Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Odličan odziv akciji dobrovoljnog darivanja krvi

11 Jun 2024
2 min.
Odličan odziv akciji dobrovoljnog darivanja krvi

Tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi u okviru Spasovdanskih svečanosti povodom slave i Dana opštine Istočno Novo Sarajevo organizovana je danas s ciljem podrške službama transfuzije bolnica u Istočnom Sarajevu i Foči.

Akciju je organizovalo Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije, čiji predsjednik Gospava Pejić ističe da je odziv odličan.

“Došli su nam gosti iz Nikšića, Beograda i mnogih društava u Republici Srpskoj. Akciji su se odazvali i pripadnici Oružanih snaga BiH koji nas godinama podržavaju na ovaj dan”, rekla je Pejićeva Srni.

Ona je navela da se ova akcija organizuje već 20 godina, te zahvalila opštini Istočno Novo Sarajevo koja je proteklih nekoliko godina bila generalni sponzor ovog humanitarnog okupljanja.

Akcija čiji je moto “Voli bližnjeg svog, pokloni život!” organizovana je u okviru Spasovdanskih svečanosti povodom slave i Dana opštine Istočno Novo Sarajevo, kao i povodom obilježavanja 14. juna – Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se 14. juna već 20 godina.

Na taj datum je rođen Karl Landštajner, austrijski ljekar i biolog, “otac transfuziologije”, koji je otkrio krvne grupe i za to dobio Nobelovu nagradu.

Odluku o proglašavanju Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi donijeli su Svjetska zdravstvena organizacija, Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Međunarodno udruženje transfuziologa i Međunarodno udruženje dobrovoljnih davalaca krvi. 

SRNA

Povezani članci

Filozofski fakultet pruža studentima kvalitetno obrazovanje, Škipina obećao podršku

Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu ima sve uslove da svojim studentima pruži kvalitetno obrazovanje, a smještaj u domovima Studentskog centra je na visokom nivou, konstatovali su na današnjem sastanku na Palama poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina i dekan ove visokoškolske ustanove Vladan Bartula. Na sastanku su Škipina i Bartula razgovarali i […]

Ćosović: Istočna Ilidža – opština propuštenih prilika

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža Vladimir Ćosović izjavio je za Srnu da se uprkos brojnim mogućnostima ova opština pod trenutnom upravom pretvorila u primjer propuštenih prilika i promašenih politika. “Opština Istočna Ilidža po svim ekonomskim parametrima i potencijalu trebalo je da bude jedan od glavnih motora razvoja Istočnog Sarajeva i Republike […]