Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Izborni pobjednici u zakonskom roku konstituisali vlast

25 Januar 2023
2 min.
Košarac: Izborni pobjednici u zakonskom roku konstituisali vlast

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je najznačajnije to da su izborni pobjednici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ u zakonskom roku konstituisali Savjet ministara koji će biti baziran na realizaciji svih važnih projekata.


“Cijenimo da je ispoštovan i Ustav BiH i poslovnik i mislim da je ovo najbolji model. Ovdje nije riječ o klasičnoj koaliciji, nego o podršci projektima koji su veoma značajni i u Republici Srpskoj i u FBiH”, rekao je Košarac Srni nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas potvrdio novi saziv Savjeta ministara.

Košarac, jedini ministar iz prošlog saziva Savjeta ministara koji je obnovio ministarski mandat, istakao je da će se znatan broj novih ministara bazirati na realizaciji svih važnih projekata.

“U ovom slučaju, projekata važnih za Republiku Srpsku, a koji su zbog jednog dijela političkih struktura iz FBiH bili stavljeni ad akta”, poručio je Košarac.

On je naglasio da je često, kada je Republika Srpska imala adekvatnu politiku, zasnovanu na Ustavu BiH, zaključcima i stavovima institucija Srpske, zastoj dolazio iz Sarajeva.

“Vjerujem da je ne temelju dosadašnjih političkih dogovora, političkog dijaloga na nivou lidera političkih partija, to vrijeme iza nas”, poručio je Košarac.

On je dodao da će Republika Srpska uvijek znati uzvratiti korektnost.

“Ukoliko predstavnici iz FBiH ne budu korektni prema stavovima iz Republike Srpske, ukoliko budu zaustavljali važne projekte za Srpsku i mi ćemo isto tako postupati”, rekao je Košarac.

On vjeruje da će se Savjet ministara ponašati u domenu Dejtonskog sporazuma, te da će predstavnici iz Republike Srpske očuvati ustavne kapacitete Srpske, a zajedničke institucije koristiti u domenu implementacije interesa Srpske, uvažavajući politike drugih.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je danas imenovanja ministara i zamjenika ministara u Savjetu ministara pod predsjedavanjem Borjane Krišto. Novoimenovani članovi Savjeta ministara položili su zakletve.

Današnjom odlukom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prestaje i mandat dosadašnjem Savjetu ministara.

SRNA

Povezani članci

Cvijanovićeva u Vašingtonu na Molitvenom doručku

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović prisustvovaće danas tradicionalnom Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu. Molitveni doručak se održava svakog prvog četvrtka u februaru i na njemu se okupljaju lideri, političari, biznismeni i intelektualci iz svih krajeva svijeta. Događaj će biti manji u odnosu na prethodne godine i očekuje se prisustvo između 200 i […]

Poledica u višim predjelima, magla na području Kneževa i Mrkonjić Grada

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja ponegdje ima poledice, a vidljivost je zbog magle mjestimično smanjena na području Kneževa i Mrkonjić Grada, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske. Učestali su odroni na dionicama Karanovac-Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Jajce, Kotor Varoš-Teslić, preko Borja, Trnovo-Foča, Višegrad-Brodar-Rudo i Brod na Drini-Hum. […]