Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Krstović: Prekomjerna upotreba tehnologije može negativno uticati na razvoj djece

22 April 2024
3 min.
Krstović: Prekomjerna upotreba tehnologije može negativno uticati na razvoj djece

Defektolog Anja Krstović izjavila je da se savremeni svijet sve više suočava sa fenomenom “ekranizma, odnosno prekomjerne upotrebe tehnologije, što može negativno uticati na neurokognitivni razvoj djece, izazivajući socijalne poremećaje i poteškoće u interakciji s okolinom, kada je neophodno što prije potražiti pomoć stručnjaka.

Krstovićeva je za Srnu rekla da u svijetu roditeljstva, postoji širok spektar situacija u kojima roditelji traže podršku i savjet kako bi obezbijedili najbolji mogući razvoj svoje djece, a jedna od ključnih figura u ovom procesu može da bude defektolog, stručnjak koji se bavi rehabilitacijom i habilitacijom djece i odraslih s različitim teškoćama na području kognitivnog, motoričkog i emocionalnog razvoja.

“Defektolog je stručnjak koji posmatra stanje djeteta ili odrasle osobe prouzrokovano razvojnim smetnjama i sprovodi tretman stimulišući razvoj u domenu kognicije, motorike, govora, emocija i socijalizacije. Dakle, prvi znaci kašnjenja u razvoju, problemi sa finom motorikom ili učenjem, mogu biti znak da je defektolog potreban”, pojanila je Krstovićeva.

Prema njenim riječima, ne postoji tačno određen uzrast djeteta koji je definisan kao najbolji ili najpogodniji za traženje defektološke pomoći, ali da se rana intervencija, odnosno intervencija u ranoj životnoj dobi ili odmah po uspostavljanju dijagnoze, smatra najpogodnijim trenutkom.

Upitana šta je defektološka procjena i koliko traje, Krstovićeva odgovora da je riječ o složenom procesu procesu koji traje od samog upoznavanja defektologa i djeteta/odrasle osobe, sve do početka tretmana.

Ona ističe da je važno strpljenje i sticanje povjerenja, kako bi defektolog mogao prepoznati sve potencijale i resurse za dalji rad, ili za početak samog tretmana.

Osim uloge defektologa u podršci razvoju djece s različitim potrebama, Krstovićeva naglašava da su njihova stručnost i predanost često ključne u prevladavanju izazova s kojima se roditelji susreću.

“Osim formalnih informacija, važno je naglasiti i emocionalnu podršku koju defektolozi pružaju roditeljima. Oni postaju neizostavni dio porodice sa kojom rade, razumijevajući pitanja, strahove i nadanja koja roditelji imaju. Njihova podrška seže daleko izvan formalnih tretmana, čineći ih neprocjenjivim saveznicima u putovanju razvoja djeteta”, navela je Krstovićeva.

Ona apeluje na roditelje da se, kada primijete znakove kašnjenja u razvoju kod svog djeteta ili se suočavaju sa izazovima u odgoju, ne ustručavaju da potraže podršku defektologa, jer njihova stručnost, predanost i podrška mogu napraviti značajnu razliku u životu djeteta.

Krstovićeva, koja radi u Edukativnom centru “Big ben” u Istočnom Sarajevu, naglasila je da roditelji koji imaju bilo kakve sumnje ili nedomumice u vezi sa razvojem dijeteta mogu da dođu na besplatne konsultacije.

SRNA

Povezani članci

Ljevnaić: Ljetna predsezona na Jahorini uz znatno niže cijene smještaja (VIDEO)

Ljetna predsezona na Јahorini počela je ponudom za Prvomajske i Vaskršnje praznike, uz znatno niže cijene smještaja. Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan Ljevnaić istakao je u našem Јutarnjem programu da su smještajni kapaciteti spremni. – Noćenje za dvije osobe iznosi 35 evra – naveo je Ljevnaić. Rekao je da od danas radi gondola i park. […]

Istočno Sarajevo: Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku

Na izletištu na Tvrdimićima kod amfiteatra “Beli vuk” na području Istočnog Novog Sarajeva na tradicionalnom prvomajskom uranku okupilo se svega petnaestak izletnika, uglavnom mlađih. Zauzeto je svega nekoliko mjesta predviđenih za roštiljanje. Jedan od izletnika rekao je Srni da je na Tvrdimiće došao sa društvom da se zabave i obilježe Međunarodni praznik rada, kao što […]