Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Odigrana predstava “Dječak i mjesec”

27 Septembar 2022
2 min.
Odigrana predstava “Dječak i mjesec”

Glumci Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina odigrali su danas u Istočnom Novom Sarajevu lutkarsku predstavu “Dječak i mjesec” u okviru 23. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest”.
Tekst za predstvu koja je odigrana drugog dana “Lut festa” u Kulturnom centru napisao je Željko Hubač prema priči Branka Ćopića “Mjesec i njegova baka”. U pitanju je ostvarenje koje je prepuno boja, muzike, zanimljivog, ali i poučnog teksta, pa je sugurno jednako interesantno i djeci i njihovim roditeljima, baka i djedovima.

“Ono što je možda i najvažnija stvar u vezi sa ovom predstavom jeste da za cilj ima da sve podsjeti na neke vrijednosti koje su pomalo zaboravljene i da život u sadašnjem vremenu i te kako može biti lakši, ljepši i čarobniji kada bismo ga nekako uklopili sa dozom prošlosti”, kaže za Srnu producent “Lut festa” Aleksandra Mitrić–Štifanić.

U nastavku “Lut festa” večeras u 18.00 časova biće odigrana predstava “Tri bajke traže čitača – srpska trilogija” u izvođenju Pozorišta “Teatrilo” iz Novog Sada, a tokom dana u okviru pratećeg programa planirane su i dvije kreativne radionice.

Na Festivalu, koji će trajati do 30 septembra, učestvovaće pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

U okviru takmičarskog i pratećeg programa biće realizovano 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

Moto festivala je “Dijete i scenska lutka” i predstavlja misiju koju “Lut fest” vrši 23 godine, putem edukacije i socijalizacije djece kroz njima bliske tradicionalne i nove bajke, kroz lutkarske predstave i sa lutkom sa kojom najlakše komuniciraju.

Festival su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i grad Zvornik.

Medijski sponzori su Novinska agencije Republike Srpske – SRNA i Radio-televizija Republike Srpske – RTRS.

SRNA

Povezani članci

Održan humanitarni koncert djece iz Kosovske Kamenice i Istočne Ilidže

 U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu večeras je održan humanitarni koncert za pomoć djeci sa Kosova i Metohije, na kojem su nastupili osnovci iz Kosovske Kamenice i Istočne Ilidže. Humanitarni koncert “Mi smo djeca neba” organizovali su banjalučki Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i Opštinska organizacija Crvenog krsta Istočna Ilidža. Sekretar […]

Sahranjen Rajko Petrov Nogo

U porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu sahranjen je veliki pejsnik i književnik Rajko Petrov Nogo. Na vječni počinak ispratila ga je supruga Ljiljana, sinovi, brojni poštovaoci i prijatelji, među kojima su bili profesori univerziteta, akademici, predstavnici političkih partija koje baštine srpsku ideju. Na Novom groblju ispred Crkve Svetog Nikole, u kojoj je služeno […]