Ravna planina banerRavna planina baner

Intervju

Jagodić: Rogatica je mala opština u kojoj se puno radi

31 Maj 2023
4 min.
Jagodić: Rogatica je mala opština u kojoj se puno radi

U Rogatica, iako maloj lokalnoj zajednici, puno se radi. Izgradnja gradske tržnice, sportske dvorane i proširenje vrtića Bambi samo su neki od velikih projekata u ovoj opštini. Veliku pažnju posvećuju pronatalitetnoj politici- pružaju finansijsku pomoć bračnim parovima koji se bore sa sterilitetom, za svako rođeno dijete izdvajaju 1.100 maraka pomoći, a tu su i stipendije kao i novčane nagrade za najbolje učenike. O bitnim projektima, poljoprivredi, sportu i kulturi za Princip.news je govorio načelnik opštine Milorad Jagodić.

Princip: Koji su projekti koji se trenutno realizuju u opštini Rogatica?

Jagodić: Što se tiče krupnijih investicija trenutno je u toku prva faza izgradnje Gradske tržnice u vrijednosti od oko milion KM. Radi se sredstvima koje je dodijelila Vlada Republike Srpske. Ovih dana, uz pomoć Vlade Srpske, završavamo proširenje obdaništa “Bambi”, u kojem trenutno boravi oko 100 mališana, a na čekanju imamo još oko 70 njih. Projekat je vrijedan 150.000 KM. U planu je završetak rekonstrukcije glavne saobraćajnice, koja je i dio magistralnog puta M19-3. U trećoj fazi je i izgradnja sportske dvorane u koju smo kroz dvije faze uložili preko milion KM. Jedan od značajnijih projekata je vodosnabdijevanje i regulisanje vodovoda u dijelu Pješevice, Seljana i Ćemanovića. Projekat podrazumijeva vodosnabdijevanje 200 domaćinstava i vrijedan je oko milion KM. Ovih dana ćemo raditi na projektu “Novog naselja”. To je prostor koji smo namijenili za podjelu individualne stambene gradnje i kolektivnih stanovanje, sve prema iskazanoj potrebi. U planu imamo i uređenje i pripremanje prostora od 40 hektara na području Borika, kako bi se to u nekoj budućnosti pod povoljnim uslovima prodati zainteresovanim za izgradnju vikend naselja. Imamo viziju i planove, ali sve nam zavisi kakva će finansijska situacija biti s obzirom na inflaciju koja pogađa sve.

Princip: Spomenuli ste proširenje vrtića “Bambi”. Koliko je pronatalitetna politika zastupljena u opštini?

Jagodić: Mislim da smo mi jedni od prvih u regiji kada je u pitanju rješavanje tih problema. Opština finansijski pruža podršku bračnim parovima koji se liječe od steriliteta, bez obzira na broj pokušaja vještačke oplodnje. Za rođenje djeteta isplaćujemo 1.100 KM, urađena je rekonstrukcija osnovne škole, podijeljeno je 120 stipendija u mjesečnom iznosu od 140 KM. Nakon završenog fakulteta omogućavamo odrađivanje pripravničkog staža, kako bi stekli iskustvo i mogli konkurisati za poslove u svojoj struci. Za 68 maturanata opština će u potpunosti finansirati proslavu maturske večeri. Novačnu nagradu dobijaju odlični učenici i učenici bez izostanaka i čini mi se da smo na vrijeme prepoznali potrebu ulaganja u mlade. Trudimo se da svake godine održavamo to, da uvijek nađemo sredstva.

Princip: Koliko se ulaže u razvoj sporta i kulture i da li u tim oblastima ima značajnih rezultata?

Jagodić: Imamo širok dijapazon sportskih aktivnosti, od fudbala, košarke, odbojke, rukometa, atletike. Najbolje rezultate imamo u košarci. Nastojimo da odvojimo sredstva za pomoć svim sportskim kolektivima, da što više djece vežemo za sport, da ne budu na ulici.

Princip: Kakvo je stanje u oblasti poljoprivrede? Na koji način se stimulišu poljoprivrednici?

Jagodić: Proizvodnja krompira je najmasovnija proizvodnja i možemo reći jedna od bitnijih za naše područje. Završavamo proces zaštite geografskog porijekla. Toj proizvodnji se polako pridruzuje i proizvodnja mlijeka. Tu su i pčelari i stočari. Nastojimo da svake godine pozicioniramo sredstva u bužetu određena sredstva da možemo pomoći.

Princip: Da se vratimo na početak. Spomenuli ste niz projekata koji su finansijski podržani sredstvima Vlade Republike Srpske. Znači li to da je saradnja lokalne zajednice i Vlade na zavidnom nivou?

Jagodić: Svi projekti bili bi skoro pa nezamislivi bez sredstava Vlade Republike Srpske, njihova pomoć je nezaobilazna. Ova Vlada je u svakoj varijanti na našoj strani.

Princip: Za kraj nam recite koji su najveći potencijali opštine i na koji način lokalna zajednica moće privući investitore?

Jagodić: Teško je nešto izdvojiti. Mi smo već poznati po proizvodnji krompira, sjemenskog i merkantilnog. Imamo ideja da se otvori fabrika od određenih proizvođača, da krompir ide u dalju preradu, pomfrita, pekarskog krompira… Nešto što bi vezalo proizvodnju za ovaj prostor, i otvorilo i nova radna mjesta. Imamo prostora u drvošrerađivačkom sektoru da napredujemo, kvalitetan šumski fond. Mali broj stanovnika nas ograničava, ali tu smo, borimo se.

Povezani članci

Branka Raljić o drugoj sezoni podcasta “Druga strana mene”; Nikola Drobnjak o defektologiji, roditeljstvu i okončanju zlatne karijere (VIDEO)

Nakon uspješne prve sezone Branka Raljić počela je emitovanje druge sezone svog podcasta pod nazivom “Druga strana mene”. U drugoj sezoni podcasta svoju drugu stranu pokazao je poznati šampion kik bokser iz Zvornika Nikola Drobnjak koji je govorio o defektologiji, maloljetničkoj delikvenciji, borbi protiv nasilja, svojim pobjedama, porazima, podršci, roditeljstvu i okončanju svoje zlatne karijere. […]

Ljevnaić: Jahorina najveći potencijal u regionu (VIDEO)

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić u ekskluzivnom razgovoru za princip.news govori o aktuelnoj zimskoj sezoni na Jahorini. Jahorina jedan od rijetkih evropski ski centara koji su ove zime već 115. dana neprekidno organizuju skijanje. “Volim prirodu, a skijanje je samo jedan dio ljubavi prema prirodi. Skijanje je sastavni dio mog života i filozofija života.”, […]