Ravna planina banerRavna planina baner

Auto svijet

Inženjer objasnio: Vožnja automobila sa spuštenim prozorima može predstavljati dodatni trošak – Obratite pažnju

09 Decembar 2023
2 min.
Inženjer objasnio: Vožnja automobila sa spuštenim prozorima može predstavljati dodatni trošak – Obratite pažnju

Jedan stručnjak objasnio je na šta treba da obrate pažnju vozači tokom letnje sezone.

Kada se vozite po toplom danu u svom automobilu, sasvim je prirodno da želite da spustite prozor u nadi da ćete dobiti prijatan prohladni povetarac, posebno ako vaš automobil nema klimu. Međutim, jedan automehaničar je otkrio zašto bi to trebalo da izbegavate, posebno ako želite da uštedite novac.

Prosečan vozač navodno troši oko 200 evra svakog meseca samo za održavanje svog vozila, tako da je razumljivo da će vlasnici automobila želeti da smanje troškove kada mogu. I dok mnogi veruju da vožnja sa spuštenim staklima ne šteti, ispostavilo se da to nije uvek slučaj, piše Miror.

Automobilski inženjer Džoš Regis, koji je proveo 18 godina radeći kao mehaničar, nedavno je objasnio zašto ne misli da bi vozači trebalo da voze sa spuštenim staklima, tvrdeći da bi to moglo da ih košta.

Kada je prozor spušten, trošite više goriva jer terate svoje vozilo da se više bori protiv otpora vetra. Vaš automobil radi jače trošenjem više goriva za održavanje iste brzine. Ako koristite klima uređaj, vaše vozilo će raditi istom brzinom i samim tim trošiti manje goriva – rekao je Džoš.

Ukoliko niste ljubitelji klima uređaja postoji više načina da prirodno rashladite svoj automobil. Pre svega iskoristite noćnu svežinu ako planirate dužu vožnju. Kada je temperatura visoka bezbednije je da vozite noću da bi vam bilo prijatnije. Takođe, redovno provetravajte automobil i koristite pirodnu hladovinu. Takođe možete da koristite zaštite nadstrešnice, ili reflektujuće sunčane zastore da biste blokirali sunčevu svetlost.

Povezani članci

Čemu služi čep na vratima automobila (VIDEO)

Da li ste ikada obratili pažnju na čep koji se nalazi sa donje strane vrata vašeg automobila? Kako bi automobil bio pouzdan i trajao što duže, proizvođači ugrađuju čitav niz funkcija koje su prije svega praktične, a služe što boljem održavanju automobila. Jedna od čestih “boljki” jeste korozija koja se pojavljuje na limariji svakog automobila, […]

Ovo je najskuplji auto uvezen u BiH prošle godine

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, najskuplji automobil u prošloj godini koji je uvezen u BiH iznosio je 504,329 KM uz dodatna davanja koja su iznosila 85,768 KM. Radi se o automobilu Mercedes Benz Mejbah S 680 4 MATIK. U TOP 10 uvezenih automobila u prošloj godini našli su se još i Ferari F8 Tributo […]