Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Insistiramo na usvajanju istočne interkonekcije

29 Februar 2024
2 min.
Košarac: Insistiramo na usvajanju istočne interkonekcije

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da srpski predstavnici insistiraju na usvajanju istočne interkonekcije, jer više interkonekcija znači veću količinu gasa i jeftiniji energent, a stvaraju se i uslovi za implementaciju razvojnih projekata.

“Insistiramo na usvajanju istočne interkonekcije, jer je riječ o projektu koji će za rezultat imati povećanje bezbjednosti snabdijevanja potrošača prirodnim gasom, jeftiniji energent i dugoročnu energetsku stabilnost u Srpskoj, ali i FBiH, gdje može biti usmjerena četvrtina kapaciteta istočne interkonekcije”, pojasnio je Košarac.

On je ukazao da je odgovorna politika Srpske i predsjednika Milorada Dodika fokusirana na to da obezbijedi više interkonekcija kako bi gas bio dostupan što većem broju građana i privrednih subjekata.

“Više interkonekcija znači veću količinu gasa i jeftiniji energent, a time bi se stvorili uslovi za implementaciju investicionih i razvojnih politika u korist građana i privrede”, napisao je Košarac na “Instagramu”.

Nažalost, posjetio je, mentalne blokade dva bošnjačka člana u Predsjedništvu, njihove predrasude i poriv da konstantno rade protiv Srpske, razlog su zaustavljanja istočne interkonekcije.

To je, kako kaže, kontraproduktivno, jer predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Denis Bećirović štete razvoju FBiH i uskraćuju jeftiniji gas za stanovništvo i privredu u ovom entitetu.

Košarac kaže da je žalosno što su te bošnjačke strukture motivisane isključivo time šta će im zapadnjaci reći, umjesto da vode računa o potrebama vlastitog stanovništva i privrednog razvoja.

“Srpska nikada nije sabotirala razvojne projekte FBiH, kao što nikad nije bila niti će biti taoc zapadnih zemalja. Mi ćemo nastaviti insistirati na usvajanju istočne interkonekcije, ali ćemo razmotriti i mogućnosti kako da povećamo kapacitete postojećeg gasovoda koji dolazi preko Srbije iz Rusije, a sve radi obezbjeđivanja energetske stabilnosti i razvoja investicionih projekata”, rekao je Košarac.

SRNA

Povezani članci

Vlažni kolovozi u zapadnim krajevima, povećana opasnost od odrona

 Zbog mjestimično mokrih ili vlažnih kolovoza u zapadnim dijelovima Republike Srpske i Federacije BiH, kao i povećane opasnosti od odrona, neophodna je maksimalno oprezna vožnja, prilagođena stanju i uslovima na putu, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske. Na dionici magistralnog puta Brodar – granica Republike Srpske i Srbije /Rudo/ u tunelu Trgovišta izmijenjen […]

Umjereno oblačno, poslije podne razvedravanje

 U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će tokom prijepodneva biti umjereno do pretežno oblačno i uglavnom suvo vrijeme, a od sredine dana na sjeveru i zapadu doći će do razvedravanja uz nižu temperaturu vazduha nego prethodnih dana. Razvoj oblačnosti na jugoistoku i jugozapadu donijeće povremenu kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom, saopšteno je iz […]