Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Obrenović: Bez timskog rada teško je postići dobre rezultate

26 Maj 2023
2 min.
Obrenović: Bez timskog rada teško je postići dobre rezultate

 Glavna sestra Odjeljenja neurologije u Bolnici “Srbija” Tanja Obrenović rekla je da su neurološke bolesti najčešći uzrok invaliditeta u populaciji i da u ovoj zdravstvenoj ustanovi rade na dijagnostikovanju i liječenju raznih neuroloških bolesti poput epilepsije, multipla skleroze, Parkinsonove bolesti, moždanih udara, migrene, te neuropatije.


Obrenovićeva je dodala da se u radu na Odjeljenju najviše oslanjaju na timski rad, jer bez toga je nezamislivo i nemoguće postizati dobre i brze rezultate u liječenju pacijenta.

Ona je pojasnila da su istorija bolesti i klinički status pacijenta od velike važnosti, jer su neurološke komplikacije često u okviru drugih poremećaja poput hipertenzije, srčanih oboljenja, alkoholizma, dijabetesa, maligniteta, kao i psihijatrijskih poremećaja.

Obrenovićeva je istakla da briga medicinske sestre počinje onog časa kada pacijent uđe na vrata odjeljenja i one prikupljaju sve potrebne informacije na osnovu ponašanja pacijenta, držanja tijela, hoda, govora, saopšteno je iz Bolnice “Srbija”.

Ona je naglasila da sestre na odjeljenju obučavaju pacijenta za samostalan život, jer gubitak sposobnosti kretanja nema samo fizički učinak na pacijenta, nego i psihološki.

“Gubitak sposobnosti da normalno priča, da hoda bez ičije pomoći i obavlja osnovne fiziološke potrebe jako teško utiče na pacijente, a medicinska sestra je tu da im pomogne da se što prije i bolje suoče sa promjenama koje su nastale usljed bolesti i da što uspješnije savladaju poteškoće i spriječe moguće komplikacije”, istakla je Obrenovićeva.

Prema njenim riječima, ovo je veoma zahtjevan i stresan posao, gdje se mora dati maksimum.

“Svakodnevno pomažemo pacijentima u njihovoj borbi, učestvujemo u njihovom oporavku i prolazimo kroz sve teške trenutke sa njima. Kada vidimo da se pacijent oporavlja, da je bolje i da ima napretka, tada znamo da se naš trud isplatio i to nas čini posebno srećnima, rekla je Obrenovićeva.

SRNA

Povezani članci

Crkva Uspenja presvete Bogorodica Palama svjedok istorije i preteča razvoja Pala

Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Palama podignuta je 1909. godine, a projektant crkve bio je mladi slikar Lazar Drljača, čiji je ovo jedini izvedeni arhitektonski projekat. Inicijativa i najveća zasluga za izgradnju crkve pripada prvom paljanskom svešteniku Đorđu Grabežu i tadašnjem crkvenoškolskom odboru. Sveštenik Đorđe bio je otac Trifka Grabeža, člana Mlade Bosne i jednog […]

Radić: Nezabilježeno da načelnik opštine Sokolac bojkotuje rad Skupštine (VIDEO)

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac Đorđe Radić rekao je da je do sada nezabilježeno u ovoj lokalnoj zajednici da načelnik opštine bojkotuje rad Skupštine opštine, te ocijenio da je načelnik ovim “pokazao neozbiljno ponašanje prema građanima”. “Građani su ga birali da štiti njihove interese, da troši transparentno sredstva koja su na raspolaganju […]