Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Obilježeno 89 godina od oslobođenja Pala (FOTO)

03 April 2024
3 min.
Obilježeno 89 godina od oslobođenja Pala (FOTO)

U Palama su danas položeni vijenci na spomenik borcima poginulim u Drugom svjetskom ratu i otkrivena spomen-bista narodnog heroja Mitra Minića, čime je obilježen 3. april – Dan oslobođenja ove opštine u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik opštinskog SUBNOR-a Milomir Prović rekao je novinarima da su Paljani tokom vijekova neprestano vodili borbu za slobodu.

“Pale su dale veliku žrtvu i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu. U toj dugoj borbi živote je položilo na hiljade naših predaka, ali nikada tako stravično, masovno mučenički kao u Drugom svjetskom ratu”, naveo je Prović i dodao da je iz Pala protjerano više od 1.000 ljudi u logore.

On je napomenuo da su Pale u Narodnooslobodilačkoj borbi dale tri narodna heroja i 36 nosilaca spomenice, te da su podnijele ogromne gubitke jer je od 575 boraca pogunulo 244.

Prović je poručio da se potomci moraju sjećati predaka koji su se borili za slobodu srpskoga naroda.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić rekao je da su Pale uvijek bile slobodarski grad i da su branile svoju teritoriju kako srpska nejač i žene ne bi bili poslati u logore.

“Svima je bio cilj da se broj Srba smanji, ali zahvaljujući precima koji su digli ustanak i spasavali svoja ognjišta, kao i borcima posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata koji su uspjeli da spasu Republiku Srpsku, to se nije desilo. Ostaje nam da Srpsku čuvamo, da budemo jedinstveni jer samo takvi možemo sačuvati ono što je krvlju i životima plaćeno”, poručio je Tomić.

Srđan Maksimović, unuk narodnog heroja Mitra Minića, zahvalio je svima koji su organizovali današnji događaj, kao i borcima koji su pali za oslobođenje Pala.

On je istakao da danas osjeća ponos i veliku sreću, jer samo rijetki imaju privilegiju da dožive ono što su danas on i njegov brat.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da je 20. vijek – vijek stradanja srpskoga naroda i borbe za slobodu, za pravo na život na ovim prostorima.

“Kada pogledamo istorijsku genezu, vidimo koliko su nekorektne određene etikete srpskom narodu koji je samo branio svoje postojanje i otadžbinu”, rekao je Koroman.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da je obilježavanje Dana oslobođenja Pala u Drugom svjetskom ratu podsjećanje na stalnu borbu srpskog naroda za oslobađenje svojih teritorija i ognjišta.

“Tri narodna heroja sa područja opštine Pale pokazuju koliko je narod bio opredijeljen za slobodu. Bilo je mnogo poginulih, ranjenih, uništene su porodice, što pokazuju koliko je sudbina srpskog naroda uvijek ista i surova samo zato što su Srbi voljeli svoju otadžbinu”, rekao je Jugović.

Vijenci su položeni i na spomenik žrtvama Prvog svjetskog rata koji se nalazi u porti Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama. 

SRNA

Povezani članci

Vaskršnja radionica u Palama

Na vaskršnjoj kreativnoj radionici u mjesnoj zajednici Stanica u opštini Pale danas je više od 40 djece i njihovih roditelja raznim tehnikama i metodama šarala, bojila i ukrašavala vaskršnja jaja, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa. Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Stanica Ivica Topić rekao je novinarima da već 1O godina organizuju radionicu s ciljem da djecu […]

Pale: Spremna vaskršnja jaja i prehrambeni paketi

Članice Kola srpskih sestara “Sveta velikomučenica Tekla” sa Pala danas su našarale 3.000 vaskršnjih jaja koja će zajedno sa 30 paketa prehrambenih artikala podijeliti sugrađanima kojima je najpotrebnije kako bi proslavili najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Riječ je o tradicionalnoj aktivnosti koju Kolo Srpskih sestara sprovodi već 32 godine. Predsjednik Kola srpskih sestara Ljiljana Nešković […]