Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Kriptokraljica koja je prevarila svijet: Ko je Ruža Ignatova

24 Januar 2023
3 min.
Kriptokraljica koja je prevarila svijet: Ko je Ruža Ignatova

Ruža Ignatova, njemačka državljanka rođena u Bugarskoj, nazivala je sebe 2016. godine kriptokraljicom i svoju kompaniju Vankoin (OneCoin) reklamirala kao unosnog suparnika Bitkoinu na rastućem tržištu kriptovaluta.

Samo 16 mjeseci kasnije, Ignatova se ukrcala na avion u Sofiji za Atinu i potom nestala, jer je od tada niko nije vidio, prenio je CNN.

Vlasti navode da je Vankoin bio piramidalna šema koja je prevarila ljude za više od četiri milijarde dolara.

Ignatova je uvjeravala ulagače u SAD i širom svijeta da ulože gomilu novca u njenu kompaniju.

Sada je Ruža među 10 najtraženijih FBI bjegunaca, uz vođe bandi i ubice.

“Ignatova i njeni partneri prevarili su žrtve za milijarde dolara tvrdeći da će Vankoin biti ‘ubica Bitkoina’. Zapravo, Vankoini su bili potpuno bezvrijedni. Njihove laži osmišljene su s jednim ciljem – natjerati obične ljude širom sveta da im predaju svoj teško zarađeni novac”, rekao je Demian Viliems glavni tužilac Njujorka.

Na dnu njene potjernice nalazi se bilješka: “Vjeruje se da Ignatova putuje sa naoružanim čuvarima ili saradnicima. Ignatova je možda imala plastičnu operaciju ili je na neki drugi način promijenila svoj izgled.”

Ruža Ignatova (42) je njemačka državljanka, ali je rođena u Bugarskoj, gdje joj je otac bio inženjer, a majka učiteljica.

U svojoj knjizi “Kriptokraljica koja je nestala”, autor Džejmi Bartlet detaljno je opisao njen uspon od skromnih početaka do preduzetničke zvijezde.

Dok je bila djevojčica, njena porodica se preselila u Njemačku, gdje je Ignatova briljirala kao učenica.

Dobila je stipendiju za univerzitet u Konstancu u Njemačkoj, gdje je upoznala i udala se za kolegu studenta prava.

Tvrdila je da ne želi djecu, napisao je Bartlet, jer bi joj stala na put u sticanju bogatstva.

Ljudima je govorila da želi da postane milionerka do 30. godine.

Nakon studija evropskog prava na Univerzitetu Oksford, Ignatova je dobila posao u Sofiji kao konsultant za Mekinzi end kompani, međunarodnu konsultantsku kuću za menadžment.

Ignatova i suosnivač Vankoina Karl Sebastian Grinvud, počeli su 2014. ulagačima u Evropi, Njujorku i širom svijeta da predstavljaju Vankoin.

Obećavali su kupcima petostruki ili čak desetostruki povrat ulaganja, navedeno je u sudskim dokumentima.

Vankoin se nije rudario kao druge kriptovalute, već se generisao kroz softver.

Sve je počelo da se raspada 2016, kada su investitori imali poteškoća sa prodajom svojih Vankoina kako bi nadoknadili svoja izvorna ulaganja, stoji u sudskim dokumentima.

Internetom se počela širiti vijest da je taj posao prevara, mediji su počeli da postavljaju pitanja, a uključili su se i međunarodni i američki savezni istražitelji.

U oktobru 2017. Ministarstvo pravosuđa SAD optužilo je Ignatovu za prevaru putem interneta, zavjeru za činjenje prevare sa vrijednosnim papirima i zavjeru za pranje novca, od kojih svaka nosi maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Savezni sudija u Njujorku izdao je nalog za njeno hapšenje.

Manje od dve sedmice kasnije, 25. oktobra 2017. godine, ukrcala se na komercijalni let iz Sofije za Atinu, stoji u sudskim dokumentima.

Zatim je nestala, ostavivši svoje poslovne partnere da snose odgovornost za posrnulu kompaniju.

Dok je ona otišla sa ogromnom količinom gotovine, njeni partneri nisu bili te sreće.

Grinvud je uhapšen u julu 2018. u svom domu u Koh Samuiju na Tajlandu i izručen SAD.

U decembru je priznao krivicu za prevaru putem interneta, zaveru za činjenje prevare i zavjeru za pranje novca.

On je u pritvoru i suočava se sa 20 godina zatvora po svakoj od tri tačke optužnice.

Brat Ignatove, Konstantin Ignatov, uhapšen je u martu 2019. na aerodromu u Los Anđelesu.

Ignatov se izjasnio krivim i trebalo bi da mu bude izrečena kazna u februaru.

Vankoin je ugašen i njegov sajt više nije aktivan.

Nezavisne

Povezani članci

Rusija zatražila sjednicu SB UN o Ukrajini

Rusija je zatražila da se 8. februara održi sjednica Savjeta bezbjednosti UN posvećena Ukrajini, izjavila je Vanesa Frejzer stalna predstavnica Malte, zemlje koja u februaru predsjedava Savjetu bezbjednosti. Prvi zamjenik predstavnika Ruske Federacije u UN Dmitrij Poljanski je pojasnio da će sastanak biti posvećen perspektivama mirnog rješavanja ukrajinske krize u kontekstu sve većih isporuka zapadnog […]

Svijet može da odahne: Pronađena radioaktivna kapsula (VIDEO)

Australijske vlasti pronašle su danas radioaktivnu kapsulu čiji je nestanak u Zapadnoj Australiji izazvao masovnu potragu, naveo je državni ministar za vanredne situacije, prenosi Reuters. Za sada nije poznato gdje je tačno pronađena mini-kapsula koja se izgubila tokom transporta na razdaljini od 1.400 kilometara. Vojska je provjeravala kapsulu i ona će u četvrtak biti odnesena […]