Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Pooštrene kontrole izvoza municije i naoružanja

29 Februar 2024
2 min.
Košarac: Pooštrene kontrole izvoza municije i naoružanja

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da će biti uloženi dodatni napori kako bi bilo spriječeno da se municija i naoružanje proizvedeno u BiH posrednim putem nađe na ukrajinskom ratištu i da se sačuva status BiH kao neutralne zemlje.

Košarac je poručio da to Republika Srpska neće dozvoliti.

On je na “Instagramu” naveo da je evidentno da postoje slučajevi u kojima municija i naoružanje iz BiH, preko treće strane, dolaze na ukrajinsko ratište iako je odlukom Predsjedništva BiH na snazi zabrana izvoza municije i naoružanja proizvedenih u BiH na tržište Ukrajine.

Košarac je istakao da to predstavlja grubo kršenje propisa kada je u pitanju spoljnotrgovinski promet te vrste roba.

“Upravo smo zbog situacije u Ukrajini pooštrili kontrolu i tražimo izričito da se navede da će se roba koristiti na teritoriji države krajnjeg korisnika”, rekao je Košarac.

On je pojasnio da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa izdaje dozvolu za izvoz nakon kompletnih pregleda i saglasnosti koju dobije od Ministarstva inostranih poslova, Ministarstva odbrane i Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, te mišljenja Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

“Primjerno je da je pojačan spoljnotrgovinski promet municije i oružja iz BiH u određene zemlje. Vrlo smo oprezni i permanentno radimo na analiziranju i pojačanoj inspekcijskoj kontroli i nadzoru nad proizvodnjom granata velikih kalibara, kao što su granate za haubice”, poručio je Košarac.

SRNA

Povezani članci

Sutra sastanak Predsjedništva sa Lajčakom

Predsjedništvo BiH primiće sutra specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka. Sastanak je planiran u 12.00 časova, najavljeno je iz Predsjedništva BiH. Početak susreta otvoren je za snimatelje i foto-reportere, a nakon sastanka biće objavljeno saopštenje.

Na planinama i snijeg: Pripremite se, stiže totalna promjena

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas će biti sunčano i natprosječno toplo vrijeme sa maksimalnom temperaturom vazduha od 26 do 31 stepen Celzijusa. Tokom jutra ponegdje uz rijeke i po kotlinama biće slabe magle. Minimalna temperatura vazduha od sedam do 14 stepeni Celzijusovih. Duvaće slab do umjeren južni vjetar. Već u utorak, 16. aprila, nastupiće […]