Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Obilježene 32 godine od masakra nad Srbima u Ledićima

03 Jun 2024
2 min.
Obilježene 32 godine od masakra nad Srbima u Ledićima

Kod spomen-obilježja u Ledićima u federalnoj opštini Trnovo danas je služen parastos, prislužene su svijeće i položeno cvijeće povodom obilježavanja 32 godine od maskra nad 24 srpska civila koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH, a za taj zločin niko nije odgovarao.

Parastosu za ubijene žitelje Ledića prisustvovale su porodice poginulih, predstavnici boračkih organizacija, te gradskih vlasti Istočnog Sarajeva.

Na pomenu je još jednom ponovljeno da se o zločinu u Ledićima i drugim zločinima nad Srbima ne smije prestati govoriti, kako se ne bi ponovili i kako bi jednog dana pravda stigla odgovorne.

Najstarija žrtva Ikonija Vasić imala je 92 godine, a najmlađa Milun Tešanović samo 18 mjeseci, kojem su, prema izvještaju patologa, zločinci lomili nejake ruke i noge..

Zločin nad srpskim civilima u selu Ledići 3. juna 1992. godine u večernjim časovima počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu je na kućnom pragu ubijeno 10 članova porodice Vasić, kompletna devetočlana porodica Tešanović, tri člana porodice Miovčić, zatim Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Većina mještana stradala je na kućnom pragu, a oni malobrojni koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama pronađeni su i ubijeni.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

U tom periodu, na veoma surov način, ubijeni su i uglavnom masakrirani svi mještani srpske nacionalnosti koji nisu mogli na vrijeme da pobjegnu iz svojih kuća, ali i oni koji su, nakratko, uspjeli.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje pronađene su odvojene od tijela.

Prema izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na brutalan način – klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je 14. jula 2022. godine prvostepenu presudu kojom su Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Trnova 1992. i 1993. godine.

Godinjak, Šarić i Bunoza su, prema prvostepenoj presudi iz marta 2021. godine, oslobođeni optužbi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba i paljenja njihove imovine u selima na području Trnova.

SRNA

Povezani članci

Šešlija: Uz četiri nove specijalizacije, u Bolnici “Srbija” u proteklih pet godina 43 nova doktora

U skladu sa planom i programom za ovu godinu Bolnica Srbija u Istočnom Sarajevu raspisuje konkurs za četiri specijalizacije. Tokom proteklih pet godina kroz 39 specijalizacija ova ustanova kontinuirano radi na usvaršavanju svog doktorskog kadra što garnatuje opstanak i efikasno funkicionisanje bolnice. Doktorica Olivera Drašković je svojevremeno bila student generacije na fakultetu u Foči , […]

Pale: Voda nakon padavina lošijeg kvaliteta, ali se redovno kontroliše (VIDEO)

Voda u Palama lošeg je kvaliteta, žale se građani. Na adresu Skupštine opštine i Područnog odjeljenja Republičkog inspektorata u Palama, stigao je veći broj pritužbi, čiji su potpisnici, nezadovoljni građani. Iz Vodovoda odgovaraju da je voda lošeg kvaliteta nakon padavina i podsjećaju da je to višegodišnji problem. Ispravnost vode, tvrde, redovno kontrolišu. “Hej, samo da […]