Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Politika Dodika i Vučića najbolji odgovor međunarodnim spekulatorima

15 April 2024
3 min.
Košarac: Politika Dodika i Vučića najbolji odgovor međunarodnim spekulatorima

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je u Novom Sadu da je uvjeren da će Republika Srpska i Srbija jedinstvenom politikom uspjeti očuvati nacionalane interese uprkos brojnim izazovima među kojim su sporna rezolucija o Srebrenici i najavljeni uzlazak samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope.

Košarac je rekao da je sporna rezolucija o Srebrenici koju su inicirali Bošnjaci, mimo odluke Predsjedništva BiH uz pomoć zapadnih mentora, ozbiljno političko pitanje koje je usmjereno protiv interesa srpskog naroda, kako u Srbiji tako i u Republici Srpskoj, odnosno BiH.

“S druge strane, najavljeni uzlazak samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope takođe je političko pitanje”, rekao je Košarac novinarima nakon sastanka sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem.

On je napomenuo da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo, zahvaljujući politici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te naglasio da predstavnici institucija Srpske u zajedničkim institucijama to nisu, niti će ikada dozvoliti.

“Naša politika je tu nacionalna i jasna. Dobri odnosi predsjednika Aleksandra Vučića i Milorada Dodika nam daju za obavezu da to pitanje tretiramo kao naš prioritet. Naša obaveza jeste očuvanje interesa srpskog naroda, s tim da nikome ne želimo ništa loše. Želimo da očuvamo svoje i naše ustavne pozicije i politička prava”, naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, najbolji odgovor na atake međunarodnih spekulatora i onih koji su izdali srpske nacionalne interese, s jedne i druge strane Drine, upravo je politika Dodika i Vučića.

“Jedinstvena politika Srbije i Republike Srpske omogućiće da nađemo najbolja moguća rješenja i da budemo potpuno motivisani i okupljeni s ciljem očuvanju naših političkih interesa”, rekao je Košarac.

Košarac boravi u Novom Sadu gdje učestvuje na regionalnoj konferenciji “Jedan region, jedno tržište”.

PREVAZIĆI POLITIČKE PREDRASUDE SARAJEVA O “OTVORENOM BALKANU”

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac je danas na regionalnoj konferenciji “Jedan region, jedno tržište” u Novom Sadu izrazio uvjerenje da će biti prevaziđene političke predrasude u Sarajevu i da će preovladati privredni razum, koji će bošnjačke političare ubijediti u značaj političke dimenzije članstva BiH u “Otvorenom Balkanu”.

Košarac je nakon sastanka sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem istakao da je politika predsjednika Aleksandra Vučića uticala na to da je danas Srbija, ne samo regionalni lider, nego i država u koju vrijedni ulagati, gdje inostrani partneri definitivno procjenjuju da je jedna vrsta bezbjednosnog izazova eliminisana i da postoje adekvatne politike Vlade Srbije u smislu promocije srpskog tržišta.

“Za nas je Srbija regionalni lider. Meni je žao što u BiH stanuju političke predrasude i nismo dio `Otvorenog Balkana`. Žao mi je što su privrednici iz Federacije BiH, prije svega taoci politika koje dolaze iz Sarajeva”, rekao je Košarac.

On je ukazao na problem što su privrednici zarobljeni stavovima bošnjačkih političkih lidera.

“Smatram da su privredni potencijali u Republici Srpskoj i Federaciji BiH veoma poznati ovom tržištu i da će preovladati ta vrsta privrednog razuma i da ćemo uspjeti da bošnjačke političare ubjedimo da je značajna politička dimenzija članstvo BiH u `Otvorenom Balkanu`”, rekao je Košarac.

On je napomenuo da je jedno od političkih prava i interesa upravo ekonomija, regionalno tržište i saradnja.

“Upravo iz tog razloga sam danas došao ovdje da još jednom potvrdim naše opredjeljenje da zajedno sa Srbijom radimo na jedinstvenom tržištu i tako jačamo ekonomiju Srbije, Republike Srpske i BiH”, dodao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac učestvuje na regionalnoj konferenciji “Jedan region, jedno tržište” u Novom Sadu, na poziv ministra unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislava Momirovića.

SRNA

Povezani članci

Prvi put od rušenja, vaskršnja liturgija služena u Sabornoj crkvi u Mostaru

Vaskršnja liturgija ove godine prvi put, nakon rušenja 1992., služena je i u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru. Starešina hrama Duško Kojić rekao je ranije da su se do sada liturgije u Sabornoj crkvi služile samo na dan Svete Trojice, kada je slava hrama. Obnova Saborne crkve u Mostaru još nije završena.

Na Vlašiću poginuo pripadnik EUFOR-a

Pripadnik snaga EUFOR-a stacioniranih u BiH poginuo je u okolini Travnika. Pripadnik EUFOR-a preminuo je danas, a nakon nesreće koja se desila na Vlašiću. Iz EUFOR-a su saopštili da su njihova dva pripadnika iskoristili su svoje slobodno vrijeme za penjanje na u okolini Vlašića gdje se i dogodila dogodila nesreća. Nakon što im je nesreća […]