Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

“Istočno Sarajevo folk-fest 2024” humanitarnog karaktera; Prikupljena sredstva biće namijenjena Milošu, Magdaleni i Veri

03 April 2024
2 min.
“Istočno Sarajevo folk-fest 2024” humanitarnog karaktera; Prikupljena sredstva biće namijenjena Milošu, Magdaleni i Veri

Međunarodni festival “Istočno Sarajevo folk-fest 2024”, na kojem će nastupiti kulturno-umjetnička društva /KUD/ iz Istočnog Sarajeva, Srbije i Makedonije, biće održan u subotu, 6. aprila, u naselju Vojkovići u Istočnoj Ilidži.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža Božidar Novaković rekao je na konferenciji za novinare da je odlučeno da ovogodišnji festival bude humanitarnog karaktera i da će prikupljena sredstva biti donirana za liječenje Miloša Božovića, Magdalene Vlaški i Vere Grbić.

Novaković je dodao da je ulaz besplatan, s tim da će na ulazu u dvoranu biti postavljena kutija za dobrovoljni prilog.

On je pojasnio da će festival biti održan u dvorani Osnovne škole “Aleksa Šantić” zbog rekonstrukcije Trga Republike Srbije i nestabilnih vremenskih uslova.

Osim KUD-ova iz Istočnog Sarajeva, koji tradicionalno učestvuju na ovoj manifestaciji “Bratstvo” iz Vojkovića, “Boško Vujadin” iz Kasindola i “Slavija” iz Istočnog Novog Sarajeva, na ovogodišnjem trećem festivalu učestvovati KUD “Prota Svetozar Vlaškić” iz Mošorina, opština Titel, i Društvo za očuvanje i njegovanje tradicije “Rogalj” iz Žabalja.

Iz Srbije gostuju i Folklorno društvo “Ja volim folklor” iz Niške Banje, KUD “Branko Radičević” iz Siriga, KUD “Bratstvo” iz Subotice, dok će Sjevernu Makedoniju predstavljati društo “Raspeani radovisani” iz Štipa.

Ideja je da se kroz ovaj oblik okupljanja promoviše narodno stvaralaštvo, razmjeni kultura, ali i da se radi na promociji grada Istočno Sarajevo, gradskih opština i njihovih turističkih kapaciteta, saopšteno je iz opštine Istočna Ilidža.

Festival ima ciklični karakter i održava se dva puta godišnje.

“Na festivalu je do sada učestvovalo 20 kulturno-umjetničkih društava iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Rumunije, i više od 450 folkloraša, što ga čini jednim od najvećih kod nas po broju učesnika”, navodi se u saopštenju. 

SRNA

Povezani članci

Ćosić: Proces protiv Dodik i Lukića besmislen – Srpska će iskristalisati svoju poziciju (VIDEO)

Za danas je u Sudu BiH zakazan nastavak ročišta u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske, zbog navodnog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Najavljeno je okupljanje velikog broja građana iz Srpske i Srba iz Federacije, kako bi pružili masovnu podršku predsjedniku Republike pred Sudom BiH. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić […]

U utorak o atrakcijama tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika

 Na Jahorini će u utorak, 30. aprila, biti održana konferencija za novinare povodom otvaranja atrakcija koje će biti dostupne posjetiocima tokom prvomajskih i vaskršnjih praznika, kao i najava za ljetnu sezonu. Pres-konferencija biće održana u prostorijama Ruskog doma od 13.00 časova, najavljeno je iz Olimpijskog centra /OC/ “Jahorina”. Medijima će se obratiti direktor OC “Jahorina” […]