Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Insistiramo na usvajanju istočne interkonekcije

29 Februar 2024
2 min.
Košarac: Insistiramo na usvajanju istočne interkonekcije

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da srpski predstavnici insistiraju na usvajanju istočne interkonekcije, jer više interkonekcija znači veću količinu gasa i jeftiniji energent, a stvaraju se i uslovi za implementaciju razvojnih projekata.

“Insistiramo na usvajanju istočne interkonekcije, jer je riječ o projektu koji će za rezultat imati povećanje bezbjednosti snabdijevanja potrošača prirodnim gasom, jeftiniji energent i dugoročnu energetsku stabilnost u Srpskoj, ali i FBiH, gdje može biti usmjerena četvrtina kapaciteta istočne interkonekcije”, pojasnio je Košarac.

On je ukazao da je odgovorna politika Srpske i predsjednika Milorada Dodika fokusirana na to da obezbijedi više interkonekcija kako bi gas bio dostupan što većem broju građana i privrednih subjekata.

“Više interkonekcija znači veću količinu gasa i jeftiniji energent, a time bi se stvorili uslovi za implementaciju investicionih i razvojnih politika u korist građana i privrede”, napisao je Košarac na “Instagramu”.

Nažalost, posjetio je, mentalne blokade dva bošnjačka člana u Predsjedništvu, njihove predrasude i poriv da konstantno rade protiv Srpske, razlog su zaustavljanja istočne interkonekcije.

To je, kako kaže, kontraproduktivno, jer predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Denis Bećirović štete razvoju FBiH i uskraćuju jeftiniji gas za stanovništvo i privredu u ovom entitetu.

Košarac kaže da je žalosno što su te bošnjačke strukture motivisane isključivo time šta će im zapadnjaci reći, umjesto da vode računa o potrebama vlastitog stanovništva i privrednog razvoja.

“Srpska nikada nije sabotirala razvojne projekte FBiH, kao što nikad nije bila niti će biti taoc zapadnih zemalja. Mi ćemo nastaviti insistirati na usvajanju istočne interkonekcije, ali ćemo razmotriti i mogućnosti kako da povećamo kapacitete postojećeg gasovoda koji dolazi preko Srbije iz Rusije, a sve radi obezbjeđivanja energetske stabilnosti i razvoja investicionih projekata”, rekao je Košarac.

SRNA

Povezani članci

Sutra sastanak Predsjedništva sa Lajčakom

Predsjedništvo BiH primiće sutra specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka. Sastanak je planiran u 12.00 časova, najavljeno je iz Predsjedništva BiH. Početak susreta otvoren je za snimatelje i foto-reportere, a nakon sastanka biće objavljeno saopštenje.

Na planinama i snijeg: Pripremite se, stiže totalna promjena

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas će biti sunčano i natprosječno toplo vrijeme sa maksimalnom temperaturom vazduha od 26 do 31 stepen Celzijusa. Tokom jutra ponegdje uz rijeke i po kotlinama biće slabe magle. Minimalna temperatura vazduha od sedam do 14 stepeni Celzijusovih. Duvaće slab do umjeren južni vjetar. Već u utorak, 16. aprila, nastupiće […]