Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Nova monografija o Svetom kralju Milutinu, vladaru na raskršću svjetova

29 Mart 2023
2 min.
Nova monografija o Svetom kralju Milutinu, vladaru na raskršću svjetova

 U Srbiji je u prodaji nova monografija “Sveti kralj Milutin”, grupe autora, u izdanju Zadužbine Hilandar, koja otkriva čovjeka i vladara koji se na raskršću svjetova – Istoka i Zapada hrabro sučelio sa brojnim izazovima i promijenio zacrtane paradigme velikih sila.


Na sajtu Zadužbine Hilandar navodi se da je kralj Milutin čovjek koji je bio predan nasljeđu sopstvenih predaka i presudno uticao i na oblikovanje srpskog bića.

Šesnaest uglednih stručnjaka i istraživača srpskog srednjeg vijeka odazvalo se na poziv ove zadužbine da na sveobuhvatan i slikovit način predstave ličnost kralja Stefana Drugog Uroša Milutina, njegovu vladavinu i nasljeđe.

Prilozi su posebno pisani za ovu priliku i ovu knjigu, osmišljenu kao zbornik monografskog tipa, povodom 700 godina od upokojenja Svetog kralja Milutina, kralja i samodršca sve srpske i pomorske zemlje i drugog ktitora Svetog manastira Hilandara.

Jedan od recenzenata profesor emeritus Univerziteta u Majncu i inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ Ginter Princing rekao je da je ova knjiga naučna prekretnica i veliki uspjeh, te da će se na njoj u velikoj mjeri zasnivati sva dalja istraživanja kralja Milutina i njegovog vremena u budućnosti.

Temeljnom i multidisciplinarnom naučnom argumentacijom, u nečemu i sučeljenih stavova, 16 stručnjaka grade jedinstvenu sintezu koja slojevito i detaljno oslikava epohu zlatnog doba srpskog srednjeg vijeka.

Pri tome pružaju uvid u sva aktuelna saznanja savremene istoriografije i donose svježinu novih rješenja za mnoga otvorena pitanja tog doba, a pred čitaocem je mogućnost dubljeg i istančanijeg razumevanja ličnosti i djela kralja Milutina.

Radove upotpunjuje devet mapa i čak 228 ilustracija, koje pridonose boljem sagledavanju epohe.

Zbornik se završava obimnom bibliografijom, dok svaki autorski tekst prati rezime na engleskom jeziku.

Tople preporuke recenzenata, istaknutih svjetskih vizantologa i istoričara srednjeg vijeka, dodatno uvjeravaju da je riječ o nezaobilaznoj knjizi kako za istraživače, tako i za ljubitelje i poštovaoce srpskog nasljeđa i kulture.

Monografiju su uredili Srđan Pirivatrić, Smilja Marjanović-Dušanić i Danica Popović.

Recenzenti su Miodrag Marković, Ginter Princing i Đorđe Bubalo.

Autori su Srđan Pirivatrić, Smilja Marjanović-Dušanić, Predrag Komatina, Nebojša Porčić, Neven Isailović, Ivana Komatina, Miloš Ivanović, Srđan Šarkić, Branislav Todić, Dragan Vojvodić, Bojan Miljković, Mirjana Živojinović, Vladimir Vukašinović, Irena Špadijer, Danica Popović i LJubomir Maksimović.

SRNA

Povezani članci

U Višegradu postavljene kućice za slobodne biblioteke

U Višegradu su danas postavljene četiri kućice za slobodne biblioteke, kako bi knjige mogli da koriste i turisti kao i građani koji nisu članovi. Biblioteke su postavljene u organizaciji Kulturnog centra “Ivo Andrić” iz Višegrada. Vršilac dužnosti direktora Centra Jelena Đurić rekla je da će biblioteke raditi na principu “pročitaj, vrati i doniraj”. “Ideja je […]

Prvi kadar Istočno Sarajevo na Martovskom festivalu u Beogradu

Međunarodni filmski festival Prvi kadar Istočno Sarajevo, koji se ove godine održava pod motom ”Povratak bioskopu” predstaviće se beogradskoj publici u okviru Martovskog festivala- 71. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji će biti održava od 26. do 30. marta u Domu omladine u Beogradu. Prvi kadar Istočno Sarajevo publici će predstaviti 18. izdanje festivala, […]