera nalaže.

– Prva etapa je do Obrenovca, odnosno oko 31 kilometar, gdje se prenoći u crkvi, a potom ujutro molitva i blagoslov, pa do sljedeće etape – rekao je Ljubičić i dodao da očekuje pet do 10 učesnika.

U Bijeljinu se stiže u utorak, 27. septembra, na Krstovdan, gdje će u Sabornoj crkvi Svetog velikomučenika Georgija biti dočekani, uz molitve lokalnih sveštenika.

Ljubičić je dodao da kretanje zavisi od vremenskih prilika, ali da očekuje dolazak u Bijeljinu oko 17.00 časova.

Cilj ovog pokloničkog putovanja je duhovno jačanje i povezivanje srpskog naroda i duhovni preporod samih učesnika.

SRNA

Povezani članci

Stravični detalji ubistva u Banjaluci: Mladić pao na asfalt, napadač ga ubo najmanje sedam puta

Napadač je mladića večeras kod benzinske pumpe “Nestro” u banjalučkom naselju Borik izbo najmanje sedam puta. “Nezavisne novine” su u posjedu stravičnog snimka ovog brutalnog ubistva, ali ga neće objavljivati. Na snimku se vidi kako jedan mladić juri ulicom drugog, koji je, sudeći po snimku, već bio povrijeđen. On zatim pada, ali ga napadač tada […]

Oprez: Lažna nagradna igra kruži u porukama

Lažna nagradna igra kruži u aplikacijama za razmjenu poruka. Na linku koji kruži se navodi da LC Waikiki slavi 34. godišnjicu i da tim povodom poklanja novčani bon a od korisnika se traži da popune anketu. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici LC Waikiki je u komentaru poručeno da se radi o prevari. “Nažalost, radi se o […]