Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Dio partnra iz FBiH da se ohrabri

26 Februar 2024
4 min.
Košarac: Dio partnra iz FBiH da se ohrabri

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac rekao je u Sarajevu da je dobro da u kontinuitetu postoje razgovori političkih struktura koje čine vlast na nivou BiH, a da je na dijelu partnera iz Federacije BiH /FBiH/ da se ohrabre i otrgnu iz zagrljaja zapadnih mentora, koji su prisutni u Sarajevu.

Košarac je, odgovarajući na pitanje novinara o sutrašnjem sastanku lidera stranaka u vlasti na nivou BiH u Mostaru, istakao da su SNSD i koalicioni partneri ponudili rješenja za Zakon o sudovima u BiH i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, navodeći da se ne odustaje od stavova koji su utemeljeni u skladu sa Ustavom i političkim principima.

On je naglasio da je Republika Srpska vrlo oprezna na, kako je rekao, šarene laže koje Evropska delegacija i Savjet Evrope nude BiH.

Košarac je rekao da u svemu mora biti vidljiv ustavni kapacitet Republike Srpske, dodajući da je potpuno jasno da OHR mora biti zatvoren, te da Kristijan Šmit mora biti poslat kući.

“I da partneri koji dolaze iz dijela FBiH shvate da je važnost na izradi suvereniteta BiH jedino moguća uz dogovor legitimno izabranih predstavnika tri konstitutivna naroda i dva entiteta i to je jedini ustavni put BiH”, rekao je Košarac i dodao da je sve ostalo avantura američkog ambasadora Majkla Marfija i Šmita.

Lideri SNSD-a, HDZ-a i stranaka “Trojke” iz Federacije BiH koju čine SDP, Narod i pravda i Naša stranka, prethodni sastanak imali su 8. februara u Sarajevu.

ZAKON O SPREČAVANJU SUKOBA INTERESA PRIMJENJIVATI SAMO NA ZAJEDNIČKE INSTITUCIJE

Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH može se primjenjivati samo na zajedničke institucije, iako se forsira priča da se taj akt odnosi na sve institucije u BiH, što je za Republiku Srpsku neprihvatljivo, rekao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac je naglasio da treba donijeti Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH uz jasne procedure i načine glasanja u komisijama, jer svako glasanje u institucijama mora da odražava entitetsku i etničku vidljivost.

Govoreći o primjedbama jednog dijela partnera u vlasti iz Federacije BiH /FBiH/ na to da apelaciono odjeljenje Suda BiH bude u Banjaluci, Košarac je naveo da niko od partnera u vlasti iz FBiH nije rekao argument koji ukazuje na suprotnost stavovima Republike Srpske.

“Partneri iz jednog dijela FBiH trebaju se osamostaliti, trebaju da politički odrastu i definišu elementarne stvari prije svega unutar političkog dogovora u BiH”, napomenuo je Košarac.

Govoreći o današnjoj sjednici Savjeta ministara i glasanju protiv tačke koja se odnosila na Komisiju za saradnju sa NATO-om, Košarac je naveo da po tom pitanju treba da budu izvršene dodatne analize, ali da je važno da to više nije Komisija za NATO integracije, nego Komisija za saradnju sa tom alijansom.

“U prvom krugu glasanja smo bili protiv, želimo da obavimo dodatne konsultacije u vezi sa tim pitanjem i vidjećemo kako ćemo se izjašnjavati na nekoj od narednih sjednica Savjeta ministara”, rekao je Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Odgovarajući na pitanje o posjeti predsjedavajućeg kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saše Magazinovića Ukrajini, Košarac je istakao da pojedini političari iz Sarajeva na različitim mjestima pokušavaju da prenesu poruke koje nisu definisane u institucijama BiH, te da je to trend i pravilo koje je od devedesetih godina prošlog vijeka usađeno u političke elite u Sarajevu.

“To možemo da karakterišemo kao neku uvertiru za pojedinačnu kampanju, a na svakom potezu treba raditi da se što prije okonča sukob, jer bilo kakvo stradanje ljudi u svijetu ne treba nikome”, rekao je Košarac novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

On je ponovio da Republika Srpska afirmiše politiku mira i stabilnosti, ističući da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovara sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, te upitao kome smetaju ti sastanci.

“Istog tog Sašu Magazinovića pitajte kojim se trolejbusom vozi u Sarajevu. /Vozi se/ trolejbusom proizvedenim u Bjelorusiji. Neka izađe sad iz tog trolejbusa ako mu se ne sviđa. Na koji se gas grije? /Grije se/ na ruski gas”, rekao je Košarac.

SRNA

Povezani članci

Sutra sastanak Predsjedništva sa Lajčakom

Predsjedništvo BiH primiće sutra specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka. Sastanak je planiran u 12.00 časova, najavljeno je iz Predsjedništva BiH. Početak susreta otvoren je za snimatelje i foto-reportere, a nakon sastanka biće objavljeno saopštenje.

Na planinama i snijeg: Pripremite se, stiže totalna promjena

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas će biti sunčano i natprosječno toplo vrijeme sa maksimalnom temperaturom vazduha od 26 do 31 stepen Celzijusa. Tokom jutra ponegdje uz rijeke i po kotlinama biće slabe magle. Minimalna temperatura vazduha od sedam do 14 stepeni Celzijusovih. Duvaće slab do umjeren južni vjetar. Već u utorak, 16. aprila, nastupiće […]