Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Nijambe raskrinkala laži i obmane

10 Jun 2021
5 min.
Nijambe raskrinkala laži i obmane

Drugostepenu presudu Ratku Mladiću donijelo je sudsko vijeće koje su činili Mustafa el-Baž iz Maroka, Aminata Ngum iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija iz Ugande, Simour Penton sa Jamajke i Priska Matimba Nijambe iz Zambije koja je jedina izdvojila mišljenje, glasala protiv potvrđivanja prvostepene presude i tako navukla na sebe bijes sarajevskih političara i medija.

I u tekstovima objavljenim uoči izricanja presude u Sarajevu su strahovali od sudije Nijambe pozivajući se na njeno izdvojeno mišljenje u slučaju “Tolimir”, gdje je potpuno odstupila od uvriježene matrice koju protekle dvije decenije forsira Zapad i sam Haški tribunal. Razloga za sarajevsku nervozu svakako ima jer već i prvi pogled na izdvojeno mišljenje pravnice iz Zambije otkriva da je provalila sve laži i obmane koje antisrpski krugovi bjesomučno forsiraju svih ovih godina.

Posebno je značajan dio izdvojenog mišljenja u kojem Nijambe naglašava ulogu Momira Nikolića, nekadašnjeg pomoćnika komandanta za bezbjednost i obavještajne poslove bratunačke brigade Vojske Republike Srpske.

Momir Nikolić svuda

On je uhapšen u aprilu 2002. godine, a na prvom pojavljivanju pred sudijama u Hagu izjasnio se da nije kriv. Međutim, godinu dana kasnije odlučuje da prizna krivicu, da bi ga Tribunal početkom decembra 2003. godine osudio na 27 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici. U žalbenom postupku kazna mu je smanjena na 20 godina. Odslužio je 12 godina u zatvoru u Finskoj i u tajnosti je pušten na prijevremenu slobodu. Prema dostupnim informacijama, danas se sa porodicom nalazi u Švedskoj.

Nikolić je pušten mnogo prije nego što je izdržao dvije trećine kazne, što naročito upada u oči danas kada se zna da aktuelni predsjednik Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus na dozvoljava prijevremeni izlazak na slobodu nekolicini zatvorenika, među kojima je i Radoslav Brđanin, iako su davno odležali dvije trećine kazne.

Sudija Nijambe u svom izdvojenom mišljenju navodi da je Momir Nikolić imao jak motiv da lažno svjedoči protiv generala Ratka Mladića kako bi iz njegove optužnice otpala optužba za genocid i dodaje da je Nikolić osuđen za genocid, nikada ne bi vidio slobodu.

“Svjedok Momir Nikolić je neko ko se pojavljuje svuda – svuda gdje postoje ubistva, bilo organizovanjem istih ili kao saučesnik. Priznao je da skriva zločine od pretpostavljenih, uključujući Glavni štab VRS. S tim u vezi, primjećujem i prihvatam podnesak odbrane da je svjedok Momir Nikolić potvrdio da je ubistva skrivao od svojih komandanata i pružio je obmanjujuće informacije o “asanaciji/sanaciji” kako bi se prikrila ponovna sahranjivanja”, navodi sudija Nijambe.

Ona tvrdi da je Pretresno vijeće bez ikakvih direktnih naređenja, bez ikakvih direktnih dokaza koji povezuju Mladića sa bilo kojim ubistvima u Srebrenici, učinilo najveću grešku.

“Sudsko vijeće je dalje pogriješilo oslanjajući se na iskaz svjedoka Momira Nikolića uprkos drugom insajderu, svjedoku RM-265, koji je svjedočio o oportunističkim ubistvima iz osvete i da su ratni zarobljenici odvedeni u škole u ​​Zvorniku po naređenju svjedoka Momira Nikolića i njegovog pretpostavljenog u lancu bezbjednosti od komande u brigadi, potpukovnika Popovića (Vujadin). Svjedok RM-265 nije umiješao Mladića u bilo kojoj od ilegalnih i kriminalnih aktivnosti svjedoka Momira Nikolića ili Popovića”, navela je Nijambe.

Dalji dokazi nekoliko svjedoka optužbe i odbrane svjedoče, dodaje Nijambe, o tome da je Mladić govorio zarobljenim članovima 28. divizije ABiH da će ih nahraniti, a zatim transportovati i razmijeniti sa snagama druge strane.

