Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Jolić: Izvršene pripreme za zimsko održavanje saobraćajnica

09 Decembar 2023
2 min.
Jolić: Izvršene pripreme za zimsko održavanje saobraćajnica

Komunalno preduzeće “Rad” pripremljeno je za zimsko održavanje oko 90 kilometara saobraćajnica na području opštine Istočno Novo Sarajevo, izjavio je direktor Bojan Jolić.

“Iako smo već mjesec dana u zimskoj sezoni, do sada nismo imali većih padavina. Snijeg koji je pao očišćen je u najkraćem roku, a redovno posipamo saobraćajnice na dijelovima gdje postoji opasnost od formiranja poledice i leda”, rekao je Jolić.

On je istakao da je nabavljena dovoljna količina abrazivnog materijala za posipanje puteva, a tokom ljeta je rađen remont mehanizacije.

“Mehanizacija, iako zastarjela, pripremljena je i funkcioniše. Uvijek postoje mogućnosti kvarova i nepredviđenih okolnosti, ali to nastojimo da otklonimo i da se što efikasnije prilagodimo situaciji na terenu. Ukoliko se desi zastoj, to je trenutno, dok ne izvršimo prekompoziciju vozila za proritete koje održavamo”, naglasio je Jolić.

Jolić je objasnio da prema ugovoru sa Opštinskom upravom imaju tri prioritetne grupe saobraćajnica, plus trotoari i javni parkinzi, koje preduzeće “Rad”, takođe, održava.

On je ukazao na to da kod građana zabunu stvara prohodnost i čišćenje puteva, što su različiti pojmovi.

“Prohodnost puta je nešto što se radi u momentu dok snijeg pada. Čišćenje nastupa nakon prestanka padavina, kada se ulazi u raščišćavanje snijega i proširivanje puteva”, pojasnio je Jolić.

On je podsjetio da se prema propisima drugi proritet saobraćajnica čisti 48 časova, a treći 72 časa nakon prestanka padavina, istakavši da se do sada nije desilo da građani čekaju toliko na čišćenje drugog i trećeg prioriteta.

Kada je riječ o voznom parku, Jolić je naglasio da je najstariji kamion star više od pola vijeka, a najmlađi 36 godina, zbog čega uvijek postoji mogućnost kvarova, te da radnici ulažu maksimalne napore kako bi tu mehanizaciju održali u pristojnom stanju.

Jolić je rekao da su u pregovorima sa Opštinskom upravom i načelnikom Istočnog Novog Sarajeva Jovanom Katićem da se obezbijede dodatna sredstava za nabavku mehanizacije neophodne za ljetno i zimsko održavanje.

“Evidentno je da se opština nevjerovatnom brzinom širi i urbanizuje i da su sve veći zahtjevi građana i Opštinske uprave prema našem preduzeću da stvari držimo pod kontrolom. Zato nam je potrebna nabavka nove mehanizacije i opreme”, zaključio je Jolić.

SRNA

Povezani članci

Crkva Uspenja presvete Bogorodica Palama svjedok istorije i preteča razvoja Pala

Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Palama podignuta je 1909. godine, a projektant crkve bio je mladi slikar Lazar Drljača, čiji je ovo jedini izvedeni arhitektonski projekat. Inicijativa i najveća zasluga za izgradnju crkve pripada prvom paljanskom svešteniku Đorđu Grabežu i tadašnjem crkvenoškolskom odboru. Sveštenik Đorđe bio je otac Trifka Grabeža, člana Mlade Bosne i jednog […]

Radić: Nezabilježeno da načelnik opštine Sokolac bojkotuje rad Skupštine (VIDEO)

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac Đorđe Radić rekao je da je do sada nezabilježeno u ovoj lokalnoj zajednici da načelnik opštine bojkotuje rad Skupštine opštine, te ocijenio da je načelnik ovim “pokazao neozbiljno ponašanje prema građanima”. “Građani su ga birali da štiti njihove interese, da troši transparentno sredstva koja su na raspolaganju […]