Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Maršal kakvog sigurno niste vidjeli: Poslušajte kako je Tito govorio engleski usred Londona (VIDEO)

28 Mart 2023
2 min.
Maršal kakvog sigurno niste vidjeli: Poslušajte kako je Tito govorio engleski usred Londona (VIDEO)

Snimak prikazuje Tita prilikom njegove zvanične posete Velikoj Britaniji 1953. godine. Na njemu se vidi sastanak sa Čerčilom i velike mere koje je britanska tajna služba preuzela kako bi zaštitila prvog predsednika jedne socijalističke države koji ih je posetio . Ipak, još zanimljivije, na njemu se čuje i kako Tito govori engleski jezik!


Čuveni filmski žurnal “British Pathe” je pre nekoliko godina na Jutjubu postavio najveći deo svoje arhive. Na snimcima koji beleže sve najznačajnije događaje u istoriji 20. veka, nalaze se i oni vezani za prostore Balkana.

Među njima našao se i snimak Josipa Broza Tita u poseti Velikoj Britaniji 1953.

Tita je na ostrvo dovezao njegov brod “Galeb”, a dočekao ga je premijer Vinston Čerčil, ministar spoljnih poslova Entoni Idn, kao i suprug britanske kraljice Elizabete II, princ Filip.

Bio je to prvi put da je maršal napustio Jugoslaviju od razlaza sa Sovjetima, pa su mere obezbeđenja u Londonu bile ogromne. Tito se kroz grad provezao u blindiranim kolima, a čak je i lokacija kuće u kojoj je bio smešten tokom boravka bila tajna.

Ipak, jedan manji incident ipak se dogodio. Nedaleko do mesta gde je “Galeb” pristao u luci eksplodirala je dimna bomba. Ulica se obavila dimom, ali Tito je jednostavno ušao u blindirani automobil i odvezao se dalje. Tamošnji mediji su pisali da je verovatno bila reč o pripadnicima jugoslovenske emigracije u Britaniji koja je na ovaj način želela da izrazi svoj protest.

Ipak, snimak je interesantan i zbog činjenice da se na njemu može čuti Tito kako govori engleski jezik.

– Želim da kažem narodu Velike Britanije da stanovnike moje države treba da smatraju iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije – rekao je jugoslovenski predsednik u kratkoj izjavi datoj na obali Temze.

Povezani članci

Pogledajte kada će Vaskrs i Đurđevdan padati istog dana

Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, ove godine proslavlja se 5. maja, dan prije Đurđevdana, a u narednu deceniju i po desiće se zanimljiva kalendarska situacija kada će pravoslavci ova dva praznika svetkovati istog dana – 6. maja. Inače, praznik Vaskrsenja Hristovog najranije se može svetkovati 4. aprila, a najkasnije 8. maja po julijanskom kalendaru. Zanimljivo, 8. […]

CVIJET koji SIMBOLIŠE VASKRS: Privlači blagostanje, a poklanja se kao izraz ljubavi

Legenda kaže da je đurđevak nastao od suza Bogorodice prolivenih pored krsta na kojem je razapet Isus Hrist. Zato se smatra važnim cvetom za hrišćane pa je velika sreća kad procveta dovoljno rano da se može uneti u kuću za Uskrs. Za ovaj nežni skromni cvet vezuju se mnoga verovanja, a žene posebno vole njegov […]