Ovi navodi dokazuju ono što u ova dva dana tvrde i članovi generalovog tima odbrane kao i njegov sin Darko, a to je da članovi žalbenog vijeća, osim sudije iz Zambije, očigledno nisu ni čitali dokaze i argumente iznesene u drugostepenom postupku.

Da sudija Nijambe ima nešto drugačiji pristup problematici ratnih zločina na području BiH, svjedoče i njeni stavovi iz predmeta “Tolimir”, gdje je bila član vijeća u prvostepenom postupku.

“Što se tiče tačke 1 (genocid), zaključila sam da optuženi Tolimir nije posjedovao namjeru koja se traži za genocid. Pored toga, budući da sam utvrdila da optuženi nije odgovoran za ubistvo i da nije bilo prisilnog premještanja iz Srebrenice i Žepe, kao ni s njim povezanog zlostavljanja civilnog stanovništva, ne postoji osnova za zaključak da je počinio bilo koje od djela u osnovi genocida prema članu 4(2) Statuta koja mu Tužilaštvo stavlja na teret u optužnici. Prema tome, moj je zaključak da optuženi nije krivično odgovoran za krivično djelo genocida”, navela je tada Nijambe.

Preuveličavanje

Ona je istakla i da su dokazi protiv optuženog, u vezi sa svim tačkama kojima se on tereti, u cjelosti posredni, zasnovani na presumpcijama, pretpostavkama i njegovoj stručnoj povezanosti s onima koji su počinili krivična djela koja su predmet optužnice.

“Nema dokaza koji bi ga povezivali sa krivičnim djelima koja su izvršili njegovi potčinjeni, a dokazi ne pokazuju ni da je znao da se ta krivična djela vrše. Veza optuženog s tim krivičnim djelima u cjelosti je izvedena iz njegove povezanosti, preko stručnog komandnog lanca, s onima koji su ih zaista počinili”, navela je Nijambe.

Ona je tada napisala i da su neki svjedoci Bošnjaci bili skloni da “preuveličavaju muke” kojima su bili podvrgnuti u Potočarima kod Srebrenice, a takođe je negodovala i zbog stava pojedinih pripadnika holandskog bataljona UNPROFOR-a koji je bio smješten u Srebrenici, a koji su srpske vojnike nazivali “nacistima”.

“Takve neprofesionalne izjave na račun srpskih vojnika pokazuju da je u pitanju pristrastan svjedok”, navela je Nijambe.

Federalnim medijima juče je zasmetalo što je u presudi Tolimiru Nijambe rat u BiH nazvala građanskim, navodeći da je ona “negator agresije” i dodajući da je “na sreću” kod drugih sudija prevladao zdrav razum.

Priska Matimba Nijambe je sudija Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove od 2011. godine, a u bogatoj karijeri obavljala je, između ostalog, i funkciju pravnog savjetnika u Međunarodnom krivičnom sudu za Ruandu. U Ruandi je, podsjetimo, počinjen genocid nad narodom Tutsi, a procjenjuje se da je u tom stravičnom zločinu poginulo oko milion ljudi.

Hrabra žena

Darko Mladić za naš list kaže da je Ratko zahvalio “hrabroj ženi, sudiji Nijambe”.

“Ona je i posle 28 godina rada Tribunala kroz svoje mišljenje rekla da su sve pogrešno radili. Pored profesionalne, trebalo je imati i veliku ličnu hrabrost”, rekao je Mladić.

Povezani članci

Četvoro Srba poginulo u nesreći u Njemačkoj

 U teškoj saobraćajnoj nesreći kod grada Regensburga u NJemačkoj poginula su četvorica državljana Srbije.Portparol policije saopštio je da je riječ o muškarcima starosti 27, 31, 32 i 44 godine i da su svi državljani Srbije. Muškarci su bili u automobilu marke “be-em-ve”, a u sudaru koji se dogodio juče na putu A3, zadobili su povrede […]

Do kraja avgusta delta soj će dominirati

Evropski centar za prevenciju i kontrolu oboljenja /ECDC/ saopštio je danas da će do kraja avgusta delta soj virusa korona predstavljati 90 odsto svih varijanti oboljenja. “Velika je vjerovatnoća da će soj delta virusa obimno cirkulisati tokom ljeta, posebno među mlađim osoba koje nisu planirane za vakcinaciju. To bi moglo predstavljati rizik za ugroženiju kategoriju […]