Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Obrenović: Bez timskog rada teško je postići dobre rezultate

26 Maj 2023
2 min.
Obrenović: Bez timskog rada teško je postići dobre rezultate

 Glavna sestra Odjeljenja neurologije u Bolnici “Srbija” Tanja Obrenović rekla je da su neurološke bolesti najčešći uzrok invaliditeta u populaciji i da u ovoj zdravstvenoj ustanovi rade na dijagnostikovanju i liječenju raznih neuroloških bolesti poput epilepsije, multipla skleroze, Parkinsonove bolesti, moždanih udara, migrene, te neuropatije.


Obrenovićeva je dodala da se u radu na Odjeljenju najviše oslanjaju na timski rad, jer bez toga je nezamislivo i nemoguće postizati dobre i brze rezultate u liječenju pacijenta.

Ona je pojasnila da su istorija bolesti i klinički status pacijenta od velike važnosti, jer su neurološke komplikacije često u okviru drugih poremećaja poput hipertenzije, srčanih oboljenja, alkoholizma, dijabetesa, maligniteta, kao i psihijatrijskih poremećaja.

Obrenovićeva je istakla da briga medicinske sestre počinje onog časa kada pacijent uđe na vrata odjeljenja i one prikupljaju sve potrebne informacije na osnovu ponašanja pacijenta, držanja tijela, hoda, govora, saopšteno je iz Bolnice “Srbija”.

Ona je naglasila da sestre na odjeljenju obučavaju pacijenta za samostalan život, jer gubitak sposobnosti kretanja nema samo fizički učinak na pacijenta, nego i psihološki.

“Gubitak sposobnosti da normalno priča, da hoda bez ičije pomoći i obavlja osnovne fiziološke potrebe jako teško utiče na pacijente, a medicinska sestra je tu da im pomogne da se što prije i bolje suoče sa promjenama koje su nastale usljed bolesti i da što uspješnije savladaju poteškoće i spriječe moguće komplikacije”, istakla je Obrenovićeva.

Prema njenim riječima, ovo je veoma zahtjevan i stresan posao, gdje se mora dati maksimum.

“Svakodnevno pomažemo pacijentima u njihovoj borbi, učestvujemo u njihovom oporavku i prolazimo kroz sve teške trenutke sa njima. Kada vidimo da se pacijent oporavlja, da je bolje i da ima napretka, tada znamo da se naš trud isplatio i to nas čini posebno srećnima, rekla je Obrenovićeva.

SRNA

Povezani članci

Otvoren konkurs “Moje Trnovo kroz sliku i stih” povodom Dana opštine

Skupština opštine Trnovo u saradnji sa načelnikom je povodom Petrovdana, krsne slave i Dana opštine Trnovo raspisala konkurs za najbolje literalne i likovne radove “Moje Trnovo kroz sliku i stih”. Pravo učešća imaju polaznici Igraonice “Radost” i učenici JU OŠ “Sveti Sava” Trnovo. Nagrade će biti uručene na Svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave […]

Doroteji Radanović nagrada “Mladi srbista” za najbolji esej

 Učenica srednje škole Doroteja Radanović iz Trebinja osvojila je prvo mjesto na konkursu za najbolji literarni esej i nagradu “Mladi srbista”, koju su joj danas uručili predstavnici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Osim diplome, Radanovićeva je dobila i novčana sredstva, dok će na jesen biti organizovan i odlazak na višednevni stručni seminar o srpskom […]