Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Odigrana predstava “Patrijarh Pavle – biti čovjek među ljudima i neljudima”

28 Jun 2024
2 min.
Odigrana predstava “Patrijarh Pavle – biti čovjek među ljudima i neljudima”

U okviru manifestacije “Principovi dani” sinoć je u Istočnom Novom Sarajevu odigrana pozorišna predstava “Patrijarh Pavle – biti čovjek među ljudima i neljudima”, po tekstu Jovana Janjića, u produkciji Srpskog pozorišta iz Mađarske.

Okosnica ove duo drame su duhovne i filozofske pouke, kojima se blaženopočivši patrijarh Pavle borio za mir u svijetu i dušama ljudi, te za ublažavanje patnji naroda stradalog u minulim ratnim metežima na prostoru bivše Jugoslavije.

Glumac Milan Malbaša u ovoj duo drami timači lik patrijarha Pavla, a glumac Pozoriša na Terazijama Aleksandar Dunić novinara koji vodi razgovor sa NJegovom svetošću.

“Velika je hrabrost ući u sve to. Ja sam sa dosta straha ušao u ovaj projekat jer nije lako igrati takvog čovjeka. To je jedan od najjačih Srba oko kojeg je bilo najmanje spora u zadnjih 100 godina. I takvog čovjeka igrati veoma je odgovorno”, rekao je Malbaša.

On se zahvalio svoj ekipi, za koju je rekao da je sjajna i da je čine veliki ljudi poput Janjića, Dunića i svakakao Milana Rusa, reditelja predstave, koji je i direktor Srpskog pozorišta u Mađarskoj

Malbaša je napomenuo da je svaka izgovorena riječ u predstavi autentična.

“I, pošto je moj glas identičan glasu patrijarha Pavla, to je takva cijelina da publika jednostavno bude oduševljena. Do sada nisam imao nijedan lapsus i svuda gdje smo nastupali bilo je baš sjajno, a publika je ostajala bez daha”, ističe Malbaša.

On je rekao da se za ovu zahtjevnu i kompleksnu ulogu pripremao godinu dana i da je Bogu zahvalan što je imao priliku da se oproba u ovom poduhvatu što ga je učinilo veoma srećnim.

Malbaša je ponovio da je cilj predstave da se kroz umjetnički izraz iskaže autentična riječ patrijarha Pavla, koji je bio i u sjećanju ostao jedan od najuzornijih naših savremenika.

“Priča o patrijarhu Pavlu, istovremeno jeste i priča o srpskom narodu”, naglasio je on.

SRNA

Povezani članci

Na Petrovaradinskoj tvrđavi počeo 24. “Egzit” festival

Festival “Egzit” počeo je u Novom Sadu nastupom “Tik Tok” senzacije INIKO i “čovjeka leda” Vin Hofa. Otvoren je i Nulti dan, novina ovogodišnjeg Festivala, a posvećen je rođendanu Nikole Tesle, te je tvrđava u Novom Sadu sinoć na otvaranju zasijala posebnim audio i vizuelnim eFektima. Nultog dana, pred okupljene su izašli Keni nije mrtav, […]

Danas počinje “Egzit”

Festival “Egzit” počinje danas na Petrovaradinskoj tvrđavi, gdje će biti obilježen i rođendan jednog od najblistavijih umova čovječanstva Nikole Tesle. Glavna bina ponijeće Teslino ime, a muzički program povešće miljenik regionalne i evrovizijske publike Bejbi Lazanja, te vodeći umjetnici nove generacije Iniko, Burak Jeter kome se kao specijalni gost pridružuje najcjenjeniji svjetski vokal Dimaš Kudaibergen […]