Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Hiperbaričnu komoru do sada koristila 62 pacijenta

23 Jun 2021
2 min.
Hiperbaričnu komoru do sada koristila 62 pacijenta

Hiperbaričnu komoru sa čistim kiseonikom pod povišenim pritiskom u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu od puštanja u rad, 1. februara, do danas koristila su 62 pacijenta različite starosne dobi, a među najmlađim korisnicima su dvije petnaestogodišnjakinje.


Hiperbarična komora u navedenom periodu pokrenuta je 518 puta, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Lista čekanja za korištenje komore trenutno je veoma duga, jer jedna komora pokriva čitavu Sarajevsko romanijsku regiju, a i šire. Pacijenti su dolazili iz Sarajevsko-romanijske regije, ali i Bijeljine, Zvornika i Milića.

Ljekar Aleksandra Golijanin-Magazin, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, istakla je da su u hiperbaričnoj komori do sada najčešće boravili pacijenti koji boluju od dijabetesa i oni koji imaju komplikacije nastale usljed te bolesti, kao i pacijenti sa glavoboljama, zujanjem u ušima i oboljeli od multiple skleroze.

Iz Bolnice “Srbija” navode da je do sada svaka terapija prošla bez ijedne komplikacije, te da pacijenti jako dobro reaguju na tretman u hiperbaričnoj komori.

Prije ulaska u komoru pacijentu je potreban negativan test na virus korona, osim u slučaju da je primio obje doze vakcine, kao i uputnica za bolničko liječenje u zavisnosti od dijagnoze pacijenta.

Neophodni su i laboratorijski nalazi, pregled interniste, rendgen pluća i nalaz ORL ljekara.

Magazinova je podsjetila da pacijentima koji leže u Bolnici “Srbija” Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odobrava deset tretmana, a postoji i komercijalni dio korišćenja terapije za pacijenti koji nisu osiguranici fonda, a tretman košta 80 KM.

Sve informacije o terminima i cijenama mogu se dobiti putem broja telefona 057/325-302.

SRNA

Povezani članci

Saobraćajna nesreća u Istočnom Sarajevu

U ulici Vojvode Radomira Putnika u Istočnom Sarajevu došlo je do saobraćajne nezgode. Saobraćaj se odvija usporeno.

Poziv za dodjelu 150.000 KM nepovratnih sredstava za poljoprivredu

 Opština Istočno Novo Sarajevo raspisala je poziv za dodjelu 150.000 KM nepovratnih novčanih sredstava za poljoprivredu, a rok za podnošenje prijava je 15. april. Podsticajna sredstva biće raspodijeljena za podsticanje mladih ljudi i mladih bračnih parova za otpočinjanje ili unapređenje biznisa, za subvencije za plasteničku proizvodnju, za voćarstvo /nabavka sadnica/, za povrtarstvo – finansiranje nabavke […]