Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Obilježene 32 godine od masakra nad Srbima u Ledićima

03 Jun 2024
2 min.
Obilježene 32 godine od masakra nad Srbima u Ledićima

Kod spomen-obilježja u Ledićima u federalnoj opštini Trnovo danas je služen parastos, prislužene su svijeće i položeno cvijeće povodom obilježavanja 32 godine od maskra nad 24 srpska civila koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH, a za taj zločin niko nije odgovarao.

Parastosu za ubijene žitelje Ledića prisustvovale su porodice poginulih, predstavnici boračkih organizacija, te gradskih vlasti Istočnog Sarajeva.

Na pomenu je još jednom ponovljeno da se o zločinu u Ledićima i drugim zločinima nad Srbima ne smije prestati govoriti, kako se ne bi ponovili i kako bi jednog dana pravda stigla odgovorne.

Najstarija žrtva Ikonija Vasić imala je 92 godine, a najmlađa Milun Tešanović samo 18 mjeseci, kojem su, prema izvještaju patologa, zločinci lomili nejake ruke i noge..

Zločin nad srpskim civilima u selu Ledići 3. juna 1992. godine u večernjim časovima počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu je na kućnom pragu ubijeno 10 članova porodice Vasić, kompletna devetočlana porodica Tešanović, tri člana porodice Miovčić, zatim Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Većina mještana stradala je na kućnom pragu, a oni malobrojni koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama pronađeni su i ubijeni.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

U tom periodu, na veoma surov način, ubijeni su i uglavnom masakrirani svi mještani srpske nacionalnosti koji nisu mogli na vrijeme da pobjegnu iz svojih kuća, ali i oni koji su, nakratko, uspjeli.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje pronađene su odvojene od tijela.

Prema izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na brutalan način – klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je 14. jula 2022. godine prvostepenu presudu kojom su Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Trnova 1992. i 1993. godine.

Godinjak, Šarić i Bunoza su, prema prvostepenoj presudi iz marta 2021. godine, oslobođeni optužbi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba i paljenja njihove imovine u selima na području Trnova.

SRNA

Povezani članci

U nedelju osveštanje spomen-obilježja za 97 Ravnogoraca

Na planini Kopito u opštini Sokolac u nedjelju, 20. oktobra, biće osveštano spomen-obilježje za 97 Ravnogoraca poginulih u oktobru 1943. godine, najavili su iz Ravnogorskog pokreta Otadžbine Srpske. Organizatori su istakli da ne žele da se zaboravi događaj kada je 97 pripadnika Cerskog četničkog korpusa, Azbukovačke brigade poginulo u sukobu sa partizanskim jedinica u selu […]

Ćosić: Demografska statistika pokazuje pozitivan migracioni saldo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo podacima iz nedavno objavljenog biltena “Demografska statistika” Zavoda za statistiku Republike Srpske, jer potvrđuju da se ovaj grad razvija u modernu lokalnu zajednicu u kojoj ljudi žele da rade i žive. Gradonačelnik je na svom zvaničnom profilu na društvenoj mreži “Fejsbuk” ukazao da je, prema podacima Zavoda […]