Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Kovačević: Srpski narod da se ponosi srpskim jezikom i ćirilicom

24 Maj 2023
2 min.
Kovačević: Srpski narod da se ponosi srpskim jezikom i ćirilicom

Krajnje je vrijeme da srpski narod prestane da ignoriše ono čime treba da se ponosi, a to su srpski jezik i ćirilica, poručio je večeras u Banjaluci lingvista Miloš Kovačević.


Kovačević je istakao da svi oni, koji svoju istoriju i narod smatraju zabludom, treba da se zapitaju da li pripadaju tom narodu.

On smatra da su pseudoargumenti to što određene izdavačke kuće tvrde da najveći broj knjiga štampaju na latinici jer je bolja prodaja.

“Najprodavaniji pisac jedne od takvih kuća je Goran Petrović, koji nijednu knjigu nije štampao na latinici. Nije pitanje kako je knjiga štampana, nego kakav je pisac, odnosno kakva je knjiga. Zato, oni koji misle da će latinicom bolje prodati knjigu, treba da se zapitaju kakvi su pisci”, rekao je Kovačević.

Kovačević je u Banjaluci, povodom obilježavanja Dana slovenske pismenosti i kulture Svetih Ćirila i Metodija, održao predavanje “Sačuvajmo srpski jezik i ćirilicu”, te izrazio što je baš na ovaj dan u ovom gradu, u Republici Srpskoj.

“To je jedina Republika koja u naslovu nosi ono što danas obilježavamo, a ako znamo da je jezik identitet naroda, onda imate srpski jezik i Srpsku, koja bi mogla biti država srpskog jezika, odnosno, njegov zaštitnik u pravom smislu”, napomenuo je Kovačević.

Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maj u Srbiji se kao državni praznik obilježava od 2019. godine, a ustanovljen je u čast solunske braće Ćirila i Metodija, tvoraca prvog slovenskog pisma – glagoljice.

Osim u Srbiji, Dan Ćirila i Metodija proslavlja se i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini i Sjevernoj Makedoniji.

SRNA

Povezani članci

Na Tjentištu otvoren OK kamp

Dan uoči početka jubilarnog, 10. Nektar OK festa, na Tjentištu je danas otvoren OK kamp, omiljeno mjesto boravka festivalske publike, saopštili su organizatori. Muzički festival u Nacionalnom parku “Sutjeska” i ovoga je puta privukao veliki broj kampera koji su strpljivo čekali da uđu u festivalsku zonu. Prvi posjetioci počeli su da pristižu već od jutarnjih […]

Ljetna pjesma Jovane Bojanić: “Ljubi, ljubi, ljubi me!” (VIDEO)

Kao što je i obećala, nakon vrlo kratke pauze, Jovana Bojanić se vraća sa sjajnom energijom i singlom koji po svemu sudeći – prijeti ozbiljnom zarazom. “Ljubi, ljubi, ljubi me” je pravo ljetno osvježenje. Spoj je moderne produkcije i pitkog retro pop zvuka koji je u posljednje vrijeme veoma popularan meðu mladim muzičarima. Autor, aranžer […]